Ondanks het grote aantal e-mailgerelateerde cyberaanvallen en phishing-zwendel over de hele wereld, is de cyberbeveiliging van de gemiddelde gebruiker lang niet zo veilig als deze zouden moeten zijn. In een tijdperk waarin digitale interacties een integraal onderdeel zijn geworden van ons dagelijkse leven, is het veiligstellen van onze persoonlijke informatie nog nooit zo belangrijk geweest. E-mailmaskering is een krachtige techniek om onze identiteit af te schermen voor nieuwsgierige ogen, zodat de communicatie veilig en privé blijft. Maar wat is e-mailmaskering juist? We hebben deze uitgebreide gids samengesteld over wat e-mailmaskering is, hoe het nuttig kan zijn voor jou, hoe je het kunt implementeren en hoe je je e-mailadres kunt ontmaskeren wanneer je iets stuurt naar bekende en vertrouwde gebruikers in je netwerk.
Mijn e-mail verbergen, wat is e-mailmaskering?
E-mailmaskering is het digitaal vervangen van het uiterlijk van je huidige e-mailadres met een niet-identificeerbaar of "gemaskeerd" e-mailadres. Dit proces beschermt je identiteit en privacy (de oorspronkelijke verzender), zodat je echte e-mailadres niet zichtbaar is door de ontvanger of via online accounts. Soms bekend als masquerading of een e-mailalias (hoewel e-mailmaskering iets anders is dan een alias vanwege het feit dat het gemaskeerde e-mailadres willekeurig wordt gegenereerd door software en niet door de gebruiker wordt gekozen), is e-mailmaskering een methode die al lang bestaat maar grotendeels onderbenut is gebleven om onze online privacy te beschermen.
Vaak aangeboden door een e-mailmaskeringsservice die meerdere willekeurige e-mailadressen voor je account maakt, worden alle e-mails of berichten die naar de gemaskeerde e-mailadressen worden verzonden, rechtstreeks naar de inbox van je echte e-mailadres verzonden. De gemaskeerde e-mailadressen die voor jou zijn gemaakt, kunnen ook worden gebruikt om in te loggen op andere online accounts (idealiter één per ander online account) als aanmeldings-ID.
Voordelen van e-mailmaskering
CISA (het nationale agentschap voor cyberbeveiliging en infrastructuurveiligheid van de VS) meldde dat de persoonlijke gegevens van 47% van de volwassen Amerikanen blootgesteld was aan een cyberaanval en dat er elke dag minstens 600.000 Facebook-accounts worden gehackt. Een rapport van Forbes magazine over phishingstatistieken toonde zelfde aan dat phishingaanvallen (meestal uitgevoerd via het e-mailadres van een gebruiker) een van de meest voorkomende vorm van cybercriminaliteit zijn, met meer dan 500 miljoen phishingaanvallen gemeld in 2022 (dat is meer dan het dubbele van de aanvallen die in 2021 werden gemeld).
In het licht van dergelijke ernstige en schokkende cijfers moet de beveiliging van e-mail het middelpunt van de aandacht zijn van elke particuliere gebruiker en bedrijfseigenaar. Gelukkig bestaat er een eenvoudige en zeer effectieve manier om de privacy van je e-mailadres en de informatie die het ontgrendelt online te beschermen: e-mailmaskering.
Er zijn dan ook een aantal voordelen aan e-mailmaskering die je uiteindelijk in staat stellen je digitale informatie veiliger te houden:
- Minder kans op een inbreuk of overname van accounts: aangezien een gemaskeerd e-mailadres in werkelijkheid een willekeurig doorstuuradres is, bevat het geen persoonlijke informatie over de gebruiker en kan het niet worden "geopend" zoals een gewoon e-mailadres zou doen met zijn e-mailclient. Dit is vooral handig voor zakelijke e-mailadressen die een toegangspoort kunnen vormen tot gevoelige persoonlijke en financiële informatie.
- Je kunt het aantal spam-e-mails en phishingaanvallen aanzienlijk verminderen: met veel maskeringsdiensten (van derden of je eigen e-mailclient) kun je eenvoudig al je gemaskeerde e-mailadressen en de e-mailstroom via deze e-mailadressen beheren. Als resultaat kun je eenvoudig inkomende spam blokkeren of gewoon je doorstuuradres uitschakelen als dit wordt overspoeld met spam of phishing-pogingen. Een extra bonus is dat je je ook kunt afmelden voor ongewenste afzenders zonder dat je extra e-mails hoeft te sturen of lange feedbackformulieren hoeft in te vullen.
- Ze kunnen worden gebruikt in verschillende online situaties: gemaskeerde e-mailadressen kunnen worden gebruikt om je persoonlijke adres te verbergen wanneer je e-mails verzendt naar onbekenden (vanuit een persoonlijk account of zakelijk account), in het buitenland. Zo kun je je e-mailadres gebruiken voor een eenmalige verbinding of aankoop, om je aan te melden voor een nieuwe digitale dienst (zoals een nieuwsbrief, promotie, wedstrijd, forum of abonnement), maar ook voor regelmatige online aankopen, sociale-mediafoto's en bij het gebruik van een openbaar wifinetwerk.
Wanneer je een openbare wifiverbinding gebruikt, of het nu met je zakelijke of persoonlijke computersysteem is, raden we je aan de VPN-software van Kaspersky te gebruiken om verbinding te maken. Met een VPN kun je op afstand verbinding maken met je bedrijfsmiddelen via een gecodeerde digitale tunnel. Zo blijft je systeem beschermd tegen de potentiële gevaren van onbeveiligde internetverbindingen wanneer je onderweg bent. Voor meer informatie over de werking van onze VPN's, bekijk ons artikel.
Je e-mailadres maskeren
Er zijn drie belangrijke manieren om je e-mailadres te maskeren: een e-mail-alias gebruiken, een secundair (of nep) account gebruiken of maskeren via een speciale service of je e-mailclient.
Een e-mail-alias gebruiken
Een e-mailalias is een e-mailadres voor het doorsturen van e-mail en is een digitale dienst die door de meeste e-mailclients wordt aangeboden. Het stelt een gebruiker in staat om e-mails te ontvangen via het aliasadres in hun normale inbox zonder hun privé e-mailadres online bloot te geven. Gebruikers kiezen meestal hun aliasadres zelf en de e-mailclient bepaalt hoeveel aliassen een gebruikersaccount kan maken. Het is een geweldige manier om een enkele inbox te diversifiëren, maar het is vaak geen veelzijdige of effectieve manier om spamberichten te verminderen en beheersen of je online privacy te beschermen. Het kan ook moeilijk zijn om meerdere aliassen op te volgen wanneer je een functie "Verzenden als" gebruikt en dit kan verwarrend zijn voor ontvangers als er zich een fout voordoet. Een e-mailalias verschilt van een normaal doorstuuradres, in die zin dat een doorstuuradres berichten (verzonden naar de originele e-mailinbox) automatisch doorstuurt naar de inbox van het doorstuur-e-mailadres, terwijl een alias een volledig ander e-mailadres is dat berichten doorstuurt naar je oorspronkelijke e-mailinbox.
Een secundair account gebruiken
Een van de eenvoudigste manieren om je persoonlijke e-mailadres te maskeren, is om gewoon een secundair e-mailaccount te gebruiken voor alle eerste nieuwe contacten, zodat je afzenders en websites kunt screenen voordat je de berichten doorstuurt naar je persoonlijke e-mailadres. Vergeet echter niet om je online profiel voor het secundaire / valse account in te vullen met valse persoonlijke informatie. Daarnaast kies je best een secundair e-mailadres dat geen identificerende informatie of aanwijzingen bevat met betrekking tot je echte e-mailadres of persoonlijke gegevens. De voordelen van een secundair screeningaccount zorgen ervoor dat je alleen de inloggegevens van een ander account hoeft te onthouden en dat deze relatief eenvoudig en zonder kosten worden aangemaakt. Als je echter meerdere secundaire accounts gebruikt, zoals een maskeringsservice, kan het ingewikkeld en tijdrovend zijn om alle verschillende adressen te maken en bij te houden.
Een service voor e-mailmaskering gebruiken
Het gebruik van een speciale e-mailmaskeringsservice (aangeboden door een derde partij of een populaire e-mailclient) is een van de beste manieren om de beveiliging van je online accounts te verhogen, omdat het meerdere gecodeerde vectoren biedt die zeer moeilijk te traceren zijn naar gevoelige persoonlijke gegevens. Een van de grote voordelen van e-mailmaskering is dat je niet hoeft in te loggen op een ander account om je e-mails te screenen, omdat alles wordt gecontroleerd en doorgestuurd naar je oorspronkelijke persoonlijke e-mailadres. Veel van deze services bieden zelfs de mogelijkheid om je informatie automatisch in te vullen voor online accounts en bieden extra tools voor e-mailbeheer. Zo wordt het hele proces handig en efficiënt, zonder dat je meerdere gerandomiseerde e-mailadressen hoeft te onthouden en met welke accounts ze overeenkomen. Bovendien bieden veel e-mailmaskeringsservices browser- en mobiele extensies. Het is dus eenvoudig om dit type e-mailbeveiliging toe te voegen met het extra voordeel dat online formulieren automatisch worden ingevuld.
Hoe maak ik de maskering van mijn e-mail ongedaan?
Het ontmaskeren van je e-mailadres voor geverifieerde websites, openbare diensten of vertrouwde ontvangers in je contacten is net zo eenvoudig als toegang krijgen tot je e-mailmaskeringsservice of client, en het selecteren van de juiste optie om ontvangers toe te staan je privé-e-mailadres te zien of om afzenders en ontvangers goed te keuren. De manieren om dit te doen verschillen, afhankelijk van de service die je gebruikt. De meeste gerenommeerde services hebben echter uitgebreide online uitleg en documentatie.
Het proces van het "ontmaskeren" van frauduleuze e-mails is veel ingewikkelder, maar de grootste indicator dat een e-mailadres je systeem schade wil berokkenen, is door onderzoek te doen naar de informatie over het @domein.com van de afzender. Als een Google-zoekopdracht in dit domein niet gelinkt lijkt te zijn aan een legitiem bedrijf of moederdomein, open de e-mail dan niet, verwijder de inhoud ervan en registreer het als een bedreiging of spam. Als je vermoedt dat een frauduleuze e-mail maskeringssoftware gebruikt om je systeem te infiltreren, is het altijd best om een vertrouwde en toegewijde antivirusprovider op je systeem te hebben om dit te detecteren en bestrijden.
Voor een totale beveiliging en een service die scant en screent op inkomende virussen en phishingpogingen, raden we aan om Kaspersky Premium vandaag nog te proberen. Kaspersky Premium is een all-inclusive en bekroond cyberbeveiligingssysteem (met hulp op afstand en 24/7 ondersteuning) en biedt de beste verdediging tegen de zich ontwikkelende wereld van cybercriminaliteit.
Veelgestelde vragen over e-mailmaskering
Wat is een gemaskeerde e-mail?
Een gemaskeerd e-mailadres is een niet-identificeerbaar, digitaal gegenereerd e-mailadres dat automatisch de weergave van het echte e-mailadres van een gebruiker in een bericht of op een online profiel vervangt. E-mailmaskering bestaat al lang, maar is een vaak onderbenutte manier om je online privacy te beschermen.
Wat is een voorbeeld van e-mailmaskering?
Een voorbeeld van een gemaskeerd e-mailadres wordt getoond door het gebruik van automatisch gegenereerde unieke en willekeurige id's in het volgende voorbeeld: als het oorspronkelijke e-mailadres mijnbedrijf@test.com zou zijn, dan kan het gemaskeerde e-mailadres 43534ffe345342@maskservice.com kunnen zijn. De voorgestelde maskers die worden gegenereerd door een maskeringsservice verduisteren het oorspronkelijke e-mailadres van de gebruiker volledig.
Wat is een e-mailalias?
Een e-mailalias is een soort doorstuurservice voor e-mail waarmee een gebruiker een alias e-mailadres kan maken. Hiermee worden alle berichten verzonden naar het e-mailadres van een gebruiker doorgestuurd naar het persoonlijke e-mailadres van een gebruiker voor screening. Gebruikers kiezen meestal hun aliasadres en de e-mailclient bepaalt hoeveel aliassen ze kunnen maken.
Gerelateerde artikelen:
- Wat moet je doen als je e-mailaccount is gehackt?
- Hoe stop ik en rapporteer ik spam?
- Hoe kun je een phishing-e-mail herkennen en vermijden?
- Hoe kun je e-mails versleutelen in Outlook, Gmail, iOS en Yahoo?
Aanbevolen producten: