Hoewel de technologie al langer bestaat, werden NFT's sinds 2020 alsmaar populairder, vooral in de digitale kunst. NFT's hebben veel opwinding teweeggebracht, maar er is ook veel kritiek over hoe vluchtig, speculatief en kwetsbaar ze zijn. In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over NFT's
NFT: betekenis en definitie
NFT staat voor ‘non-fungible token’. 'Non-fungible' betekent dat iets uniek en niet vervangbaar is. Fysiek geld en cryptovaluta zijn vervangbaar: ze kunnen worden ingeruild of ingewisseld voor de ander. Elke NFT bevat een digitale handtekening, waardoor elke NFT uniek is. NFT's zijn digitale activa en kunnen foto's, video's, audio of andere digitale formaten zijn. Onder NFT's vallen kunstwerken, stripboeken, sportartikelen, ruilkaarten, spellen en meer.
Hoe werken NFT's?
NFT's zijn cryptografische activa in de blockchain: een gedistribueerd, openbaar logboek waarin transacties worden vastgelegd. Elke NFT bevat unieke identificatiecodes waarmee ze van elkaar kunnen worden onderscheiden. Op basis van deze data kunnen tokens eenvoudig worden uitgewisseld en kan eigenaarschap eenvoudig worden geverifieerd.
De prijs van NFT's wordt door de markt bepaald op basis van vraag en aanbod. Ze kunnen net als fysieke activa worden gekocht en verkocht. NFT's zijn een digitale vertegenwoordiging van activa en kunnen ook echte kunstwerken en vastgoed vertegenwoordigen. Het vervatten van echte, tastbare activa in tokens wordt door sommige gebruikers gezien als een efficiëntere manier om ze te kopen, verkopen en in te ruilen, alsook de kans op fraude te verminderen.
Hoe koop je NFT's?
De NFT-markt biedt grote risico's en de vluchtige pieken en dalen ervan kunnen ervaren investeerders afschrikken. Als je nadenkt over het aanschaffen van NFT's, is het belangrijk om het proces goed te begrijpen. We nemen een kijkje naar de stappen:
Open een vreemdevalutarekening voor crypto
De eerste stap is het openen van een rekening op een cryptoplatform of crypto-uitwisseling. Een crypto-uitwisseling is een online platform waarop je verschillende soorten crypto kunt kopen en verkopen. Als je NFT's wilt kopen, moet je een account op je gekozen platform aanmaken. Verschillende platformen bieden verschillende diensten, dus het is de moeite waard om ze te onderzoeken en erachter te komen welke het beste bij je past op basis van features, kosten en ondersteuning.
Open een cryptowallet
Een cryptowallet slaat de sleutels op waarmee je toegang tot je digitale activa hebt. Gebruikers krijgen een unieke seed-zin (ook wel herstelzin) om toegang tot hun wallet te krijgen. Het is belangrijk om je seed-zin veilig te houden. Zonder die zin verlies je de toegang tot je wallet.
Wallets kunnen worden gehost op een uitwisseling of onafhankelijk opereren. Als ze onafhankelijk opereren, behoud je de verantwoordelijkheid voor je wallet en privésleutels. Als je digitale wallet door een uitwisseling wordt gehost, kan de uitwisseling als tussenpersoon fungeren bij een crypto-overdracht. Het bedrijf beheert je privésleutels en is verantwoordelijk om je activa veilig te bewaren.
Als je echter je NFT's wilt kopen en verkopen zonder dat er derden aan te pas komen, heb je een wallet nodig die direct met de blockchain gekoppeld is. Hiermee kan valuta direct tussen mensen worden overgedragen die de openbare sleutel gebruiken. De twee soorten beschikbare wallets heten 'warm' of 'koud'.
Warme wallets zijn:
- Software, op het web gebaseerde wallets
- Beschikbaar als desktop- of smartphoneapp, browserextensie of beide
- Kwetsbaarder voor cyberaanvallen dan koude wallets
Koude wallets zijn:
- Hardwarewallets, fysieke apparaten die niet verbonden zijn met het internet
- Beschouwd als veiliger
- Grotere kans op verlies als er geen back-up beschikbaar is als je je seed-zin verliest
Welke cryptowallet je ook selecteert, die moet compatibel zijn met de Ethereum-blockchain, aangezien dat het netwerk is waarop de meeste NFT's worden verkocht en met Ether (ETH, Etherium), de cryptovaluta van de Ethereum-blockchain.
Boek Ethereum over naar een cryptowallet
Als je een NFT-uitwisseling hebt geselecteerd en ETH hebt gekocht, moet je die naar een wallet overboeken. Dit proces verschilt per uitwisseling waarop je ETH koopt, de wallet die je gebruikt en de marktplaats waarop je NFT's wilt ruilen.
Koop NFT's
Als je wallet is verbonden en valuta bevat, kun je NFT's kopen. Als je een NFT koopt, krijg je eigenaarschap en wordt die je eigendom. De eigenaar van de NFT heeft geen andere rechten op het werk, zoals het recht om het werk aan te passen of reproduceren, tenzij dat onderdeel van de directe overeenkomst tussen de koper en maker is. Marktplaatsen plaatsen verschillende restricties op de NFT die je hebt gekocht.
Wat is een NFT-marktplaats?
Het NFT-landschap is constant in ontwikkeling, maar een NFT-marktplaats valt meestal binnen een van deze drie categorieën:
- Open marktplaats: Iedereen kan NFT's verkopen, kopen of minten. Minten verwijst naar het proces waarin je je token uniek publiceert in de blockchain om die te verkopen. Open marktplaatsen minten NFT's voor je, maar makers kunnen ook hun eigen werken minten.
- Gesloten marktplaatsen: Kunstenaars moeten solliciteren om zich aan te kunnen sluiten en de marktplaats verzorgt het mintproces. Het verkopen en ruilen is beperkter.
- Beschermde marktplaats: Een marktplaats waarop NFT's worden verkocht die als handelsmerk zijn vastgelegd of auteursrechtelijk zijn beschermd door het bedrijf dat de marktplaats beheert.
Sommige NFT-handelaars maken accounts aan en abonneren zich op verschillende marktplaatsen, zodat ze meldingen ontvangen als een nieuwe NFT op de markt komt. Informatie over nieuwe NFT's wordt gedeeld op platforms zoals Discord en Twitter, maar ook op gespecialiseerde investeerdersplatform zoals Rarity Sniper en Rarity Tools. Als een langverwachte NFT wordt gedeeld, reageren investeerders vaak snel.
Veel marktplaatsen bieden stapsgewijze handleidingen om gebruikers te begeleiden. Als je een marktplaatsaccount hebt, moet je je wallet koppelen. Bij sommige marktplaatsen kun je een wallet aanmaken op de website zelf of kun je een eigen wallet gebruiken. Als je de wallet van de website zelf gebruikt, ontvang je kortingen of zijn er lagere kosten dan wanneer je een externe wallet gebruikt.
Voorbeelden van NFT-marktplaatsen
Er zijn veel NFT-marktplaatsen. Waaronder:
OpenSea
Een van de grootste NFT-marktplaatsen op het gebied van kunst, muziek, mode, sport, games en verzamelobjecten. De website biedt ook verschillende leermiddelen voor gebruikers.
NBA Top Shot
Een NFT-marktplaats waar sportfans hun basketballvideoclips kunnen ruilen. NBA Top Shot heeft een grote community van volgers en biedt een sociaal aspect met wedstrijden en uitdagingen.
Nifty Gateway
Een NFT-marktplaats met verzamelingen van bekende artiesten op het gebied van multi- en mixed-media, video, kunst en animatie. De website is gericht op kopers die kunst met langetermijnwaarde willen verzamelen of verhandelen.
Rarible
Een Ethereum-platform dat voorziet in het aanmaken, verkopen en kopen van eigenaarschap op digitale kunstwerken via NFT's.
NFT-scams
NFT-scams komen veel voor en dit zijn er een aantal waar je van op de hoogte moet zijn:
- Phishing: Kwaadaardige links en pop-ups die nieuwe NFT-projecten op sociale media promoten en delen.
- Catfishing: Vervalste marktplaatsen, socialemedia-accounts en imitators van bekendheden die nieuwe NFT's en verzamelingen aankondigen.
- Namaak-NFT's: Scammers verkopen het werk van anderen alsof het hun eigen originele werk is.
- Pump-and-dump: Scammers die NFT's hypen, zodat deze tegen een hoge prijs worden verkocht, maar dan snel uit laten betalen, waardoor investeerders met waardeloze activa achterblijven.
- Mintscams: Scammers gebruiken tactieken waarbij ze gebruikers onder druk zetten en ze verleiden tot het deelnemen aan een misleidende mint. In plaats dat ze een nieuwe mint ontvangen, verliezen ze onbedoeld het recht op het beheer van hun wallet.
Als je wilt voorkomen dat je slachtoffer van een NFT-scam wordt:
- Volg de essentiële cyberveiligheidspraktijken, zoals sterke wachtwoorden en tweefactorauthenticatie.
- Hoewel het bewaren van crypto op uitwisselingen gunstig is, is het veiliger om ze in een koude wallet op te slaan (hardware waarop sleutels en activa offline worden bewaard).
- Voordat je aanzienlijk investeert in NFT's, voer je een initiële transactie uit met een klein bedrag om te controleren of alles werkt zoals dat moet.
- Negeer spam, zoals directe berichten of vreemde NFT's die vreemden naar je wallet sturen en kwaadaardige contracten bevatten.
- Onderzoek hoe je jouw informatie en je cryptovaluta veilig houdt voordat je NFT's koopt. Lees online handleidingen, beoordelingen en getuigenissen door om de markt en de risico's te begrijpen.
Lees het volledige artikel over NFT-scams en hoe je ze vermijdt.
Veelgestelde vragen over NFT's
Wat betekent NFT?
NFT staat voor ‘non-fungible token’. 'Non-fungible' is een economisch begrip dat verwijst naar items die niet verhandelbaar zijn met andere items, omdat ze unieke eigenschappen hebben.
Wat is een voorbeeld van een NFT?
NFT's begonnen in de wereld van digitale kunst, maar je kunt nu verschillende soorten NFT's kopen, zoals muziek, sporthoogtepunten, videogames, mode, ruilkaarten, tickets voor evenementen, domeinnamen en meer. De eerste tweet van Twitter-oprichter en CEO Jack Dorsey is in 2021 als NFT verkocht, maar verschillende media meldden dat dit geen goede investering bleek voor de persoon die de NFT heeft gekocht.
Zijn NFT's cryptovaluta?
NFT's en cryptovaluta delen wat gelijkenissen, maar er zijn belangrijke verschillen. Het grootste verschil is dat cryptovaluta verhandelbaar is en NFT's, zoals de naam doet vermoeden, niet-verhandelbaar zijn. Dit betekent dat de ene Bitcoin (bijvoorbeeld) gelijk is aan de andere Bitcoin, maar de ene NFT niet gelijk is aan een andere NFT. Elke NFT is uniek en de waarde wordt bepaald door de markt.
Waarvoor worden NFT's gebruikt?
NFT's zijn tokens die de eigenaarschap van unieke items vertegenwoordigen. Met NFT's kunnen makers hun kunst, verzamelingen of vastgoed vervatten in tokens. Ze worden beveiligd door de Ethereum-blockchain en kunnen op elk gegeven moment maar één officiële eigenaar hebben. Niemand kan de eigenaarschap wijzigen of een kopie van een NFT maken.
Wat is digitale NFT-kunst en hoe werkt NFT-kunst?
NFT-kunst verwijst naar digitale activa die inbaar, uniek en niet-verhandelbaar zijn. Als NFT-kunst wordt gemaakt, wordt het in een token vervat en gemint in de blockchain, de cryptovalutadienst. Blockchain is een digitaal transactiesysteem waarin informatie wordt vastgelegd op een manier die moeilijk te hacken of scammen is. Hierdoor kan eenvoudig de eigenaarschap van auteursrecht en informatie over de totstandkoming worden vastgesteld. Daarom is het populair geworden in de wereld van digitale kunst.
Aanbevolen producten:
- Kaspersky Premium - Product Informatie
- Download een gratis proefversie van Kaspersky Antivirus Premium
- Kaspersky Password Manager
- Kaspersky Secure Connection
Ook interessant: