Hoewel het gebruik van internet alomtegenwoordig is, hebben veel gebruikers waarschijnlijk nog nooit van Tor gehoord. Dit netwerk kan erg handig zijn, maar de gemiddelde internetgebruiker vraagt zich waarschijnlijk af wat een Tor-browser is en of je Tor veilig kan gebruiken. Hieronder ontdek je waarom het Tor-netwerk zo populair is geworden.
Wat is een Tor-browser?
Tor (een afkorting voor The Onion Router) is in wezen een netwerk dat online verkeer maskeert. De Tor-browser is een open-source platform dat door vrijwilligers wordt beheerd en, wegens zijn onion routing, gebruikers anonimiseert die websites en servers via dit netwerk openen. De browser wordt vaan legitiem gebruikt door journalisten en overige gebruikers die hun identiteiten moeten beschermen, bijvoorbeeld wanneer ze de oppositie bij een juridisch geschil onderzoeken of wanneer ze onderzoek doen naar concurrenten.
Wat is een Tor-browser?
Een Tor-browser is eenvoudig gezegd software waarmee gebruikers op internet kunnen surfen met een relatief hoge mate van privacy. Het netwerk en de browser ontlenen hun naam aan het feit dat ze alle webactiviteit sturen via verschillende routers (genaamd knooppunten), net als de lagen van een ui, waardoor het lastig wordt om de gebruikers te volgen en identificeren.
Er is echter een nauwe samenwerking tussen Tor en het dark web omdat de Tor-browser vaak wordt gebruikt voor illegale activiteiten, ook al was het nooit de intentie van Tor om criminaliteit mogelijk te maken. Hoewel de Tor-browser in veel landen legaal is, mogen inwoners van sommige landen het netwerk niet gebruiken.
Hoe werkt een Tor-browser?
Hoe werkt Tor? Een Tor-browser gebruikt eenvoudig gezegd onion routing om al het verkeer te sturen en versleutelen, waardoor gebruikers een hoog niveau van anonimiteit hebben. Het netwerk verzendt verkeer via drie lagen van internationale netwerkknooppunten genaamd onion routers:
- Toegangsknooppunten, die de eerste laag van de versleuteling vormen en verbinding met het Tor-netwerk mogelijk maken.
- Een reeks middenknooppunten versleutelt het webverkeer volledig om anonimiteit te garanderen.
- Uitgangsknooppunten, die de gegevens verder versleutelen voordat ze bij de laatste server terechtkomen.
- IP-adressen
Waarvoor wordt de Tor-browser gebruikt?
Er zijn verschillende vragen over Tor die de moeite waard zijn, zoals wat een Tor-browser doet en hoe het gebruik ervan anders is dan bij reguliere browsers. De Tor-browser biedt voornamelijk een manier om anoniem op internet te surfen. De voornamelijke reden dat Tor wordt gebruikt is om als zodanig toezicht te vermijden en privacy te waarborgen wanneer je online bent. Veel mensen gebruiken Tor echter ook voor toegang tot services waartoe reguliere browsers geen toegang hebben, zoals .onion-sites die alleen werken op het onion-netwerk, zoals DuckDuckGo, een zoekmachine met verbeterde privacy die een .onion-versie van zijn zoekmachine biedt, die geen gebruikersgegevens volgt, voor een zoekervaring die meer privé is.
Bovendien gebruiken sommige gebruikers Tor voor bepaalde soorten onderzoek en ook om illegale activiteiten uit te voeren, aangezien Tor nauw is verbonden met het dark web.
Voordelen van een Tor-browser
De Tor-browser heeft verschillende voordelen, waardoor sommige internetgebruikers baat hebben bij het gebruik ervan. Niet al deze voordelen zijn echter relevant voor reguliere internetgebruikers. Hieronder staan verschillende van de hoofdredenen waarom sommige gebruikers ervoor kiezen een Tor onion browser te gebruiken:
- De browser is een gratis, open-source programma
- IP-adressen en browsegeschiedenis worden gemaskeerd
- Profiteer van verhoogde netwerkbeveiliging omdat de Tor-browser draait op beveiligde, versleutelde netwerken
- Gemakkelijke toegang tot niet-geïndexeerde pagina's, met name via zoekmachines
Nadelen van een Tor-browser
Los van beveiligingsproblemen en dat je je afvraagt of de Tor-browser veilig is, zijn er verschillende andere mogelijke nadelen van het gebruik van deze software. Hieronder staan enkele zaken om in gedachten te houden voordat je besluit de Tor onion browser te gebruiken.
- Wegens de manier waarop Tor verkeer leidt, zijn de verbindingen traag, met name in vergelijking met VPN's. Daarom verloopt het downloaden van grote bestanden niet vlekkeloos.
- Activiteiten zijn mogelijk niet volledig anoniem en het is mogelijk om de identiteit van een gebruiker te decoderen
- Sommige landen en bedrijven kunnen de Tor-browser blokkeren en het gebruik ervan is in bepaalde landen zelfs illegaal.
- Het gebruik van deze browser kan verdacht zijn, ook al is hij legaal
- Niet alle websites functioneren op Tor
Wat zijn de verschillen tussen de Tor-browser, proxyservers en VPN's?
Hoewel de Tor-browser, proxyservers en VPN's allemaal een vorm van anonimiteit bieden, verschillen ze enigszins in hoe ze werken en de mate van bescherming die ze bieden.
Proxyservers functioneren in wezen als tussenpersoon tussen een gebruiker en de websites die ze openen. Hoewel ze wel IP-adressen en geografische locaties verdoezelen, versleutelen ze geen gegevens en online activiteit. Om die reden blijven gebruikersgegevens zichtbaar en kunnen ze eenvoudig worden gevolgd en gehackt. Is Tor veilig in vergelijking met proxyservers? Ja, tot op zekere hoogte. Ondanks de zwakke punten die hierboven worden omgeschreven, biedt de Tor-browser een veel hoger niveau van versleuteling en routing, waardoor gebruikers anoniemer zijn. Hoewel het gebruik van een proxyserver naast de Tor-browser het gebruik van Tor kan helpen maskeren, biedt het gebruik van zowel een proxyserver als een Tor-browser geen verdere bescherming voor gebruikers.
Virtuele privénetwerken (VPN's) zijn krachtige netwerken die al het webverkeer volledig versleutelen door het via verschillende servers te routeren en daarbij ook het IP-adres van de gebruiker te verdoezelen. Het grootste verschil tussen VPN's en de Tor-browser is dat VPN wordt beheerd door centrale providers die het netwerk beheren, terwijl de laatstgenoemde een gedecentraliseerd netwerk is dat door vrijwilligers wordt beheerd. Daarnaast routeert Tor gegevens door onafhankelijke knooppunten, terwijl VPN's online verkeer door servers op afstand routeren.
Is de Tor-browser veilig om te gebruiken?
Vanwege het nauw verband tussen Tor en het dark web, vragen veel gebruikers zich terecht af of Tor veilig is om te gebruiken. Met een begrip van wat de Tor-browser is, is het antwoord op de vraag over het algemeen 'ja'. Door zijn protocollen voor onion routing en gegevensencryptie, biedt de Tor-browser bij correct gebruik een redelijk hoog niveau van privacy en bescherming. Tor is uiteraard, net als elke andere browser, nog steeds kwetsbaar voor een serie van online aanvallen, zoals malware en phishing. Hieronder staan verschillende beveiligingsproblemen om je bewust van te zijn:
- Het laatste deel van de gegevensoverdracht op het Tor-netwerk (tussen het uitgangsknooppunt en de bestemmingsserver) is niet versleuteld, waardoor externe partijen de mogelijkheid krijgen om webverkeer te monitoren en te volgen.
- Externe partijen kunnen misschien toch 'vingerafdrukken' inzetten om gebruikers te identificeren. Als ze bijvoorbeeld Tor gebruiken om gecomprommiteerde websites te openen met JavaScript ingeschakeld, kan het mogelijk zijn om muisbewegingen te volgen.
- De Tor onion browser is nog steeds kwetsbaar om te worden gecomprommiteerd door beveiligingsbugs.
- Het is belangrijk om de nieuwste versies van Tor-browsers te gebruiken, aangezien verouderde versies mogelijk verschillende kwetsbaarheden hebben waardoor kwaadwillenden zich als de gebruiker kunnen voordoen.
In praktische zin is het antwoord op de vraag of de Tor-browser veilig is, dat hij veilig is als de gebruiker veel kennis van cyberbeveiliging heeft. Er zijn talloze maatregelen die gebruikers kunnen nemen om hun gegevens en identiteiten verder te beschermen als ze Tor willen gaan gebruiken. Er zijn echter grenzen aan de anonimiteit die de Tor onion browser kan bieden. Met name internetserviceproviders (ISP's) en netwerkbeheerders kunnen nog steeds zien dat Tor wordt gebruikt.
Zo blijf je veilig wanneer je de Tor-browser gebruikt
Veel gebruikers vragen zich af hoe ze veilig blijven wanneer ze de Tor-browser gebruiken en deze vraag is zeker terecht. Net als met al het andere online, is er een inherent risico verbonden aan het gebruik van een Tor-browser. Gebruikers kunnen echter stappen ondernemen om de risico's te beperken en zich bewust zijn van hun online activiteiten. Hieronder staan verschillende tips voor veilig gebruik van de Tor-browser:
- Zorg ervoor dat de Tor-browser en alle bijbehorende sites of extensies altijd actueel zijn.
- Gebruik de Tor-browser in combinatie met een VPN.
- Gebruik een firewall om het netwerk van de computer te beschermen.
- Gebruik anti-virussoftware.
- Log niet in op persoonlijke accounts, zoals sociale-mediaprofielen of e-mails.
- Gebruik de Tor-browser willekeurig zodat het lastig is om identificeerbare patronen te creëren.
- Gebruik het hoogste niveau van beveiliging dat beschikbaar is in de gekozen Tor-browser, zodat het geringste aan browsercode wordt uitgevoerd. Daarnaast helpt deze beveiliging apparaten te beschermen tegen malware.
- Gebruik een extensie die je privacy beschermt en alleen beveiligde HTTPS-websites opent, zoals extensies die automatisch een URL herschrijven om HTTPS te gebruiken in plaats van HTTP.
Tor-browser: een andere manier om gebruik te maken van het internet
Ook al zijn Tor en het dark web nauw met elkaar verbonden, wil dat niet zeggen dat het gebruik van Tor-browser staat voor betrokkenheid bij illegale activiteiten. Voor bepaalde internetgebruikers kan deze software erg nuttig zijn. Tor is over het algemeen veilig om te gebruiken door de manier waarop de browser werkt en de Tor onion browser biedt verschillende voordelen zoals verhoogde veiligheid en privacy. Gebruikers moeten zich bewust zijn van mogelijke juridische problemen met Tor in hun land en dat ze mogelijk worden opgemerkt voor het gebruik, voordat ze van deze browser gebruik gaan maken.
Koop Kaspersky Premium + 1 JAAR GRATIS Kaspersky Safe Kids. Kaspersky Premium ontving vijf AV-TEST-awards voor beste bescherming, beste prestaties, snelste VPN, goedgekeurd ouderlijk toezicht voor Windows en beste beoordeling voor ouderlijk toezicht voor Android.
Gerelateerde artikels en links:
- VPN vs. proxyserver: wat is het verschil en welke zou je moeten gebruiken?
- Wat te doen bij inbreuk op je privacy
- Welke wetten hebben betrekking op internet- en gegevensbeveiliging?
Gerelateerde producten en diensten: