Wat is internetbeveiliging? - Definitie en betekenis
Internetbeveiliging is een term waarmee de beveiliging van online activiteiten en transacties wordt beschreven. Het is een specifiek onderdeel van cybersecurity en computerbeveiliging, met onderwerpen als browserbeveiliging, online gedrag en netwerkbeveiliging. We besteden veel tijd online en krijgen dan mogelijk te maken met beveiligingsrisico's, zoals:
- Hacken, waarbij gebruikers zonder toestemming toegang verkrijgen tot computersystemen, e-mailaccounts en websites.
- Virussen en kwaadaardige software (beter bekend als malware) die gegevens kunnen aantasten of systemen kwetsbaar maken voor andere dreigingen.
- Identiteitsfraude, waarbij criminelen persoonlijke en financiële gegevens stelen.
Personen en organisaties kunnen zichzelf tegen dit soort dreigingen beschermen met gebruik van internetbeveiliging.
Wat zijn de meest voorkomende beveiligingsrisico's online?
Om je privacy en veiligheid online te waarborgen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten internetaanvallen. Veelvoorkomende beveiligingsrisico's zijn onder andere:
Phishing
Phishing is een cyberaanval waarbij gebruik wordt gemaakt van nep-e-mails. Hackers proberen de ontvangers ervan te overtuigen dat het bericht echt en belangrijk is, bijvoorbeeld een verzoek van een bank of een collega, zodat er op een koppeling wordt geklikt of een bijlage wordt geopend. Het doel is om mensen te verleiden om hun persoonlijke gegevens te verstrekken of malware te downloaden.
Phishing begon in de jaren 90 en is daarmee een van de oudste beveiligingsrisico's online. Het is tot vandaag de dag een populaire methode en is voor criminelen een van de meest goedkope en eenvoudige manieren om gegevens te stelen. De afgelopen jaren worden phishingtechnieken steeds geraffineerder.
Hacken en externe toegang
Hackers zijn altijd op zoek naar manieren om misbruik te maken van een privénetwerk of de kwetsbaarheden van een systeem, om op die manier vertrouwelijke informatie en gegevens te stelen. Technologie voor externe toegang is voor hen een nieuw doelwit. Met technologie voor externe toegang kunnen gebruikers een computer op afstand besturen. Sinds de pandemie is het gebruik hiervan toegenomen, aangezien veel mensen vanuit huis werken.
Het protocol waarmee gebruikers een met het internet verbonden computer op afstand besturen, heet Remote Desktop Protocol, of RDP. Aangezien veel bedrijven van elke omvang gebruikmaken van RDP, is de kans groot dat er netwerken zijn die op onjuiste manier zijn beveiligd. Hackers gebruiken verschillende technieken om RDP-kwetsbaarheden te misbruiken totdat ze volledig toegang hebben tot een netwerk en alle bijbehorende apparaten. Vervolgens stelen de hackers gegevens of verkopen ze de verkregen inloggegevens op het darkweb.
Malware en malvertising
Malware is een samenvoeging van 'malicious' (kwaadaardig) en 'software'. Deze brede term heeft te maken met virussen, wormen, trojans en andere schadelijke programma's die hackers gebruikers om chaos te veroorzaken en vertrouwelijke informatie te stelen. Alle software die wordt gebruikt om schade toe te brengen aan een computer, server of netwerk kan als malware worden beschreven.
Malvertising is een samenvoeging van 'malicious' (kwaadaardig) en 'advertising' (advertenties). De term verwijst naar online advertenties waarmee malware wordt verspreid. De wereld van online advertenties is een complex ecosysteem met publicatiewebsites, advertentieplatforms, advertentieservers, retargetingnetwerken en netwerken voor contentlevering. Malvertisers maken misbruik van deze complexiteit door kwaadaardige code te plaatsen op plekken waar adverteerders en advertentienetwerken deze niet altijd kunnen ontdekken. Internetgebruikers die op een schadelijke advertentie klikken, kunnen malware op hun apparaat downloaden of worden omgeleid naar schadelijke websites.
Ransomware
Ransomware is een soort malware die de toegang tot je computer of bepaalde bestanden op je computer blokkeert, totdat je een geldbedrag betaalt. Ransomware wordt vaak verspreid als een trojan, malware die eruitziet als legitieme software. Zodra randsomware is geïnstalleerd, wordt het scherm van je systeem of worden bepaalde bestanden geblokkeerd, totdat je betaalt.
Vanwege hun anonimiteit vragen verspreiders van ransomware vaak om betalingen in cryptovaluta, zoals Bitcoin. De bedragen die moeten worden betaald verschillen per ransomwarevariant en de prijs of wisselkoers van digitale valuta. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat de criminelen de versleutelde bestanden na betaling vrijgeven.
Ransomware-aanvallen komen steeds vaker voor en er duiken steeds meer nieuwe varianten op. Een aantal van de meest bekende ransomwarevarianten zijn Maze, Conti, GoldenEye, Bad Rabbit, Jigsaw, Locky en WannaCry.
Botnets
De term botnet is een samenvoeging van 'botnetwerk'. Een botnet is een netwerk van computers die opzettelijk zijn geïnfecteerd met malware, zodat deze online geautomatiseerde taken kunnen uitvoeren zonder toestemming van de eigenaar.
Zodra de eigenaar van een botnet de controle over jouw computer heeft, kunnen ze deze gebruiken voor kwaadwillende activiteiten. Daarbij kun je denken aan het volgende:
- Het genereren van nepverkeer op externe websites om geld te verdienen.
- Het gebruiken van de kracht van jouw apparaat om mee te werken aan DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service) om een website plat te leggen.
- Het e-mailen van spam naar miljoenen internetgebruikers.
- Het plegen van (identiteits)fraude.
- Het aanvallen van computers en servers.
Computers worden onderdeel van een botnet op dezelfde manieren waarop ze door elk ander type malware worden geïnfecteerd, bijvoorbeeld door het openen van e-mailbijlagen waardoor malware wordt gedownload of het bezoeken van met malware geïnfecteerde websites. Ze kunnen ook via een netwerk van de ene computer naar de andere verspreiden. Het aantal bots in een botnet verschilt afhankelijk van hoeveel onbeveiligde apparaten de botneteigenaar kan infecteren.
Wi-Fi-dreigingen, in het openbaar en thuis
Publieke Wi-Fi-netwerken brengen risico's met zich mee, omdat de beveiliging van deze netwerken, in onder andere cafés, winkelcentra, hotels en op vliegvelden, tekortschiet of ontbreekt. Het gebrek aan beveiliging betekent dat cybercriminelen en identiteitsdieven je online activiteiten in de gaten kunnen houden en je wachtwoorden en persoonlijke informatie kunnen stelen. Andere gevaren van openbare Wi-Fi-netwerken zijn:
- Packet sniffing – hiermee kunnen hackers niet-versleutelde gegevens op onbeveiligde netwerken inzien en onderscheppen.
- Man-in-the-middle-aanvallen – hackers nemen een Wi-Fi-hotspot over en plaatsen zichzelf in de communicatie tussen het slachtoffer en de hotspot, zodat ze gegevens die worden overgedragen kunnen onderscheppen en aanpassen.
- Neppe Wi-Fi-netwerken – hackers maken een honeypot (een lokaas) in de vorm van gratis Wi-Fi om waardevolle gegevens te verkrijgen. De hotspot van de hacker wordt dan het verzamelpunt van alle gegevens die via het netwerk worden verstuurd.
In de meeste gevallen hoef je je geen zorgen te maken over iemand die je Wi-Fi-netwerk thuis binnendringt, omdat je je eigen netwerkhardware gebruikt. Maar er zijn nog altijd gevaren. In de VS is het voor internetproviders toegestaan om gegevens over hun gebruikers te verkopen. Hoewel de gegevens geanonimiseerd worden, kan het een onprettig gevoel zijn voor mensen die waarde hechten aan hun online privacy en beveiliging. Door thuis gebruik te maken van een VPN maak je het voor mensen van buitenaf veel lastiger om je online activiteiten aan jou te koppelen.
Je gegevens online beschermen
Hier volgen een aantal tips om je internetbeveiliging te garanderen en je gegevens online te beschermen:
Schakel indien mogelijk meervoudige verificatie in
Meervoudige verificatie (MFA) is een verificatiemethode waarbij gebruikers wordt gevraagd om twee of meerdere verificatiemethoden op te geven om toegang tot een online account te krijgen. In plaats van bijvoorbeeld alleen te vragen naar een gebruikersnaam en wachtwoord, wordt er bij meervoudige verificatie om aanvullende informatie gevraagd, zoals:
- Een extra eenmalig wachtwoord dat door de verificatieservers van de website naar het telefoonnummer of e-mailadres van de gebruiker wordt verzonden.
- Antwoorden op persoonlijke beveiligingsvragen.
- Een vingerafdruk of andere biometrische informatie, zoals spraak- of gezichtsherkenning.
Meervoudige verificatie verkleint de kans op een geslaagde cyberaanval. Om je online accounts beter te beveiligen, is het raadzaam om indien mogelijk meervoudige verificatie in te stellen. Je kunt ook overwegen om een externe app voor meervoudige verificatie te gebruiken, zoals Google Authenticator en Authy, om jezelf op deze manier beter te beschermen.
Gebruik een firewall
Een firewall vormt een barrière tussen jouw computer en een ander netwerk, zoals het internet. Firewalls blokkeren ongewenst verkeer en helpen om te voorkomen dat schadelijke software op je computer wordt geïnstalleerd. In de meeste gevallen zijn je besturingssysteem en beveiligingssysteem voorzien van een vooraf geïnstalleerde firewall. Het is slim om te controleren of de functies zijn ingeschakeld en in te stellen dat updates automatisch worden uitgevoerd, zodat je zoveel mogelijk beschermd blijft.
Kies je browser zorgvuldig
Onze browsers zijn voor ons de belangrijkste manier om toegang te krijgen tot het web en speelt daarom een grote rol bij internetbeveiliging. Een goede webbrowser is beveiligd en helpt jou om jezelf te beschermen tegen gegevensinbreuken. De Freedom of the Press Foundation heeft hier een uitgebreide handleiding samengesteld, waarin de voor- en nadelen van de meest bekende webbrowsers worden uitgelegd.
Maak sterke wachtwoorden en gebruik een veilig wachtwoordbeheersysteem
Een sterk wachtwoord helpt jou om jezelf online te beschermen. Een goed wachtwoord:
- Is lang en bestaat uit minstens 12 tekens, het liefst meer.
- Is een combinatie van tekens, zoals kleine letters en hoofdletters, symbolen en nummers.
- Is niet te makkelijk, zoals het gebruik van opeenvolgende nummers ('1234') of persoonlijke informatie die mensen kennen of zouden kunnen raden, zoals je geboortedatum of de naam van je huisdier.
- Maakt geen gebruik van toetsen die naast elkaar op het toetsenbord staan.
Het is tegenwoordig niet meer voldoende om tekens te gebruiken die op letters of nummers lijken, zoals 'w@chtw00rd' in plaats van 'wachtwoord', aangezien hackers deze trucjes kennen. Hoe lastiger je wachtwoorden zijn, hoe moeilijker deze kunnen worden geraden. Gebruik een wachtwoordbeheersysteem om te helpen bij het maken, bewaren en beheren van al je wachtwoorden in één veilig online account.
Houd je wachtwoorden geheim; deel ze niet met anderen en schrijf ze niet op. Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor al je accounts en wijzig ze regelmatig.
Installeer een up-to-date beveiligingsprogramma op al je apparaten
Een antivirusprogramma voor internetbeveiliging is essentieel om je privacy en veiligheid online te waarborgen. Goede internetbeveiligingssoftware beschermt je tegen verschillende soorten internetaanvallen en beschermt je gegevens online. Het is belangrijk om altijd de meest recente versie van je antivirussoftware te downloaden; de meeste moderne programma's worden automatisch bijgewerkt om ervoor te zorgen dat ze jou blijven beschermen tegen de nieuwste beveiligingsdreigingen.
Je gezin online beschermen
Internetbeveiliging voor kinderen is erg belangrijk; kinderen moeten worden beschermd tegen schadelijke of ongepaste inhoud en contacten en kwaadwillende software en aanvallen. Kinderen tips voor online veiligheid bijbrengen kan ervoor zorgen dat ze veilig blijven.
Veiligheidstips voor kinderen online
Kinderen brengen steeds meer tijd door online en het is belangrijk om te bespreken hoe ze het internet veilig kunnen gebruiken. Het is belangrijk dat kinderen weten welke informatie ze niet moeten delen en waarom, zoals hun wachtwoorden en andere persoonlijke informatie. Door de computer in een gedeelde ruimte te plaatsen kun je in de gaten houden hoe kinderen de computer gebruiken en kun je ervoor zorgen dat dit op een veilige manier gebeurt.
Veel kinderen kijken graag naar YouTube-video's. Om dit op een veilige manier te laten gebeuren, kun je gebruikmaken van ouderlijk toezicht. Je kunt ook gebruikmaken van de speciale YouTube-app voor kinderen, YouTube Kids. Deze app heeft een kindvriendelijke interface en de video's in deze app zijn gecontroleerd door zowel mensen als geautomatiseerde filters, zodat de video's geschikt zijn voor jonge kinderen.
Je e-mailaccount beschermen
E-mail is op een zo toegankelijk mogelijke manier ontworpen, zodat mensen met elkaar kunnen communiceren. Het nadeel van deze toegankelijkheid is dat sommige onderdelen van e-mail niet veilig zijn, waardoor hackers e-mails kunnen gebruiken om de internetbeveiliging aan te tasten.
Wat is e-mailbeveiliging?
E-mailbeveiliging verwijst naar de methode die wordt gebruikt om e-mailaccounts en correspondentie te beschermen tegen ongewenste toegang, verlies van accounttoegang of misbruik. E-mailbeveiliging is een belangrijk onderdeel van internetbeveiliging, aangezien malware, spam en phishing-aanvallen vaak per e-mail worden verspreid.
Omgaan met ongewenste e-mails
Ongewenste e-mails – ook wel bekend als spam, zijn ongewenste berichten die in grote hoeveelheden worden verstuurd. Veel e-mailproviders gebruiken algoritmen om ongewenste e-mails te filteren, maar af en toe verschijnen ze alsnog in je postvak IN. Je kunt onder andere de volgende maatregelen nemen:
- Markeer e-mails als ongewenst – hiermee zorg je ervoor dat je e-mailprovider ongewenste e-mails beter kan filteren. Hoe je een bericht als ongewenst kunt markeren, is afhankelijk van welke e-mailclient je gebruikt; Outlook, Gmail, Apple Mail, Yahoo Mail, enzovoorts.
- Klik in een ongewenste e-mail nooit op een koppeling en open nooit de bijlage(n). Als je dit doet, loop je het risico dat er malware op je apparaat wordt gedownload. Zelfs als er geen malware wordt gedownload, geef je op deze manier de spammers een seintje dat jouw e-mailadres in gebruik is. Dit leidt tot nog meer ongewenste e-mails.
- Let goed op waar je je e-mailadres invult. Het is raadzaam om een tweede 'wegwerp'-e-mailadres te maken dat je alleen gebruikt voor inschrijvingen en abonnementen. Dit account gebruik je dan naast je privé-e-mailadres en je zakelijke e-mailadres.
- De meeste e-mailproviders hebben privacy-instellingen – controleer deze instellingen en zorg ervoor dat je ze naar eigen wens instelt.
- Overweeg het gebruik van externe spamfilters voor je e-mailaccount. Deze bieden een extra beveiligingslaag, omdat e-mails eerst door twee spamfilters gaan voordat ze bij jou aankomen; de spamfilter van je e-mailprovider en de externe spamfilter.
Als je veel ongewenste e-mails ontvangt, kan dat erop duiden dat je e-mailadres betrokken was bij een datalek. In dit geval wordt het aangeraden om je e-mailadres te wijzigen.
Netwerkbeveiliging
Netwerkbeveiliging verwijst naar alle activiteiten die zijn ontwikkeld om de bruikbaarheid en integriteit van jouw netwerk en gegevens te beschermen. Hiermee worden verschillende dreigingen herkend en wordt voorkomen dat ze je netwerk binnendringen en zich verspreiden.
Je Wi-Fi-router veilig instellen
Je Wi-Fi-router is een belangrijk onderdeel van internetbeveiliging. Deze controleert al het inkomende en uitgaande verkeer en regelt de toegang tot je Wi-Fi-netwerk, dus ook de toegang tot je telefoons, computers en andere apparaten. De beveiliging van routers is de afgelopen jaren verbeterd, maar er zijn nog altijd een aantal maatregelen die je kunt nemen om je bescherming online te verbeteren.
Een belangrijke eerste maatregel is het veranderen van de standaardinstellingen van je router, zoals de standaardnaam en inloggegevens. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je Wi-Fi-netwerk minder snel het doelwit wordt van potentiële hackers, aangezien je hiermee aangeeft dat de router actief wordt gebruikt.
Er zijn verschillende functies en instellingen die je kunt uitschakelen om de beveiliging van je Wi-Fi-router te verbeteren. Malwareprogramma's kunnen gebruikmaken van functies als externe toegang, Universal Plug and Play en Wi-Fi Protected Set-Up. Hoewel het handige functies zijn, is het veiliger om ze uit te schakelen.
Overweeg het gebruik van een VPN, vooral wanneer je openbare wifi gebruikt
De beste manier om online je gegevens te beschermen tijdens het gebruik van een openbaar Wi-Fi-netwerk, is door een virtual private network (VPN) te gebruiken. Een VPN maakt een versleutelde tunnel tussen jou en een externe server die door een VPN-aanbieder wordt beheerd. Al je internetverkeer wordt door deze tunnel geleid, waardoor je gegevens veiliger bijven. Als je een VPN gebruikt en verbinding maakt met een openbaar netwerk, kunnen andere gebruikers van dat netwerk niet zien wat je aan het doen bent, waardoor je online beter bent beveiligd.
Netwerkbeveiliging en het 'Internet of Things'
Met het Internet of Things (IoT) worden fysieke apparaten bedoeld – afgezien van computers, telefoons en servers – die via internet gegevens met elkaar uitwisselen. Voorbeelden van IoT-apparaten zijn draagbare fitnesstrackers, slimme koelkasten, smartwatches en stemassistenten zoals Amazon Echo en Google Home. Tegen 2026 zijn er naar schatting wereldwijd 64 miljard IoT-apparaten geïnstalleerd.
Al deze aan het internet verbonden apparaten bieden nieuwe manieren waarop informatie kan worden gestolen. Er worden niet alleen veel meer gegevens gedeeld via het IoT, maar de aard van deze gegevens is vaak zeer vertrouwelijk. Hierdoor is er meer aandacht nodig voor online beveiligingsdreigingen en voor goede manieren om jezelf te beschermen.
Mobiele internetbeveiliging
Mobiele beveiliging verwijst naar de technieken die worden gebruikt om gegevens te beveiligen op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets, en is een ander aspect van internetbeveiliging.
Hoe weet je of je telefoon wordt afgeluisterd?
Het risico bestaat dat je smartphone kan worden afgeluisterd, vooral wanneer je een gejailbreakte of geroote telefoon hebt. Als je telefoon wordt afgeluisterd, kunnen externe partijen je gesprekken beluisteren of je berichten lezen. Een aantal tekenen dat je telefoon mogelijk is gehackt, zijn ongewone achtergrondgeluiden tijdens telefoongesprekken, de batterij van je telefoon die ineens sneller leegloopt of vreemd gedrag van je telefoon.
Als je telefoon zichzelf in- of uitschakelt, of als er apps verschijnen die je niet zelf hebt geïnstalleerd, kan dat erop duiden dat iemand anders toegang heeft tot je telefoon. Het ontvangen van vreemde sms-berichten met onduidelijke reeksen letters en nummers of een telefoonrekening die veel hoger is dan normaal, kan er ook op duiden dat je telefoon wordt afgeluisterd.
Als je zorgen maakt over de beveiliging van je mobiele telefoon, kun je meer lezen over advies voor mobiele beveiliging.
Wat is telefoon-'spoofing' en hoe kun je het tegenhouden?
Over het algemeen houdt spoofing in dat cybercriminelen proberen je ervan te overtuigen dat informatie afkomstig is van een betrouwbare bron. Telefoon-'spoofing' gebeurt wanneer scammers opzettelijk het nummer vervalsen dat wordt getoond wanneer je een oproep ontvangt, om zo hun identiteit te verbergen. Dit doen ze zodat slachtoffers denken dat een inkomende oproep afkomstig is van een lokaal nummer of een nummer dat de slachtoffers herkennen.
Om spoofing te stoppen, kun je controleren of je telefoonprovider een dienst of app aanbiedt waarmee ongewenste telefoontjes worden herkend en voorkomen. Je kunt ook externe apps gebruiken, zoals RoboKiller of Nomorobo om je te helpen om telefoontjes te screenen. Houd er echter rekening mee dat je privégegevens met deze apps moet delen.
In de meeste gevallen is het raadzaam om telefoontjes van een onbekend nummer niet te beantwoorden. Het is geen goed idee om ongewenste telefoontjes te beantwoorden, aangezien de oplichters dan weten dat je een potentieel doelwit bent.
Spionagesoftware van je telefoon verwijderen
Als je smartphone tekenen vertoont van spyware, bekijk dan welke apps op je apparaat zijn geïnstalleerd. Verwijder alle apps die verdacht lijken of waarvan je je niet kunt herinneren dat je ze ooit hebt geïnstalleerd.
Het kan helpen om het besturingssysteem van je telefoon bij te werken. Je kunt ook nog een stapje verdergaan en je telefoon terugzetten naar de fabrieksinstellingen. Hoewel het niet handig is om dit te doen, kan het zeker de moeite waard zijn om dit te proberen als je denkt dat iemand anders toegang heeft tot je telefoon.
Je kunt Kaspersky Internet voor Android gebruiken om schadelijke virussen en malware te herkennen en te verwijderen van Android-telefoons. In ons uitgebreide artikel over hoe je een virus van Android kunt verwijderen lees je hoe je dit handmatig kunt doen.
Tips voor veiligheid online: Jezelf online beschermen
Wat zijn de beste manieren om jezelf online te beschermen? Volg deze methoden om jezelf te beschermen tegen beveiligingsdreigingen online en verschillende soorten internetaanvallen:
Je hebt beveiligingssoftware nodig waarmee je voortdurend wordt beschermd
Goede internetbeveiligingssoftware beschermt jou van allerlei verschillende soorten beveiligingsdreigingen online, waaronder hackers, virussen en malware. Een uitgebreid internetbeveiligingsproduct kan de kwetsbaarheden van een apparaat vinden, cyberdreigingen op tijd blokkeren en onmiddellijke gevaren isoleren en verwijderen.
Blokkeer de toegang tot je webcam, zodat je online privacy is gewaarborgd
Als je webcam wordt gehackt, krijgen hackers toegang tot de camera's van je computer en mobiele apparaten en kun je worden opgenomen. Deze beveiligingsdreiging staat ook wel bekend als 'camfecting'. Het aantal geregistreerde aanvallen is relatief laag, hoewel de meeste aanvallen worden uitgevoerd zonder dat het slachtoffer het in de gaten heeft, waardoor de aanvallen niet worden geregistreerd.
Een praktische oplossing om ongewenste toegang tot je webcam te voorkomen, is ducttape. In een wereld waarin veel mensen dagelijks videoconferenties gebruiken voor onder andere hun werk, is dit echter geen handige oplossing. Een veel betere methode om ongewenste toegang te voorkomen, is door gebruik te maken van een antivirusoplossing waarmee je webcam wordt beschermd. Kaspersky Internet Security biedt deze functie. Daarnaast is het slim om je desktopcomputer of laptop uit te schakelen als je deze niet gebruikt.
Een adblocker kan je beschermen tegen malvertising
Adblockers verwijderen advertenties van webpagina's. Hierdoor worden advertenties niet getoond en wordt het risico op het klikken op een schadelijke advertentie weggenomen. Adblockers hebben ook andere voordelen. Zo worden er mogelijk minder cookies opgeslagen op je apparaat, wordt je privacy online verbeterd door tracking te verminderen, wordt bandbreedte bespaard, pagina's sneller geladen en wordt de batterijduur van je mobiele apparaten verlengd.
Sommige adblockers zijn gratis, andere kosten geld. Houd er rekening mee dat niet alle adblockers alle online advertenties blokkeren en dat sommige website mogelijk minder goed worden uitgevoerd als je de adblocker hebt geactiveerd. Je kunt instellen dat adblockers advertenties op sommige websites wel toestaan.
Bescherm je hele gezin met ouderlijk toezicht
Ouderlijk toezicht verwijst naar de instellingen die je kunt inschakelen om te kiezen welke inhoud je kinderen online te zien krijgen. Als ouderlijk toezicht wordt gecombineerd met privacy-instellingen, kun je voor kinderen een veiligere online omgeving creëren. Het instellen van ouderlijk toezicht verschilt per platform en apparaat. Internet Matters heeft voor elk platform een serie uitgebreide stapsgewijze handleidingen. Je kunt ook gebruikmaken van een app voor ouderlijk toezicht, zoals Kaspersky Safe Kids.
Pc opschonen
Je kunt hulpmiddelen voor het opschonen van pc's gebuiken om onnodige en tijdelijke bestanden en programma's uit je systeem te verwijderen. Kaspersky Premium heeft een functie om je pc op te schonen. Hiermee kun je toepassingen en browserextensies die je zelden gebruikt of die zonder jouw toestemming zijn geïnstalleerd vinden en verwijderen.
Bescherming op meerdere platformen
Tegenwoordig moeten al onze apparaten waarmee we verbinding met het internet maken goed worden beschermd, zoals laptops, desktops, smartphones en tablets. Als je gebruikmaakt van goede internetbeveiligingssoftware, kun je het antivirusprogramma op meerdere apparaten downloaden, zodat je op meerdere platformen bent beschermd tegen beveiligingsdreigingen.
Veilig online bankieren en winkelen
Houd deze veiligheidstips in gedachten tijdens het online winkelen:
- Zorg dat je je op een veilige website bevindt; de URL moet beginnen met https:// in plaats van http://. De 's' staat voor 'secure' (veilig) en toont aan dat de website een veiligheidscertificaat heeft. Daarnaast moet er een pictogram van een slotje aan de linkerkant van de adresbalk staan.
- Controleer de URL zorgvuldig. Criminelen maken nepwebsites met URL's die veel lijken op de echte websites. Vaak worden dan één of twee letters in de URL gewijzigd om mensen te misleiden.
- Vermijd het indienen van financiële gegevens wanneer je gebruikmaakt van een openbaar Wi-Fi-netwerk.
Enkele tips voor online bankieren:
- Nogmaals: vermijd het indienen van financiële of persoonlijke gegevens wanneer je gebruikmaakt van een openbaar Wi-Fi-netwerk.
- Gebruik sterke wachtwoorden en werk deze regelmatig bij.
- Gebruik waar mogelijk meervoudige verificatie.
- Typ de URL van je bank of gebruik rechtstreeks je app voor bankieren en klik niet op koppelingen in e-mails. Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van phishing.
- Controleer regelmatig je bankafschriften, zodat je meteen in de gaten hebt wanneer er onbekende transacties worden gedaan.
- Werk je besturingssysteem, browser en toepassingen altijd bij naar de laatste versie. Hiermee zorg je ervoor dat alle bekende kwetsbaarheden worden opgelost.
- Gebruik een geavanceerd internetbeveiligingsproduct, zoals de producten van Kaspersky.
In een wereld waarin we een groot deel van onze tijd online doorbrengen, is internetbeveiliging erg belangrijk. Om jezelf te beschermen en je gegevens online te beschermen, is het belangrijk dat je weet welke gevaren er zijn en hoe je online beveiligingsdreigingen kunt omzeilen.
Gerelateerde artikelen:
- Privacy voorop: hoe jij je online privacy kunt beschermen
- 5 tips voor veilig online winkelen
- Waar je op moet letten bij antivirussoftware
Gerelateerde producten: