Overslaan naar hoofdinhoud

Veelvoorkomende cryptovalutascams en hoe je ze kunt vermijden

Scammers zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om geld te stelen en de enorme groei van cryptovaluta de afgelopen jaren biedt volop mogelijkheden voor fraude. Misdrijven met cryptovaluta braken in 2021 alle records. Volgens een rapport van blockchaingegevensfirma Chainalysis wisten fraudeurs maar liefst $ 14 miljard aan crypto buit te maken. Als je geïnteresseerd bent in crypto, moet je op de hoogte zijn van de risico's. Lees verder voor meer informatie over veelvoorkomende cryptoscams, hoe je deze kunt herkennen en hoe je ze kunt vermijden.

Scams bij investeringen in cryptovaluta

Er zijn vele verschillende soorten cryptoscams. Dit zijn een paar van de meest voorkomende:

Nepwebsites

Scammers ontwerpen soms vervalste handelsplatformen voor cryptovaluta of nepversies van cryptowallets om naïeve slachtoffers om de tuin te leiden. De domeinnamen van deze nepwebsites lijken vaak sterk op de domeinnamen van de sites die ze proberen na te bootsen, maar zijn net iets anders. Ze zien er ook precies zo uit als legitieme sites, zodat je het verschil haast niet ziet. Vervalste cryptosites werken vaak op een van de volgende twee manieren:

  • Als phishingpagina's: alle details die je opgeeft, zoals het wachtwoord en het herstelwachtwoord van je cryptowallet en andere financiële gegevens komen terecht in de handen van scammers.
  • Als ordinaire diefstal: in eerste instantie laat de site je een klein bedrag opnemen. Als het dan lijkt alsof je investeringen een goed rendement opleveren, word je gevraagd meer te investeren op de site. Maar als je daarna je meer geld wilt opnemen, loopt de site vast of wordt je verzoek afgewezen.

Phishingscams

Crypto-phishingscams zijn vaak gericht op de informatie met betrekking tot online wallets. Scammers hebben het voorzien op de privésleutels van de wallet die ze nodig hebben voor toegang tot het saldo in de wallet. Ze gaan op dezelfde manier te werk als bij andere phishingpogingen, zoals zojuist beschreven voor vervalste websites. Ze sturen een e-mail om ontvangers naar een speciaal ontworpen website te lokken en vragen ze hun privésleutel in te voeren. Als ze deze gegevens eenmaal in handen hebben, stelen ze de cryptovaluta in de wallets.

Pump and dump-schema's

Bij zo'n scan hypen fraudeurs een bepaalde bitcoin of token door middel van enorme aantallen e-mails of via sociale media, zoals Twitter, Facebook of Telegram. Handelaars zijn bang de boot te missen en kopen de coins zo snel als ze kunnen, waarna de koers omhoog schiet. Als het de scammers is gelukt de prijs sterk op te drijven, verkopen ze hun belang. Dat veroorzaakt een crash, aangezien de waarde van de asset dan snel daalt. Dit kan allemaal gebeuren in een kwestie van minuten.

Vervalste apps

Een andere veel voorkomende manier waarop scammers beleggers in cryptovaluta proberen te misleiden, is via valse apps die je kunt downloaden via Google Play en de Apple App Store. Hoewel deze vervalste apps snel gevonden en verwijderd worden, kunnen ze toch nog veel schade aanrichten aan bedrijfsresultaten. Duizenden mensen hebben vervalste cryptovaluta-apps gedownload. 

Vervalste aanbevelingen door celebrity's

Cryptoscammers doen zich voor als celebrity's, zakenmensen of influencers of claimen dat deze hun producten aanbevelen om zo de aandacht van hun potentiële doelwitten te trekken. Soms verkopen ze daarbij fictieve cryptovaluta aan onervaren investeerders. Dit kunnen uitgebreide scams zijn, met prachtige websites en brochures met schijnbare aanbevelingen van bekende namen, zoals Elon Musk.

Prijsscams

Bij dergelijke scams beloven scammers de naar hun verzonden cryptovaluta in waarde te evenaren of te verveelvoudigen. Slim geschreven berichten op wat op het eerste oog een legitiem account op sociale media lijkt, wekken een air van legitimiteit en een gevoel van urgentie. Deze zogenaamde kans die je maar een keer in je leven krijgt, verleidt investeerders ertoe snel geld over te maken in de hoop meteen winst te maken.

Scams in de vorm van chantage en afpersing

Scammers maken ook wel gebruik van chantage. Ze sturen e-mails waarin ze zeggen dat ze bewijs hebben dat de gebruiker pornografische websites heeft bezocht en dreigen dit bewijs openbaar te maken als de gebruiker niet de privésleutels of cryptovaluta naar de scammer stuurt.

Scams in de vorm van cloud mining

Cloud mining wordt gebruikt door bedrijven bij wie je miningapparatuur kunt huren in ruil voor een vast bedrag en een aandeel van de winst die je ermee gaat maken. In theorie kunnen mensen zo op afstand gegevens mijnen zonder dure hardware te moeten kopen. Veel cloud-miningbedrijven zijn echter scams of op zijn best niet effectief, in zoverre dat je geld verliest of minder verdient dan werd geïmpliceerd.

Frauduleuze ICO's (initial coin offerings)

Een ICO of initial coin offering is een manier voor beginnende cryptobedrijven om geld op te halen bij toekomstige gebruikers. Meestal wordt klanten een korting op de nieuwe cryptomunten aangeboden in ruil voor het verzenden van actieve cryptovaluta, zoals bitcoin of andere populaire cryptovaluta. Enkele ICO's bleken frauduleus te zijn, waarbij criminelen bijzonder ver gingen om investeerders om de tuin te leiden. Ze huurden zelfs fictieve kantoren en produceerden prachtig marketingmateriaal.

Hoe kun je cryptovaluta herkennen?

Hoe kun je een cryptoscam dan herkennen? Let op de volgende waarschuwingssignalen:

Garantie van een hoog rendement: financiële investeringen kunnen geen rendement garanderen, aangezien investeringen zowel in waarde kunnen dalen als stijgen. Wees op je hoede voor een crypto die belooft dat je zeker geld gaat verdienen.

Een slechte of niet-bestaande whitepaper: elke cryptovaluta moet een whitepaper hebben, want dat is een van de belangrijkste aspecten van een nieuwe munt die op de markt komt. In de whitepaper moet worden uitgelegd hoe de cryptavaluta is ontworpen en hoe deze gaat werken. Wees heel voorzichtig als de whitepaper onzinnige inhoud heeft of erger nog, niet bestaat.

Excessieve marketing: all bedrijven promoten zichzelf. Maar cryptofraudeurs proberen mensen aan te trekken door te investeren in overvloedige marketing, zoals online reclame, betaalde influencers, offline promoties, enzovoort. Ze proberen op deze manier zo veel mogelijk mensen zo snel mogelijk te bereiken om snel geld binnen te halen. Neem een stap terug en doe verder onderzoek als de marketing voor een bepaalde cryptomunt te overvloedig lijkt of zonder duidelijke uitleg uitzinnige beloften doet.

Anonieme teamleden: de meeste investeringsfirma's geven aan wie de belangrijkste medewerkers zijn. Vaak gaat het dan om een gemakkelijk te vinden biografie van de mensen die de leiding hebben, plus een actieve aanwezigheid op sociale media. Wees voorzichtig als je niet kunt achterhalen wie de leiding heeft over een cryptovaluta.

Gratis geld: of het nu om geld of cryptovaluta gaat, waarschijnlijk is elke investeringskans die je gratis geld belooft nep.

Is crypto een scam?

Hoe bescherm je jezelf tegen cryptovalutascams?

Vele vormen van cryptofraude zijn geavanceerd en overtuigend. Je kunt jezelf als volgt beschermen:

Beveilig je wallet: je hebt een wallet met privésleutels nodig om te investeren in cryptovaluta. Als een bedrijf je vraagt om je sleutels door te geven om deel te kunnen nemen aan een investeringsmogelijkheid, gaat het hoogstwaarschijnlijk om een scam. Houd de sleutels van je wallet voor jezelf.

Houd je wallet-app in de gaten: maak de eerste keer slechts een klein bedrag over om zeker te zijn van de legitimiteit van een cryptowallet-app. Als je een update van je wallet-app uitvoert en je verdachte dingen ziet, stop je de update en verwijder je de app.

Investeer alleen in zaken die je begrijpt: als het niet duidelijk is hoe een bepaalde cryptovaluta werkt, kun je het beste even pas op de plaats maken en meer research doen alvorens al dan niet te investeren.

Neem de tijd: scammers voeren vaak veel druk uit om je ertoe over te halen snel je geld te investeren, bijvoorbeeld door je een bonus of korting aan te bieden als je meteen investeert. Neem rustig je tijd en doe je eigen research voordat je geld gaat investeren.

Pas op voor advertenties op sociale media: cryptoscammers promoten hun frauduleuze schema's vaak op sociale media. Ze gebruiken soms zonder toestemming foto's van celebrity's of bekende zakenmensen om een air van legitimiteit te wekken, of ze beloven prijzen of gratis geld. Gebruik je gezonde verstand als je advertenties voor crypto-investeringen ziet op sociale media en ga zorgvuldig te werk.

Negeer cold calling: als iemand je totaal onverwachts belt om je te vragen te investeren in een cryptomunt, gaat het waarschijnlijk om een scam. Geef nooit je persoonsgegevens door en maak geen geld over aan personen die op deze manier contact met je opnemen.

Download alleen apps van officiële platformen: hoewel ook vervalste apps in de Google Play Store of de Apple App Store terecht kunnen komen, is het toch veiliger om apps van deze platformen te downloaden.

Doe je eigen onderzoek: de meest populaire cryptovaluta zijn geen scams. Maar doe je eigen onderzoek als je nog nooit van een bepaalde cryptovaluta hebt gehoord. Kijk of er een whitepaper is dat je kunt lezen, achterhaal wie de personen achter de valuta zijn en hoe de valuta werkt en ga op zoek naar legitieme reviews en getuigenissen. Raadpleeg een up-to-date en geloofwaardige lijst met fictieve cryptovaluta om te zien of het om een scam gaat.

Te mooi om waar te zijn: het gaat waarschijnlijk om een scam als bedrijven je winst garanderen of je gouden bergen beloven binnen een dag na je investering. Wees heel voorzichtig als iets te mooi lijkt om waar te zijn.

En ten slotte geldt net als voor elke investering dat je nooit geld moet investeren als je je het verlies ervan niet kunt veroorloven. Ook als er geen sprake is van een scam, is cryptovaluta instabiel en speculatief, dus het is heel belangrijk dat je de risico's begrijpt.

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden van een cryptoscam?

Het kan verregaande gevolgen hebben als je slachtoffer wordt van een cryptovalutascam en het is heel belangrijk dat je snel handelt als je een betaling hebt gedaan of persoonsgegevens hebt opgegeven.

Neem meteen contact op met je bank als je:

  • Een betaling hebt uitgevoerd met je betaalpas of creditcard.
  • Geld hebt overgemaakt.
  • Je persoonsgegevens hebt opgegeven.

Cryptofraudeurs verkopen de ingewonnen informatie vaak door aan andere criminelen. Het is dus van essentieel belang dat je al je gebruikersnamen en wachtwoorden wijzigt om verdere schade te voorkomen. Als je slachtoffer bent geworden van een cryptoscam via sociale media, kun je dat melden aan het desbetreffende platform. Afhankelijk van je woonplaats, kun je fraude melden bij de desbetreffende instantie in je rechtsgebied. In de VS is dat bijvoorbeeld de Federal Trade Commission. Andere landen hebben soortgelijke instanties.

Veelgestelde vragen over gebruikelijke cryptoscams

Aanbevolen producten:

Ook interessant

Veelvoorkomende cryptovalutascams en hoe je ze kunt vermijden

Een cryptovalutascam is een type investeringsfraude. Leer hoe je een cryptovalutascam kunt herkennen en vermijden.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen