Smart contracts zijn een soort digitaal contract dat is opgeslagen op een blockchain of distributed ledger-technologie. Wanneer een reeks vooraf bepaalde acties of functies heeft plaatsgevonden, worden deze smart contracts automatisch geactiveerd. Eenmaal geactiveerd, zijn smart contracts meestal onomkeerbaar, maar ze kunnen wel nog worden getraceerd.
Sinds de komst van Bitcoin is blockchain-technologie een van de snelst groeiende technologieën in de moderne samenleving geworden. Het is vooral bekend om zijn rol in cryptovaluta als een innovatief systeem voor gedistribueerde grootboeken (distributed ledgers) die gebruikt worden om gedecentraliseerde handel te vergemakkelijken. Blockchaintechnologie heeft echter een groot aantal andere technologieën en toepassingen in verschillende sectoren. Een van de meest populaire uitvindingen van vandaag is het smart contract. Soms ten onrechte bekend als een "Dapp" (dit verklaren we later in dit artikel), spelen smart contracts nu een belangrijke rol bij commerciële banken en de financiële sector.
Het concept werd in 1994 uitgevonden door de beroemde Amerikaanse computerwetenschapper Nick Szabo. Dezelfde man stelde in 1998 een virtuele valuta voor met de naam "Bit Gold", 10 jaar voordat Bitcoin werd geïntroduceerd, en van wie vaak wordt beweerd dat hij de mysterieuze uitvinder is van Bitcoin, Satoshi Nakamoto. Smart contracts ontstonden als geautomatiseerde protocollen die de voorwaarden van een contract zouden uitvoeren, om vervolgens met lage transactiekosten te kunnen worden verhandeld vanwege hun veilige digitale karakter.
Definitie smart contracts
Smart contracts worden soms ten onrechte een "Dapp" genoemd. Ze kunnen worden gedefinieerd als een computerprogramma of transactieprotocol ontworpen om automatisch te worden uitgevoerd nadat aan een reeks vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan. Smart contracts bevatten geen juridische bewoordingen of bindende contractuele verplichtingen. Het zijn eerder computerscripts ontworpen om transacties te vergemakkelijken zonder het gebruik van een derde partij.
Hoe werken smart contracts?
Smart contracts werken door gebruik te maken van een van de eenvoudigste computerprogrammeertechnieken die bijna alle programmeurs en software-ingenieurs kennen, de "if"-verklaring. In wezen zijn dit uitspraken volgens de logica "als... dan" gecodeerd in een blockchain. Dit betekent dat een netwerk van computers een actie/transactie uitvoert (bijvoorbeeld de uitwisseling van betalingen) "als" een reeks vooraf bepaalde acties heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld twee handelaren hebben beiden hun transacties verzonden). De blockchain, waar deze transactie heeft plaatsgevonden, wordt vervolgens bijgewerkt wanneer de transactie is voltooid. Volgens de blockchain en zijn cryptografische technologie betekent dit dat de transactie niet kan worden gewijzigd en dat alleen mensen met toestemming de resultaten kunnen zien. Zoals je zou verwachten, kan een smart contract zoveel "als... dan"-voorwaarden bevatten als nodig is om aan de beveiligingsverplichtingen van een bepaalde transactie te voldoen. Het is echter belangrijk om een team van vertrouwde ontwikkelaars en een solide algemeen beheer van het blockchain-systeem te hebben. Dit zal precies van invloed zijn op hoe de smart contracts en het netwerk in eerste instantie worden gebouwd en later worden uitgevoerd.
Voorbeelden en toepassingen van smart contracts?
Zoals je je kunt voorstellen, zijn er nogal wat voorbeelden en toepassingen ontwikkeld met smart contracts in gedachten, enkele van de meest innovatieve zijn:
- Franchises en groothandelaars voor de bouwsector zijn begonnen met het gebruik van smart blockchain-contracts om geschillen met leveranciers op te lossen via realtime communicatie en verhoogde transactiezichtbaarheid (vanwege het openbare karakter van de blockchain) in de toeleveringsketen.
- Internationale financiële hubs en organisaties gebruiken grootschalige blockchainnetwerken met smart contracts voor een veiligere, efficiëntere en goedkopere handel in financiële activa en geld.
- Organisaties in de gezondheidszorg in landen met particuliere voorzieningen of gedeeltelijk gesubsidieerde gezondheidszorg, stelden smart contracts voor om ziekenhuizen en verzekeraars snellere en veiligere manieren te bieden om patiëntinformatie te delen en resultaten te verspreiden.
Wat zijn Dapp?
Dapps, of "dApps", meer gedetailleerd te definiëren als gedecentraliseerde applicaties, zijn gedistribueerde (vaak open source) computerprogramma's die werken en draaien op een blockchain of een peer-to-peer-netwerk (P2P) . Door de aard van hun gedecentraliseerde werking staan ze niet onder controle van één enkele auteur, bedrijf of organisatie. Dapps worden steeks vaker gebruikt en aangenomen door een aantal verschillende sectoren, waaronder gaming, bankieren en financiën, omdat ze meer veiligheid en transparantie bieden. Dapps gebruiken smart contracts voor hun werking.
Hoe werken Dapps?
Dapps gebruiken Smart Contracts om vooraf gedefinieerde regels via code uit te voeren, waardoor er geen gecentraliseerde servers en databases meer nodig zijn. Dit elimineert het risico op enkele kwetsbaarheden en storingspunten. Op dezelfde manier als conventionele softwaretoepassingen, gebruiken Dapps front-endcode om oproepen naar de back-end te maken. In dit geval vertrouwt de back-end echter op een blockchain- of P2P-netwerk, dat in wezen bestaat uit smart contracts, wat de werking van de toepassing mogelijk maakt. Kortom, smart contracts zorgen ervoor dat de front-end van de Dapp kan communiceren met de back-end op de blockchain.
Soorten Dapps
Er werden een aantal verschillende soorten Dapps ontwikkeld om bepaalde functies te decentraliseren en tussenpersonen te elimineren. Evenzo, hoewel niet zo wijdverbreid, werden Dapps geïntegreerd in webbrowsers om te werken als plug-ins om advertenties weer te geven, gebruikersgedrag te volgen of "crypto"-donaties te vragen.
Enkele van de meest populaire voorbeelden van Dapps die zijn ontwikkeld of in ontwikkeling zijn, zijn:
- Financiële services: zoals eerder was voorzien, zijn Dapps gemaakt om financiële transacties te vergemakkelijken, zoals het wisselen van valuta of activa.
- Immobiliën: gedecentraliseerde technologieën zijn ontwikkeld om de transactiekosten bij het kopen van onroerend goed te verlagen. Evenzo zijn Dapps gemaakt om te helpen bij het volgen van eigendom van onroerend goed en documentatie, zoals akten.
- Toeleveringsketens: Dapps worden gebruikt voor meer transparantie en aansprakelijkheid door goederen automatisch te volgen via internationale toeleveringsketens.
- Onderwijs: in de onderwijssector kunnen Dapps gebruikt worden als een manier om gedecentraliseerde leerplatforms te creëren, waardoor studenten en docenten rechtstreeks kunnen communiceren en samenwerken.
- Cyberbeveiliging en identiteitsverificatie: gedecentraliseerde applicaties zijn door de cyberbeveiligingssector aangenomen als een mogelijke manier om identiteitsinformatie veilig op te slaan en te verifiëren. In de begindagen van blockchaintechnologie werd de gedistribueerde logboektechnologie door velen beschouwd als een mogelijke nieuwe ontdekking voor cyberbeveiliging in het algemeen. Vanwege het computerintensieve karakter zijn andere methoden echter meer gewenst geworden.
- Gezondheidszorg: zoals we hierboven vermeldden, zijn Dapps (via smart contracts) ideaal voor het opslaan en volgen van medische dossiers, vooral in een internationale omgeving.
- NFT's: een aantal Dapps worden ook gebruikt om een gedecentraliseerde marktplaats te bieden voor de handel in NFT's. Veel voorstanders geven de voorkeur aan Dapps vanwege de transparantie- en veiligheidsvoordelen van blockchaintechnologie om te handelen.
Voordelen van smart contracts?
