Overslaan naar hoofdinhoud

Wat zijn cryptovaluta en hoe werken ze?

Wat zijn cryptovaluta en hoe werken ze?

Cryptovaluta – betekenis en definitie

Cryptovaluta, soms ook wel crypto genoemd, verwijzen naar valuta's in digitale of virtuele vorm die gebruikmaken van cryptografie om transacties te beveiligen. Cryptovaluta hebben geen centrale uit- of regelgevende instantie, maar maken gebruik van een gedecentraliseerd systeem dat transacties registreert en nieuwe units uitgeeft.

Wat zijn cryptovaluta?

Cryptovaluta zijn een digitaal betalingssysteem dat niet afhankelijk is van banken voor de verificatie van transacties. Het is een peer-to-peer-systeem waarmee iedereen overal betalingen kan versturen en ontvangen. In plaats van fysiek geld dat je kunt meenemen en in de echte wereld kunt uitwisselen, bestaan betalingen in cryptovaluta uitsluitend als digitale vermeldingen in een online database die specifieke transacties beschrijft. Wanneer je cryptovaluta overschrijft, worden de transacties vastgelegd in een openbaar logboek. Cryptovaluta worden opgeslagen in digitale portemonnees.

De naam cryptovaluta is gekozen omdat gebruik wordt gemaakt van encryptie om transacties te verifiëren. Dit betekent dat er geavanceerde code nodig is voor het opslaan en verzenden van cryptovalutagegevens tussen portemonnees en naar openbare logboeken. De encryptie is bedoeld om voor beveiliging en veiligheid te zorgen.

De eerste cryptovaluta was Bitcoin, dat ten tonele verscheen in 2009 en tot op de dag van vandaag de bekendste cryptovaluta is. Cryptovaluta zijn vooral populair, omdat de handel erin winstgevend kan zijn, aangezien speculanten de prijzen zo nu en dan sterk doen stijgen.

Hoe werken cryptovaluta?

Cryptovaluta worden uitgevoerd via een gedistribueerd openbaar logboek dat 'blockchain' wordt genoemd en dat een overzicht bevat van alle transacties die zijn bijgewerkt en in het bezit zijn van valutahouders.

Cryptovaluta-eenheden worden gemaakt door middel van een zogenaamd mining-proces. Hierbij wordt computervermogen gebruikt om gecompliceerde wiskundige bewerkingen op te lossen en zo munten (coins) te genereren. Gebruik kunnen de valuta ook kopen van makelaars ('brokers') en ze opslaan en uitgeven met gebruik van cryptografische portemonnees.

Als eigenaar van cryptovaluta heb je geen tastbaar eigendom. Je bent de eigenaar van een sleutel waarmee je een record of een eenheid van de ene persoon naar de andere kunt verplaatsen zonder tussenkomst van een vertrouwde derde partij.

Hoewel Bitcoin al sinds 2009 bestaat, staan cryptovaluta en toepassingen van de blockchaintechnologie in financiële termen nog in de kinderschoenen. Naar verwachting kan er in de toekomst op meer manieren gebruik van worden gemaakt. Transacties van bijvoorbeeld obligaties, aandelen en andere financiële middelen kunnen dan wellicht worden verhandeld met gebruik van de technologie.

Voorbeelden van cryptovaluta

Er zijn duizenden cryptovaluta. Enkele van de meest bekende zijn:

Bitcoin:

Bitcoin werd in 2009 ontwikkeld. Het is de eerste cryptovaluta en nog steeds de valuta waarin het meest wordt gehandeld. De valuta is ontworpen door Satoshi Nakamoto, naar algemeen wordt aangenomen een pseudoniem voor een persoon of een groep personen die anoniem wenst te blijven.

Ethereum:

Ethereum werd ontwikkeld in 2015 en is een blockchainplatform met zijn eigen cryptovaluta, Ether (ETH) of Ethereum genaamd. Na Bitcoin is dit de populairste cryptovaluta.

Litecoin:

Deze valuta lijkt het meest op bitcoin, maar is veel voortvarender wat het ontwikkelen van nieuwe innovaties betreft, zoals snellere betalingen en processen om meer transacties mogelijk te maken.

Ripple:

Ripple is een gedistribueerd logboeksysteem dat is ontwikkeld in 2012. Ripple kan worden gebruikt voor het bijhouden van verschillende typen transacties, niet alleen cryptovaluta. Het bedrijf achter deze valuta werkt samen met verschillende banken en financiële instellingen.

Andere cryptovaluta dan Bitcoin worden gezamenlijk 'altcoins' genoemd om ze te kunnen onderscheiden van het origineel.

Kaspersky Premium, Meer informatie

Hoe kun je cryptovaluta kopen?

Je vraagt je wellicht af hoe je veilig cryptovaluta kunt kopen. Meestal moet je dan drie stappen uitvoeren. Namelijk:

Stap 1: een platform kiezen

Je moet ten eerste beslissen welk platform je wilt gebruiken. Je kunt meestal kiezen tussen een traditionele makelaar of een speciale cryptovalutabeurs:

  • Traditionele makelaars. Dit zijn online makelaars die manieren voor het kopen en verkopen van cryptovaluta aanbieden, evenals andere financiële diensten, zoals aandelen, obligaties en ETF's. Deze platformen vragen vaak lagere bemiddelingstarieven, maar bieden ook minder cryptofuncties.
  • Cryptobeurzen. Je kunt uit vele verschillende cryptovalutabeurzen kiezen, die elk verschillende cryptovaluta, portemonneeopslag, opties voor rentedragende rekeningen en meer aanbieden. Veel beurzen berekenen op activa gebaseerde tarieven.

Vraag je bij het vergelijken van de verschillende platformen af welke cryptovaluta worden aangeboden, hoe hoog de kosten zijn, wat de beveiligingsfuncties zijn en wat de opties voor opslag en opname zijn. Bekijk ook de eventuele informatiebronnen.

Stap 2: je rekening financieren

Als je een platform hebt gekozen, is het tijd om je rekening te financieren, zodat je kunt beginnen met handelen. Op de meeste cryptobeurzen kun je crypto kopen met gebruik van fiat (d.w.z. door de overheid uitgegeven) valuta, zoals de Amerikaanse dollar, het Engelse pond of de euro en je betaalpas of creditcard, alhoewel dat verschilt per platform.

Crypto-aankopen met creditcards worden als riskant beschouwd en niet alle beurzen accepteren creditcards. Bovendien staan niet alle creditcardbedrijven cryptotransacties toe. Dat komt omdat cryptovaluta bijzonder wispelturig zijn en het niet raadzaam is om voor bepaalde activa schulden te riskeren of mogelijk hoge kosten voor creditcardtransacties te betalen.

Bepaalde platformen accepteren ook ACH-transfers en bankoverschrijvingen. De geaccepteerde betaalmethodes en hoe lang het duurt voordat stortingen of opnames verwerkt zijn, verschilt per platform. Hoe lang het duurt voordat stortingen zijn geverifieerd, verschilt bovendien per betaalmethode.

Je moet ook zeker rekening houden met de kosten. Denk bijvoorbeeld aan mogelijke transactiekosten voor stortingen en opnames en aan provisie. De kosten variëren per betaalmethode en platform, dus dat moet je van tevoren bestuderen.

Stap 3: een bestelling plaatsen

Je kunt een bestelling plaatsen via het online of mobiele platform van je makelaar of beurs. Als je cryptovaluta wilt kopen, selecteer je 'Kopen', kies je het type bestelling, geef je aan hoeveel cryptovaluta je wilt kopen en bevestig je de bestelling. Voer hetzelfde proces uit als je cryptovaluta wilt verkopen.

Er zijn ook andere manieren om te investeren in crypto. Betaaldiensten, zoals PayPal, Cash App en Venmo, stellen gebruikers bijvoorbeeld in staat cryptovaluta te kopen, te verkopen of aan te houden. Bovendien heb je de volgende investeringsinstrumenten:

  • Bitcoin-trusts: je kunt aandelen in Bitcoin-trusts kopen met een gewone beleggingsrekening. Deze instrumenten stellen retailinvesteerders in staat via de aandelenmarkt mee te spelen op de cryptomarkt. 
  • Bitcoin-beleggingsfondsen: je kunt kiezen uit Bitcoin ETF's en Bitcoin-beleggingsfondsen. 
  • Blockchain-aandelen of ETF's: je kunt ook indirect investeren in crypto via blockchainbedrijven die zijn gespecialiseerd in de technologie achter crypto en cryptotransacties. Je kunt ook de aandelen of ETF's kopen van bedrijven die blockchaintechnologie gebruiken.

Wat voor jou de beste optie is, is afhankelijk van wat je wilt bereiken met je investeringen en hoeveel risico je wilt nemen.

Hoe moet je cryptovaluta opslaan?

Als je cryptovaluta hebt aangeschaft, moet je deze veilig opslaan om ze te beschermen tegen hacks en diefstal. Cryptovaluta worden meestal opgeslagen in cryptoportemonnees. Dit zijn fysieke apparaten of online software waarin de persoonlijke sleutels tot je cryptovaluta veilig zijn opgeslagen. Bepaalde beurzen bieden portemonneediensten aan, zodat je je valuta rechtstreeks via het platform kunt opslaan. Niet alle beurzen of makelaars bieden echter automatisch portemonneediensten aan.

Je kunt uit verschillende portemonneproviders kiezen. De termen 'hot wallet' en 'cold wallet' worden in dit verband gebruikt:

  • Opslag in hot wallets: hot wallets is een vorm van crypto-opslag die de persoonlijke sleutels naar je activa beveiligt met gebruik van online software.
  • Opslag in cold wallets: in tegenstelling tot hot wallets, worden je persoonlijke sleutels in cold wallets (ook wel 'hardwareportemonnees' genoemd) veilig opgeslagen in offline elektronische apparatuur.

Meestal worden voor cold wallets kosten in rekening gebracht en voor hot wallets niet.

Hoe kun je cryptovaluta kopen?

Wat kun je kopen met cryptovaluta?

Toen Bitcoin werd uitgebracht, was het de bedoeling dat het een betaalmiddel zou worden voor dagelijkse transacties, variërend van de aankoop van een kop koffie, een computer of zelfs een huis. Dat is niet helemaal uitgekomen en hoewel steeds meer instellingen cryptovaluta accepteren, worden ze maar zelden gebruikt voor grote transacties. Toch kun je op e-commerce-websites een grote verscheidenheid aan producten kopen met gebruik van crypto. Hier volgen enkele voorbeelden:

Technologische en e-commerce-sites:

De websites van enkele bedrijven die technologieproducten verkopen, accepteren crypto, zoals newegg.com, AT&T en Microsoft. Overstock, een e-commerce-platform, was een van de eerste websites die Bitcoin accepteerde. Shopify, Rakuten en Home Depot accepteren het ook.

Luxeartikelen:

Enkele verkopers van luxeartikelen accepteren crypto ook als een betaalmethode. De online retailer van luxeartikelen Bitdials verkoopt bijvoorbeeld horloges van Rolex, Patek Philippe en andere luxemerken in ruil voor Bitcoin.

Auto's:

Enkele autobedrijven, van standaardmerken tot fabrikanten van luxewagens, accepteren cryptovaluta al als betaling.

Verzekeringen:

In April 2021 kondigde de Zwitserse verzekeringsmaatschappij AXA aan dat het nu Bitcoin accepteert als betaalmethode voor alle verzekeringsproducten, met uitzondering van levensverzekeringen (vanwege problemen met de regelgeving). Premier Shield Insurance, aanbieder van huis- en autoverzekeringen in de VS, accepteert Bitcoin ook als premiebetaling.

En als je met cryptovaluta wilt betalen bij een winkelier die het niet rechtstreeks accepteert, kun je een betaalpas in cryptovaluta gebruiken, zoals BitPay in de VS.

Fraude en scams met cryptovaluta

Helaas zitten misdrijven met cryptovaluta in de lift. De volgende cryptovalutascams zijn bijvoorbeeld bekend:

Nepwebsites: fictieve sites met vervalste getuigenissen en cryptojargon die enorm hoog rendement garanderen, zolang je maar blijft investeren.

Virtuele Ponzifraude: cryptovalutacriminelen promoten niet-bestaande buitenkansjes om te investeren in digitale valuta en wekken de illusie van uitstekend rendement door oude investeerders uit te betalen met het geld van nieuwe investeerders. Een van deze scams, BitClub Network, wist meer dan 700 miljoen dollar te innen voordat de daders werden aangeklaagd in december 2019.

Aanbevelingen door 'celebrity's': scammers doen zich online voor als miljardair of als beroemdheden die beloven dat je je investering in virtuele valuta in meervoud terugkrijgt, maar die in plaats daarvan het geld dat je overmaakt, stelen. Soms gebruiken ze ook berichten-apps of chatrooms om het gerucht te verspreiden dat een bekende zakenman of -vrouw zijn of haar steun voor een specifieke cryptovaluta heeft uitgesproken. Als ze de investeerders ervan hebben overtuigd om te investeren, zodat de prijs stijgt, verkopen de scammers hun aandeel en daalt de valuta in waarde.

Romantische scams: de FBI waarschuwt over een trend in online datingscams, waarbij scammers mensen die ze leren kennen op dating-apps of sociale media ervan overtuigen te investeren of te handelen in virtuele valuta. Het Internet Crime Complaint Centre van de FBI heeft in de eerste zeven maanden van 2021 meer dan 1800 meldingen ontvangen van romantische scams waarbij cryptovaluta betrokken waren, met verliezen in de hoogte van 133 miljoen dollar.

Ook doen fraudeurs zich soms voor als handelaars in legitieme virtuele valuta of ontwikkelen ze fictieve beurzen om mensen ertoe te verleiden ze geld te geven. Dan heb je nog cryptoscams die bestaan uit frauduleuze verkoopverhalen om mensen over te halen te investeren in een persoonlijk pensioenplan in cryptovaluta. En dan zijn er nog de rechttoe rechtaan hacks van cryptovaluta, waarbij criminelen inbreken in digitale portemonnees met virtuele valuta om deze te stelen.

Zijn cryptovaluta veilig?

Cryptovaluta worden meestal ontwikkeld met behulp van blockchain-technologie. Blockchain beschrijft de manier waarop transacties worden opgeslagen in 'blokken' en een tijdstempel krijgen. Het is een tamelijk complex en technisch proces, maar het resultaat is een digitaal logboek met cryptovalutatransacties waarmee hackers moeilijk kunnen knoeien.

Daarnaast vereisen transacties een proces van tweevoudige verificatie. Je moet bijvoorbeeld een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om te beginnen met een transactie. Vervolgens moet je misschien een verificatiecode invoeren die via sms is verstuurd naar je persoonlijke mobiele telefoon.

Er zijn veiligheidsmaatregelen getroffen, maar dat wil nog niet zeggen dat cryptovaluta niet te hacken zijn. Enkele hacks zijn start-ups op het gebied van cryptovaluta bijzonder duur komen te staan. Hackers sloegen bij Coincheck toe en hebben maar liefst 534 miljoen dollar buit gemaakt en bij BitGrail 195 miljoen, dit waren twee van de grootste cryptovalutahacks van 2018.

In tegenstelling tot door de overheid gedekt geld is de waarde van digitale valuta volledig afhankelijk van vraag en aanbod. Dit kan tot enorme schommelingen leiden die op hun beurt weer tot aanzienlijke winst of verlies kunnen leiden voor investeerders. En investeringen in cryptovaluta worden veel minder sterk beschermd door de wet dan traditionele financiële producten, zoals aandelen, obligaties en beleggingsfondsen.

Vier tips om veilig te investeren in cryptovaluta

Volgens Consumer Reports brengen alle investeringen een zeker risico met zich mee, maar enkele experts beschouwen cryptovaluta als een van de meest riskante investeringsopties. Als je van plan bent om te investeren in cryptovaluta, kunnen deze tips je helpen om onderbouwde keuzes te maken.

Doe onderzoek naar beurzen:

Zorg dat je meer te weten komt over cryptovalutabeurzen voordat je gaat investeren. Naar schatting zijn er meer dan 500 beurzen waaruit je kunt kiezen. Doe onderzoek, lees recensies en praat met meer ervaren beleggers voordat je met cryptovaluta aan de slag gaat.

Leer hoe je digitale valuta bewaart:

Als je cryptovaluta koopt, moet je deze ergens opslaan. Je kunt je valuta bewaren op een beurs of in een digitale portemonnee. Er zijn verschillende soorten portemonnees die allemaal hun eigen voordelen, technische vereisten en beveiliging hebben. Je moet dus niet alleen de beurzen maar ook je opslagmogelijkheden onderzoeken voordat je gaat investeren.

Spreid je investeringen:

Spreiding is belangrijk bij iedere goede investeringsstrategie, en dat geldt ook wanneer je investeert in cryptovaluta. Steek bijvoorbeeld niet al je geld in Bitcoin, alleen omdat je die naam toevallig kent. Er zijn duizenden mogelijkheden en je kunt je investeringen beter spreiden over verschillende valuta.

Bereid je voor op instabiliteit:

De cryptovalutamarkt is hoogst instabiel, dus bereid je voor op pieken en dalen. Je zult de prijzen dramatisch zien schommelen. Als je beleggingsportefeuille of geestelijk welzijn dat niet aankan, zijn cryptovaluta voor jou misschien geen verstandige keuze.

Cryptovaluta zijn momenteel bijzonder populair, maar vergeet niet dat ze eigenlijk nog in de kinderschoenen staan en als hoogst speculatief worden beschouwd. Investeren in iets nieuws gaat gepaard met uitdagingen, dus bereid je daarop voor. Wil je meedoen, doe dan onderzoek en investeer in het begin voorzichtig.

Een van de beste manier om online veilig te blijven, is het gebruik van een uitgebreid antivirusprogramma. Kaspersky Internet Security beschermt je tegen malware-infecties, spyware en gegevensdiefstal, en beschermt je online betalingen met behulp van hetzelfde niveau van versleuteling als de bank.

Gerelateerde artikelen:

Aanbevolen producten:

Wat zijn cryptovaluta en hoe werken ze?

Cryptovaluta zijn digitale valuta die gebruikmaken van cryptografie om transacties te beveiligen. Lees meer over het aanschaffen van cryptovaluta en over de scams op dit gebied waarvoor je moet oppassen.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen