Overslaan naar hoofdinhoud

Wat is mobiele beveiliging? Voordelen, bedreigingen en best practices

Een vrouw bekijkt haar mobiele beveiliging.

Wat is mobiele beveiliging?

Mobiele beveiliging betekent het toepassen van maatregelen om de verdediging van je apparaat te versterken tegen risico's zoals datalekken, ongewenste bewaking, ransomware of oplichtingsmethoden die met kwaadaardige bedoelingen worden gebruikt.

In 2014 waren er ongeveer 1 miljard smartphonegebruikers, maar in 2024 zijn dat er nu meer dan 4 miljard. Hoewel dit geweldig is voor gebruikers, betekent het ook dat steeds meer mensen er misbruik van willen maken. In 2023, blokkeerde Kaspersky 33,8 miljoen aanvallen met malware, adware en riskware op mobiele toestellen alleen. Dit toont een duidelijke opwaartse trend in aanvallen op mobiele apparaten, een stijging van meer dan 50% in vergelijking met de 22,3 miljoen aanvallen die in 2022 werden geregistreerd.

Connectiviteit met het internet wordt in de moderne tijd gemakkelijk als een noodzaak beschouwd. Er zijn echter risico's aan verbonden die we gewoon niet mogen negeren. Het maakt niet uit of het de tablet van je kind of je mobiele telefoon van het werk is, als je niet waakzaam bent over de beveiliging van je toestel, kun je een gemakkelijk doelwit worden.

Soorten mobiele beveiliging

Een snelle online zoekopdracht naar 'beveiliging voor mijn telefoon' levert honderden resultaten op. Maar voordat je zomaar een oplossingen zoekt, zijn er drie verschillende factoren die je moet overwegen om ervoor te zorgen dat de beveiliging van je mobiele apparaat zo effectief mogelijk is.

Apps?

De beveiliging van Apple- of Android-telefoons begint bij de apps. Veel van je persoonlijke gegevens worden op je telefoon opgeslagen. Apps hebben toestemming van je nodig om toegang te krijgen tot deze informatie, om te kunnen werken zoals ontworpen. Door een app teveel toegang te geven worden echter meer gegevens verzameld dan nodig is.

Netwerken

Verbinding maken met openbare netwerken vormt een risico voor de cyberveiligheid van mobiele telefoons. Omdat deze onbeveiligd zijn, is het voor niet-geverifieerde personen gemakkelijk om je verbinding te onderscheppen en in realtime toegang te krijgen tot de gegevens. Als alternatief kunnen mensen stalkerware op je apparaat installeren zonder dat je het weet, waardoor ze je privéleven en bewegingen kunnen volgen.

Apparaat

Als je telefoon wordt gestolen, verlies je niet toegang tot alles wat erop staat, maar krijgt iedereen die je apparaat vasthoudt toegang tot alles. Door toegangscodes, biometrische aanmelding en tracking in te stellen, krijgt niemand toegang tot de informatie op je telefoon.

Hoe werkt mobiele beveiliging?

Er zijn verschillende aspecten van mobiele beveiliging die kunnen samenwerken om je apparaat veilig te houden, van goede praktijken in de manier waarop je je apparaat gebruikt tot producten en apps met beveiligingsfuncties. Deze kunnen bestaan uit:

  1. Anti-virus, anti-malware en anti-ransomware stoppen de beveiligingsbedreigingen van mobiele apparaten voordat ze je systeem kunnen beschadigen, door verdacht gedrag van apps of installaties te detecteren voordat ze actief worden. Een sterke antivirusoplossing is de eerste verdedigingslinie voor je apparaten.
  2. Met VPN (virtual private network) kun je veilig surfen op het internet, vooral op openbare netwerken. Door je gegevens in realtime te verbergen, is het onmogelijk om je online activiteiten te volgen.
  3. Een wachtwoordmanager geeft je de mogelijkheid om zeer gevoelige informatie, zoals e-mailwachtwoorden en bank- of creditcardgegevens, veilig op te slaan. Een effectieve wachtwoordkluis stelt sterke wachtwoorden voor en synchroniseert deze automatisch op verschillende apparaten.
  4. Monitoring-apps, ontworpen voor ouders om de apparaatgewoonten van kinderen te volgen, de schermtijd en sites te beperken te controleren of websites te mijden die niet geschikt zijn voor kinderen of adolescenten. Ouders kunnen de toegang op elk moment goedkeuren of afsluiten via hun apparaat.

Voordelen van mobiele beveiliging

Goede mobiele beveiliging houdt je gegevens veilig

Persoonsgegevens zijn niet alleen je adres of contactgegevens, maar een breed spectrum van identificeerbare informatie zoals je IP-adres, creditcardgegevens, medische geschiedenis, enz. Data is een waardevolle bron van informatie voor mensen of organisaties. Wanneer de beveiliging van je telefoon in gevaar komt, kan essentiële informatie worden gestolen, zoals toegang tot je bankgegevens en zelfs je identiteit.

Mobiele beveiliging voor gezinnen kan trackingmogelijkheden omvatten om ouders gemoedsrust te geven

Of het nu gaat over de apparaten van je kinderen of je telefoon van het werk, extra mobiele beveiliging is een must. Ouders kunnen apps aanschaffen die de online activiteiten van hun kind volgen en met wederzijdse toestemming zien waar het mobiele toestel zich bevindt. Voor je persoonlijke werkapparaten kunnen tracking-apps je op de hoogte stellen als ze zonder je toestemming worden gebruikt.

Mobiele beveiliging maakt deel uit van bredere online beveiliging

Jonge kinderen of zelfs jij zijn vatbaar voor inbreuken. Of het nu gaat om het spelen van online games, het gebruik van sociale media-apps zoals TikTok of toegang tot internationale inhoud, het is essentieel om op alle apparaten veilig te blijven. Met bepaalde apps kun je de internetactiviteit, de bekeken inhoud, schermtijd en locatie van je kinderen veilig volgen.

Dreigingen voor de mobiele veiligheid

Kaspersky detecteert wereldwijd meer dan 14 miljoen cyberdreigingen in realtime. Deze bedreigingen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder:

Adware

Volgens Kaspersky Security Network was adware de meest voorkomende bedreiging voor mobiele apparaten, en 40,8% van de gedetecteerde bedreigingen viel onder deze categorie. Hoewel niet alle adware kwaadaardig is, kan het de deur openen naar andere, meer schadelijke software.

Datalekken

Verschillende problemen kunnen ertoe leiden dat je gegevens worden gelekt, een voorbeeld daarvan zijn de machtigingen voor apps, met name apps die gratis worden aangeboden. In 2021 maakte de Apple iOS 14-update transparantie van app-tracking mogelijk, waardoor gebruikers kunnen beslissen of hun app-gebruiksgegevens kunnen worden gedeeld met het bedrijf dat ermee verbonden is.

Onbeveiligde Wi-Fi

De risico's van openbare wifinetwerken zijn ongelooflijk hoog omdat het onbeveiligde netwerken zijn. Dit betekent dat alle informatie die je via deze netwerken op je apparaat opent, gemakkelijk kunnen worden onderschept door hackers. Vergelijkbaar hiermee is netwerkspoofing, waarbij hackers valse toegangspunten creëren die eruitzien als toegankelijke netwerken, maar worden gebruikt om gegevens te onderscheppen.

Phishing-aanvallen

Omdat ze je e-mailadres of mobiele nummer al hebben, misleiden de fraudeurs je om gevoelige informatie vrij te geven. In sommige gevallen kun je een e-mail, telefoontje, chatbericht of sms ontvangen die eruitziet alsof deze afkomstig is van een legitieme leverancier, maar je verstrekt wel zeer vertrouwelijke informatie zoals je bankgegevens.

Spyware/stalkerware

Hackers of bekende personen kunnen tracking-apps op mobiele apparaten installeren om in realtime toegang te krijgen tot je telefoongegevens, apps en/of je locatie. In 2022 vond Kaspersky bijna 30.000 gebruikers die getroffen werden door stalkerware.

Malware op telefoons

Malware, een afkorting van malicious of kwaadaardige software, is software die op je telefoon wordt geïnstalleerd om jou of je apparaat schade toe te brengen, bijvoorbeeld door gevoelige gegevens vast te leggen. Malware voor mobiele telefoons kan een reeks problematische gevolgen hebben, zoals bankprofielen die worden geïnfiltreerd, bestanden die worden gestolen en vastgehouden voor losgeld, of het vergrendelen van accounts. Gebruikers kunnen malware tegenkomen via verdachte links in communicatie-apps.

Cyberterrorisme

Personen die voor grootschalige ondernemingen of overheidsinstanties werken, zijn aantrekkelijkere doelwitten van telefoonhacking. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze toegang tot grote hoeveelheden gegevens of zeer gevoelige informatie.

Best practices voor de beveiliging van mobiele toestellen

Zonder de juiste beveiliging van mobiele telefoons is iedereen kwetsbaar voor het hacken van telefoons. Als je niet over de benodigde software beschikt of onveilige dingen op je apparaat doet, weet je misschien niet eens dat je gehackt bent.

De belangrijkste dingen waar je op moet letten die erop kunnen wijzen dat je telefoon is gehackt, zijn:

  • De batterij van je telefoon raakt sneller leeg dan normaal
  • Je telefoon werkt langzamer
  • Onbekende oproepen of sms-berichten in je geschiedenis
  • Verdachte activiteit op online accounts

Zelfs als er geen tekenen zijn dat je veiligheid in gevaar is, is het belangrijk om de best practices te volgen voor de beveiliging van mobiele apparaten om jezelf te beschermen tegen toekomstige incidenten.

Houd je besturingssystemen up-to-date

Wanneer een nieuwe cyberdreiging wordt gelanceerd, ondergaan besturingssystemen updates om ervoor te zorgen dat hun gebruikers worden beschermd. Door niet te updaten, maak je je telefoon kwetsbaar voor mogelijke beveiligingsrisico's voor mobiele telefoons.

Gebruik software die je familie veilig houdt

Bepaal wat kinderen zien, volg hun locatie en controleer hun apparaat- en websitegebruik. Kaspersky’s Safe Kids solution kan dit eenvoudig maken en je helpen je kinderen te beschermen tegen negatieve online ervaringen.

Schakel externe connectiviteit

In openbare ruimten schakel je beter Bluetooth-, Airdrop- en wifiverbinding uit, zodat anderen geen toegang kunnen krijgen tot je apparaat.

Geef apps slechts beperkte machtigingen

Zorg er bij het downloaden van apps voor dat je controleert welke informatie de app gebruikt en verwerkt en stel de nodige beperkingen in. Als je een app op je telefoon tegenkomt die je niet hebt gedownload, moet je deze onmiddellijk verwijderen.

Controleer apps voordat je ze downloadt

Download alleen apps van officiële winkels, zoals Google Play (Android), de App Store (Apple), RuStore in Rusland of AppGallery en GetApps in China. Zorg ervoor dat je beoordelingen, privacybeleid en vereiste machtigingen van apps controleert voordat je ze installeert, om te weten waar je gegevens worden gebruikt.

Gebruik biometrische toegang

Gebruik je gezicht of vingerafdruk als extra beveiliging voor je mobiele telefoon. Zo krijgt de dader niet meteen toegang tot je informatie als je telefoon gestolen wordt.

Schakel tweefactorverificatie in (2FA)

Deze verificatiemethode houdt in dat je een tweede methode gebruikt om verificatie te bevestigen, zoals een sms of e-mailcode. Zo kun je verzekeren dat jij het bent die een persoonlijk platform betreedt of online betalingen doet. Met kun je veilig tweefactorverificatiesleutels genereren voor een extra beveiligingslaag met behulp van de in-app-authenticatorfunctie.

Maak verschillende en complexe wachtwoorden aan

Een complex of ‘hard’ wachtwoord voor websites is cruciaal, vooral voor online banking, persoonlijke e-mail en andere soortgelijke apps die persoonlijke informatie bevatten. Hoewel het hackers er misschien niet van weerhoudt om toegang te krijgen tot je platforms, maakt dit het voor hen een stuk moeilijker en vergroot het jouw kansen dat ze opgeven.

Installeer legitieme mobiele apps voor cyberbeveiliging

Vind gerenommeerde software die past bij je behoeften voor de beveiliging van zowel je computer als je mobiele telefoon, vooral als je vaak openbare wifinetwerken gebruikt. Dit voorkomt dat hackers in je telefoon geraken door meldingen te ontvangen voordat dit gebeurt.

Bescherm je zakelijke gegevens

Er is maar één onbewaakt apparaat nodig om grote datalekken te laten plaatsvinden. Als je voor je werk mobiele apparaten nodig hebt, neem dan extra voorzorgsmaatregelen voor je verdediging tegen mobiele dreigingen en kies indien mogelijk voor een volledig afzonderlijk apparaat.

Producten om de mobiele beveiliging te versterken

1. Kaspersky Mobile Security-oplossing

De mobiele beveiligingsapp van Kaspersky biedt uitgebreide dekking voor je smartphone, beschermt je privacy via de supersnelle VPN, biedt antimalware-, antiphishing- en antivirusbescherming voor Android-apparaten.

2. Kaspersky Password Manager

Deze software genereert sterke en veilige wachtwoorden en synchroniseert deze op al je apparaten. Het werkt met behulp van een hoofdtrefwoord dat je maakt om toegang te krijgen tot een versleutelde privékluis. Deze kluis kan je wachtwoorden opslaan, maar ook je privégegevens, zoals bankkaartgegevens, eenmalige wachtwoorden (OTP) voor diensten voor 2FA, documenten en foto's.

3. Kaspersky VPN Secure Connection

Een VPN (virtual private network) creëert een veilige tunnel, waardoor een veilige manier ontstaat om op het internet te surfen. Deze tool maakt verbinding via 2000+ servers op meer dan 100 locaties om jou en je gegevens veilig te houden, zelfs bij gebruik van openbare wifi. Door je IP-adres verborgen te houden, voorkom je dat apparaten de prooi worden voor hackers.

4. Kaspersky Safe Kids

Een multifunctionele monitoring-app waarmee ouders de online activiteit van kinderen kunnen volgen. Vanuit de app voor ouderlijk toezicht kun je inhoud beperken, het gebruik ervan controleren, uitgebreide webfiltering inschakelen en de schermtijd in evenwicht brengen.

Gerelateerde artikelen

Wat is mobiele beveiliging? Voordelen, bedreigingen en best practices

Moet je je zorgen maken over mobiele beveiliging? Ontdek hoe je mobiele apparaat risico loopt en wat je kunt doen om je gegevens veilig te houden.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen