De term 'stealth' wordt gebruikt voor technieken die malware onopvallend maken. Met andere woorden: technieken die wijzigingen verbergen die door de malware zijn aangebracht in het geïnfecteerde systeem. Dit omvat bijvoorbeeld rootkits.
Hoe stealth-virussen computers infecteren
Een stealth-virus kan een computersysteem op verschillende manieren besmetten, bijvoorbeeld wanneer een gebruiker een kwaadaardige e-mailbijlage downloadt, wanneer via een website malware wordt geïnstalleerd die op een programma lijkt of wanneer niet-gecontroleerde software wordt gebruikt die met malware is geïnfecteerd. Een stealth-virus kan net als andere virussen allerlei computertaken overnemen en de prestaties van een computer beïnvloeden. Wanneer de malware taken uitvoert, kan deze door anti-virusprogramma's worden gedetecteerd, maar het stealth-virus is ontworpen om zich actief voor anti-virusprogramma's te verbergen. Het stealth-virus doet dit door zich tijdelijk uit het geïnfecteerde bestand te verwijderen, waarbij het virus zichzelf naar een andere schijf kopieert en door een schoon bestand wordt vervangen. Een stealth-virus kan detectie ook voorkomen door de informatie over de grootte van het geïnfecteerde bestand te vervalsen.
Hoe je jezelf kunt beschermen
Je kunt het virus detecteren door het systeem op te starten vanaf een schijf, zodat je de systemen omzeilt die door het virus zijn overgenomen, en vervolgens een anti-virusscan te starten. Zelfs als je het virus op deze manier detecteert is er echter een kans dat het virus zichzelf naar een ander bestand op het systeem heeft gekopieerd. Het blijft daarom moeilijk om het virus volledig uit te roeien. Over het algemeen is de beste tegenmaatregel het gebruik van krachtige anti-virussoftware die is ontworpen om virussen en hun verborgen onderdelen te detecteren.
Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot definities