Een recent wereldwijd onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Kaspersky, draaide om de rol van datingapps en de huidige staat van technologie en relaties
Volgens een wereldwijd onderzoek van Kaspersky vormen oplichters van datingapps een ernstige belemmering voor mensen die van dergelijke diensten gebruik willen maken. Specifiek geeft 27 procent van de respondenten aan bang te zijn om datingapps te gebruiken omdat ze bang zijn door oplichters te worden bedrogen, en 29 procent vertrouwt mensen in datingapps in het algemeen niet. Slechts 12 procent van de respondenten werd echter het doelwit van cybercriminelen, en 33 procent die contact opnam met fraudeurs slaagde erin een aanval te voorkomen.
Miljoenen mensen gebruiken online dating-applicaties of sociale-netwerksites om een partner te vinden. Maar in plaats van liefde te vinden, komen veel mensen een oplichter tegen die hen probeert te verleiden tot het geven van geld. Oplichters zien kansen bij datingdiensten omdat ze weten dat mensen op deze platforms op zoek zijn naar een persoonlijke band, en daar kunnen oplichters hun voordeel mee doen.
Van alle verschillende soorten problemen op datingapps kregen gebruikers het vaakst te maken met catfishing (36%), kwaadaardige links of bijlagen (20%) of ontdekten ze dat hun identiteit was gestolen (18%). Degenen die erin slaagden een aanval te voorkomen, waren in staat een fraudeur te identificeren dankzij een verdacht profiel dat er nep uitzag (37%). Deze groep was uiterst voorzichtig en stuurde nooit geld naar datingapplicaties (48%) of besteedde aandacht aan verdachte berichten (33%). Meer dan een kwart (27%) van de respondenten werd achterdochtig toen de oplichter een videogesprek weigerde.
Gebrek aan privacy is ook een ernstig probleem voor datingapps. 21 procent van de respondenten is bezorgd dat hun persoonlijke gegevens online zullen circuleren. Bovendien heeft 16 procent van de gebruikers datingservices verwijderd omdat ze persoonlijke informatie meer privé wilden maken.
Tim de Groot, Business Development Manager Benelux en Nordics bij Kaspersky: "Online daten kan als een riskant avontuur worden ervaren, omdat je aan het begin van de kennismaking nog niets van elkaar weet. Toch kan het in de gaten houden van een aantal red flags je helpen alert te blijven en aandacht te besteden aan het gedrag van je digitale match. Als ze tijdens de eerste of tweede dag van het online daten om geld of persoonlijke gegevens vragen, is het beter om te overwegen of het veilig is om verder te communiceren. Daarnaast kunnen beveiligingsmaatregelen een nuttige manier zijn om je online datingervaring veilig en plezierig te houden.”
De volgende stappen kun je ondernemen om jezelf te beschermen tegen oplichters. Ten eerste, check de privacy-instellingen van zowel je social media accounts als van je datingapps om ervoor te zorgen dat gevoelige informatie, zoals je adres of werkplek, niet openbaar wordt gemaakt. Daarnaast kan je het risico op doxing (het publiceren van persoonsgegevens, zoals een huisadres, op het internet) verkleinen door jezelf eens te googelen en te zien welke persoonlijke informatie naar boven komt. Ten derde kan je gebruik maken van een beveiligingsoplossing die geavanceerde bescherming biedt op meerdere apparaten, bijvoorbeeld Kaspersky Security Cloud die je beschermt tegen phishing en andere bedreigingen. Als laatste is het verstandig om niet je telefoonnummer of social media handle (gebruikersnaam) te delen. Het is veiliger om de ingebouwde chatfunctie van een datingapp te gebruiken en het is verstandig om dit te doen totdat je zeker weet dat je de persoon met wie je chat kan vertrouwen.
Meer informatie
- Wil je weten wat voor data je weggeeft via je datingapp-account? Klik dan hier.
- Wil je het volledige rapport zien? Die vind je hier.
Over het onderzoek
In juni 2021 gaf Kaspersky Sapio de opdracht om een online onderzoek uit te voeren onder meer dan 18.000 respondenten om de rol van datingapps en de huidige stand van zaken op het gebied van technologie en relaties te onderzoeken. De steekproef omvatte 2.000 respondenten uit het VK, 1.000 uit de VS, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland; en 500 uit Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije, VAE, Zuid-Afrika, Turkije, Egypte, China, Japan, India, Australië, Indonesië, Brazilië, Colombia, Chili, Peru, Argentinië, Mexico en Rusland.