Het gebruik van smart contracts biedt een aantal voordelen voor het digitale landschap van vandaag, de belangrijkste hiervan zijn:
- Efficiëntie: omdat smart contracts volledig digitaal zijn en automatisch worden geactiveerd, vermijden ze dure en langdurige processen, zoals het handmatig invullen van documenten en foutbeheer.
- Veiligheid:aangezien de smart contracts zich op de blockchain bevinden, zijn records en transacties versleuteld, aansprakelijk voor alle anderen in de keten en onveranderlijk (wat betekent dat de programmering niet kan worden gewijzigd).
- Transparentie: zoals hierboven vermeld, hebben alle deelnemers in de keten, door de aard van het gedecentraliseerde grootboek/netwerk, toegang tot de transacties die door elk smart contract worden uitgevoerd. Dit zorgt ervoor dat alle leden van het proces aansprakelijk zijn aan alle andere betrokken partijen.
Kwetsbaarheden
Ondanks de revolutie die de blockchain biedt door het gebruik van smart contracts en Dapps, is het toch nog geen perfect systeem. Sinds de komst van de distributed ledger-technologie zijn hackers steeds geavanceerder geworden. Daarom raden we een allesomvattende software voor cyberbeveiliging aan zoals Kaspersky Premium als een soort van beschermend schild voor je blockchainnetwerk. Als je toegang wilt tot een deel van de keten of een smart contract wilt activeren, terwijl je niet in de buurt bent van je hoofdsysteem, raden we ook aan om een VPN te gebruiken. Een Virtual Private Network werkt door een versleutelde tunnel te creëren tussen de externe computer van een gebruiker en externe servers. Via die privétunnel blijven jouw gegevens of transacties beschermd tegen bedreigingen van buitenaf, vooral wanneer je onderweg bent.
Veelgestelde vragen over smart contracts
Wat zijn smart contracts?
Smart contracts zijn een soort digitaal contract dat is opgeslagen op een blockchain of distributed ledger-technologie. Het zijn computersoftwareprogramma's ontworpen om automatisch te worden uitgevoerd nadat aan een reeks vooraf bepaalde voorwaarden is voldaan. Smart contracts bevatten geen juridische bewoordingen of bindende contractuele verplichtingen, alleen computercode.
Zijn smart contracts hetzelfde als Dapps?
Niet helemaal. Smart contracts worden door Dapps vrij vaak gebruikt om met de blockchain te communiceren, net als een interface. Smart contracts kunnen worden gezien als mechanismen die ervoor zorgen dat de front-end code de back-end code van de gedecentraliseerde toepassing kan aanroepen.
Wat zijn Dapps?
Dapps, of "dApps", zijn gedecentraliseerde applicaties. Het zijn gedistribueerde (vaak open source) computerprogramma's die werken en draaien op een blockchain of een peer-to-peer-netwerk (P2P). Net als andere apps gebruiken ze front-endcode voor oproepen naar de back-end, maar de back-end vertrouwt op een blockchaintechnologie die bestaat uit smart contracts om de werking ervan mogelijk te maken.
Soorten Dapps?
Dapps, of gedecentraliseerde applicaties (dApps), kunnen worden onderverdeeld in een aantal verschillende typen en categorieën op basis van de sector waarin ze worden gebruikt. Dit kunnen crypto-wallets en -opslag zijn, cryptohandel, zaken en financiën, gaming, sociale media, bestuur en ontwikkeling, onroerend goed, cyberbeveiliging, verzekeringen en gezondheid, bankieren en detailhandel.
Smart contracts in de gezondheidszorg?
Smart contracts worden steeds vaker gebruikt in de wereld van geprivatiseerde en gesubsidieerde gezondheidszorg via speciaal aangemaakte Dapps, of gedecentraliseerde applicaties. Dit komt omdat smart contracts ideaal zijn voor het veilig opslaan en volgen van medische dossiers, gevoelige patiëntinformatie en het veilig communiceren/delen van kennis in een internationale omgeving.
Aanbevolen artikels en links:
- 5 overwegingen voor het beveiligen van een hybride cloud
- Wat is Bitcoin?
- Veelvoorkomende cryptovalutascams en hoe je ze kunt vermijden
- Wat zijn cryptovaluta en hoe werken ze?
Aanbevolen producten: