Overslaan naar hoofdinhoud

Wat zijn hardware wallets?

een afbeelding van een hardware wallet die is aangesloten op een telefoon.

Nu cyberveiligheid de hoogste prioriteit heeft in de moderne tijd van werken op afstand en digitale verbondenheid, is het nog belangrijker geworden om je gegevens veilig te bewaren. Bij cryptocvaluta's zijn er veel opties waaruit je kunt kiezen om je zuurverdiende munten veilig te bewaren. Een hardware wallet is, van alle software- en hardwarekeuzes die er zijn, een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je valuta op te slaan. Hoewel de meesten van jullie die dit artikel lezen misschien al bekend zijn met het concept van een hardware wallet en weten hoe ze deel uitmaken van het ecosysteem van cryptovaluta, is het voordat je er een kiest belangrijk om exact te weten wat ze zijn en hoe ze werken. Als je al wat voorkennis en aanvullende vragen hebt, lees je in dit artikel de belangrijkste details over hoe je je digitale bezittingen volledig kunt beschermen met een hardware wallet.

Wat zijn hardware wallets?

Een hardware wallet is een stukje fysieke technologie (die soms lijkt op een USB-stick) die de persoonlijke cryptografische sleutels van een cryptogebruiker veilig bewaart in offline of 'koude' opslag, klaar om online gebruikt te worden om op een later tijdstip een cryptotransactie of iets dergelijks te voltooien. In tegenstelling tot een gewone portemonnee voor fysiek of fiduciair geld, bevat een cryptografische hardware wallet niet de bestaande munten van een gebruiker. Hardware wallets bewaren de privésleutels van de gebruiker (die nodig zijn om toegang te krijgen tot hun munten) veilig zodat ze later toegang kunnen krijgen tot de blockchain. De meeste hardware wallets kunnen zelfs met meerdere blockchains tegelijk werken. Hierdoor kan een gebruiker op één apparaat veel verschillende soorten munten van allerlei verschillende beurzen beheren. Er kan eenvoudig een back-up worden gemaakt van alle gegevens die zijn opgeslagen in een hardware wallet met een enkele herstelzin of PIN-code.

In het algemeen zijn er twee verschillende soorten wallets voor cryptovaluta, namelijk 'hot wallets' en 'cold wallets'. Een 'hot' wallet is meestal de standaardoptie die door de uitwisseling van cryptovaluta's aan de gebruiker of rekeninghouder wordt aangeboden. Ze worden door de hele cryptovalutagemeenschap vaak een 'custodial wallet', ofwel 'bewaarportemonnee', genoemd. 'Custodial' of 'hot' wallets kunnen alleen online worden geraadpleegd. Ze worden ook als minder veilig beschouwd omdat ze hackers en cybercriminelen meer digitale aanvalsmogelijkheden bieden om de bezittingen van een gebruiker te stelen. Hoewel veel uitwisselingen beweren dat hun custodial wallets volledig veilig zijn, moet je als accounthouder een derde partij vertrouwen met je kostbare bezittingen. Een 'cold' hardware wallet voor cryptovaluta is een fysiek stuk hardware dat offline is en waarmee de gebruiker controle heeft over zijn cryptografische sleutels. Voor veel houders van cryptovaluta met grote bedragen of verschillende soorten bezittingen, is een hardware wallet het meest geschikt vanwege de extra laag offline beveiliging. Een gebruiker heeft geen hardware wallet nodig om te beginnen met investeren in cryptovaluta, maar het wordt wel sterk aangeraden als er grote hoeveelheden munten worden verhandeld.

In veel gevallen stellen hardware wallets gebruikers in staat om direct vanuit de wallet zelf te handelen, in plaats van te worden gedeponeerd in een of andere 'exchange' wallet. Omdat gebruikers op elk moment toezicht kunnen houden op hun tokens, wordt dit beschouwd als de veiligste manier om digitale bezittingen te verhandelen. Dit bespaart ook tijd door vertragingen bij stortingen en eventuele kosten vanwege opnamelimieten te vermijden.

Wat zijn cryptografische sleutels?

Cryptografische sleutels zijn een reeks cijfers en letters (25 tot 36 karakters om precies te zijn) die een gebruiker toegang geven tot zijn digitale munt en waarmee hij transacties kan uitvoeren. De verdiende cryptovaluta van een gebruiker is niets meer dan gegevens die op een blockchain staan. Houders hebben toegang tot de blockchain om transacties uit te voeren via een set digitale sleutels: één publieke en één private. De publieke sleutels zijn voor iedereen toegankelijk, vandaar het gedistribueerde of 'gedeelde' deel van de grootboektechnologie waarop cryptovaluta's gebaseerd zijn. Ze fungeren ook als een soort bankrekeningnummer. De privésleutels (ook wel geheime sleutels genoemd) zijn vergelijkbaar met een pincode en moeten daarom zo goed mogelijk worden beveiligd.

Doordat men met sleutels ging werken, ontstond de bekende uitdrukking "Not your keys, not your crypto" (ofwel: "Niet jouw sleutel, niet jouw crypto) in cryptokringen over de hele wereld. Dit benadrukt het feit dat privésleutels een essentieel onderdeel zijn van de cyberbeveiliging van cryptovaluta, omdat ze een van de enige manieren zijn waarop een gebruiker en zijn munt legitiem kunnen worden geïdentificeerd en geverifieerd. Zonder een hardware wallet worden privésleutels bewaard en beheerd door de uitwisseling. Als er dus iets misgaat met die uitwisseling, worden de bezittingen van een gebruiker kwetsbaar en kunnen ze mogelijk verloren gaan zonder dat ze kunnen worden hersteld.

een afbeelding van een hardware wallet met USB-sleutel.

Hoe werken hardware wallets?

Hardware wallets voor cryptovaluta's worden gemaakt door privésleutels te genereren en een gebruiker een offline, 'koude', fysieke ruimte te bieden om deze privésleutels op te slaan en te beschermen. Het zijn kleine stukjes hardware met een paar essentiële functies, een paar knoppen en misschien een klein scherm, net als een basiscomputer. Het belangrijkste aspect van een hardware wallet is dat ze 'koud' zijn. Dit betekent dat ze geen verbinding kunnen maken met het internet uit zichzelf, waardoor het vrijwel onmogelijk is voor hackers om toegang te krijgen zonder de hardware wallet zelf fysiek te stelen.

Wanneer een gebruiker wil communiceren met zijn cryptovaluta, oftewel bezittingen wil uitgeven, overmaken of ruilen met de wallet van een andere gebruiker, moet de transactie cryptografisch worden 'ondertekend' met behulp van een unieke privésleutel. Als een hardware wallet verbonden is met een computer met netwerkverbinding, maakt het deze ondertekeningstransactie mogelijk in het apparaat zelf via iets dat bekend staat als 'crypto bridging', een softwareproces dat de hardware wallet in staat stelt om direct verbinding te maken met de blockchain. Deze 'cryptobrug' brengt niet-ondertekende transactiegegevens over naar de hardware wallet. De hardware wallet ondertekent dan cryptografisch de transactiegegevens met de privésleutel van de gebruiker en uploadt de gegevens terug naar de cryptobrug. Vervolgens zendt de cryptobrug de ondertekende transactiegegevens uit naar het blockchainnetwerk als een voltooide transactie. Kortom, de hardware wallet gebruikt de privésleutel om het slot te openen naar het privéadres van een gebruiker op de blockchain. Aangezien de blockchain digitaal bestaat, of overal, geeft de hardware wallet de gebruiker met internetverbinding overal toegang tot zijn bezittingen. Het belangrijkste aan dit proces is dat de privésleutels van de gebruiker op geen enkel moment de hardware wallet verlaten. Ze zijn daarom beveiligd tegen oplichters.

Best practices voor hardware wallets

Omdat een hardware wallet een fysiek object is, is het belangrijk om deze veilig te bewaren op een geschikte veilige plaats bij kamertemperatuur. Deze locatie moet ook worden beschermd tegen vuur, regen en andere elementen. In het ergste geval dat de hardware wallet wordt gestolen, kunnen gebruikers echter altijd hun herstelcode of PIN-code gebruiken om hun gegevens terug te krijgen. Met dat in het achterhoofd is het net zo belangrijk om deze code op een veilige plek te bewaren (en niet thuis fysiek op te schrijven).

We raden aan om een wachtwoordmanager (ook wel een wachtwoordkluis genoemd) te gebruiken zodat al je digitale pincodes veilig zijn voor potentiële hackers. Hoewel wachtwoordmanagers kunnen worden gehackt, blijven je wachtwoorden veilig omdat ze versleuteld zijn. Het ontcijferen van industriestandaard encryptie, zoals 256-bit AES, ofwel Advanced Encryption Standard, is bijna onmogelijk. Ze bevatten ook een wachtwoordgenerator, die kan worden gebruikt om je herstel-PIN of een sterk wachtwoord te maken. Dit bestaat meestal uit 10 tot 12 tekens met een mix van speciale tekens, cijfers, hoofdletters en kleine letters. Sommige hardware wallets genereren automatisch een herstelcode of seed-zin (meestal bestaande uit 12 tot 24 willekeurig gegenereerde woorden).

Koop altijd een hardware wallet van een gerenommeerde fabrikant en koop nooit eentje die al gebruikt is. Omdat hardware wallets in feite een soort eenvoudige computers zijn, zijn gebruikte hardware wallets de perfecte drager voor vele vormen van malware, die gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot je systeem of netwerk. Hardware wallets bevatten meestal een duidelijk zichtbare holografische sticker of een ander soort beveiliging die gebruikt kan worden om een potentiële koper te waarschuwen. Als de sticker beschadigd is, eruit ziet alsof deze is verwijderd of er op een of andere manier mee geknoeid is, koop de hardware wallet dan niet en waarschuw de fabrikant of verkoper.

Hoewel hardware wallets algemeen worden beschouwd als de veiligste manier om je privésleutels op te slaan en te beschermen, is het nog steeds belangrijk om een goede cryptohygiëne te handhaven. Dit betekent dat je nooit hele grote hoeveelheden cryptovaluta moet verhandelen voordat je het ontvangstadres hebt geverifieerd met een testoverdracht. Als je hardware wallet een scherm heeft, controleer dan voordat je een transactie start of het adres van de ontvanger overeenkomt met wat de hardware wallet weergeeft.

Voor een extra beveiligingslaag raden we aan een VPN-service (Virtual Private Network) te gebruiken die je een veilige, versleutelde internettunnel geeft. Met een VPN kun je veilig en anoniem op het internet surfen (zelfs op openbare Wi-Fi) en kun je met een gerust hart je hardware wallet met het internet verbinden. Om je bezittingen te beschermen en je digitale leven onbezorgd veilig te stellen, biedt Kaspersky Premium bekroonde antivirus-, privacy- en identiteitsbescherming in één eenvoudig pakket.

Gerelateerde artikelen:

Aanbevolen producten:

Wat zijn hardware wallets?

Een hardware wallet is een van de beste manieren om je cryptovalutatransacties en je privésleutels te beveiligen. Klik om te ontdekken hoe ze werken en meer.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen