Kaspersky's ontsleuteltools, die toegankelijk zijn via het No More Ransom-initiatief en het speciale No Ransom-portaal, hebben gezamenlijk 360.000 downloads overschreden. Deze gratis tools bieden effectieve oplossingen voor gegevensherstel voor slachtoffers van ransomware en onderstrepen de aanzienlijke impact van gezamenlijke inspanningen op het gebied van cybersecurity.
Sinds eind 2023 is Kaspersky al zeven jaar lang een belangrijke bijdrager aan het No More Ransom-initiatief. In deze periode werd de toegang tot de gratis ontsleuteltools van Kaspersky uitgebreid, in lijn met de inzet om ransomware te bestrijden. Deze tools, die gericht zijn op 39 ransomwarefamilies, hebben wereldwijd bijna 2 miljoen slachtoffers geholpen, zoals gerapporteerd door Europol. Dit onderstreept de grote impact van het No More Ransom-initiatief dat door Kaspersky wordt ondersteund.
Naast haar bijdragen aan No More Ransom, heeft Kaspersky haar betrokkenheid verder versterkt door het opzetten van haar eigen 'No Ransom' website - een hub met een uitgebreide reeks van middelen en tools om ransomware infecties te bestrijden. Het 'No Ransom'-portaal werd in 2015 gelanceerd door Kaspersky in samenwerking met de Nederlandse Nationale Politie en groeide vervolgens uit tot een wereldwijd initiatief om mensen kosteloos te helpen.
Tussen 2018 en eind december 2023 zijn de ontsleuteltools van Kaspersky meer dan 360.000 keer gedownload, waardoor slachtoffers een reddingslijn hebben om kritieke gegevens te herstellen zonder toe te geven aan losgeldeisen. In maart 2023 heeft Kaspersky een nieuwe versie van een ontsleuteltool uitgebracht die expliciet is ontworpen om slachtoffers van een ransomware-modificatie op basis van eerder gelekte Conti-broncode te helpen.
"Omdat cyberbedreigingen zich blijven ontwikkelen, wordt de samenwerking tussen de publieke en private sector steeds belangrijker. 'No More Ransom' en Kaspersky's 'No Ransom' portaal laten zien hoe collectieve inspanningen een significant verschil kunnen maken in het helpen van slachtoffers en het geven van preventieadvies. Verder is het cruciaal dat gebruikers begrijpen dat het betalen van losgeld aan cybercriminelen nooit een oplossing is. In plaats daarvan moedigen we individuen en organisaties sterk aan om te vertrouwen op de beschikbare ontsleuteltools en hulpmiddelen die beschikbaar zijn via gezamenlijke inspanningen, zodat ze hun gegevens kunnen terugvorderen zonder toe te geven aan afpersing," zegt Jornt van der Wiel, senior beveiligingsonderzoeker bij Kaspersky Global Research and Analysis Team.
Door de jaren heen heeft Kaspersky een bewezen staat van dienst in het opzetten van gratis hulptinitiatieven tegen cyberaanvallen. Voordat Kaspersky medeoprichter werd van 'No More Ransom' en het No Ransom portaal lanceerde, startte het in 2008 met Stop Gpcode - een internationaal initiatief tegen ransomware.
Ransomware is kwaadaardige software die de gegevens van een gebruiker versleutelt en betaling eist voor het vrijgeven ervan. Cybercriminelen blijven in een alarmerend tempo nieuwe ransomware-modificaties introduceren. Kaspersky identificeerde alleen al in oktober 2023 meer dan 4.000 nieuwe ransomware-bestanden - maar liefst 2,5 keer meer dan in november 2022 (1.602). Dit onderstreept het belang van robuuste beschermingsmaatregelen.
Het No More Ransom-initiatief, dat in 2016 werd gelanceerd door onder andere Kaspersky, Europol, de Nederlandse Nationale Politie en anderen, werkt samen met wetshandhavingsinstanties en de particuliere sector om ransomware te bestrijden. Dit initiatief biedt ontsleuteltools, informeert het publiek over de risico's van ransomware en promoot best practices op het gebied van cybersecurity om deze doordringende cyberbedreiging tegen te gaan.
Meer informatie
over hulp in de strijd tegen ransomware en het No More Ransom initiatief, kan
je vinden op de website https://www.nomoreransom.org/. Alle ontsleuteltools van Kaspersky zijn
beschikbaar op https://noransom.kaspersky.com.