Cybersecuritybedrijf Kaspersky publiceert een gratis Nederlands Cybersecurity Alfabet en zet zich hiermee opnieuw in om kinderen en gezinnen te beschermen tegen cyberschade. Het alfabet laat jonge kinderen kennis maken met verschillende cybersecuritytermen.
Eerder onderzoek van Kaspersky onder kinderen van 11 tot en met 15 jaar, uitgevoerd door Censuswide, laat zien dat zij vatbaar zijn voor online gevaren. Zo bleek meer dan een derde (37%) van de Nederlandse kinderen het slachtoffer te zijn geweest van een phishing-scam en maar liefst 71 procent is niet in staat om een of meer phishing e-mails te herkennen. De noodzaak om kinderen meer te leren over de online gevaren is daarmee hoog.
Het gratis Cybersecurity Alfabet biedt kinderen een leuke en toegankelijke manier om belangrijke cybersecuritytermen zoals back-up, digitale voetafdruk, malware, spam en VPN te leren. Het alfabet legt niet alleen uit wat deze termen betekenen, maar laat ook zien hoe cybersecurity kinderen helpt om moderne technologie - of het nu een smartphone of een computer is - veilig te gebruiken. Zo kunnen ze de online wereld verkennen zonder zich zorgen te maken over mogelijke bedreigingen.
Het digitale landschap biedt eindeloze mogelijkheden om te leren, te gamen en sociale contacten te onderhouden, maar het is cruciaal dat kinderen zich bewust zijn van de risico's online. Het alfabet laat ze kennismaken met de belangrijkste cyberhygiënepraktijken, zodat ze hun persoonlijke informatie kunnen beveiligen, online gevaren kunnen herkennen en veilig en vol vertrouwen door hun digitale ervaringen kunnen navigeren.
Tim de Groot, General Manager Benelux en Nordics bij Kaspersky: “Het kennisniveau van Nederlandse kinderen over online gevaren is simpelweg te laag. Minder dan een kwart van de kinderen, 22 procent, weet niet wat phishingfraude is. Kinderen komen tegenwoordig al zeer vroeg in aanraking met telefoons en tablets. Bij wijze van spreken kan een vierjarig kind zichzelf wegwijs maken op de telefoon van een ouder. Dus als jonge kinderen dat al kunnen, moeten ze ook geleerd krijgen wat wel en niet veilig is. Daarom publiceren we nu het Cyberalfabet om kinderen op een luchtige manier kennis te laten maken met de digitale wereld. Maar niets vervangt ouderlijke begeleiding als het gaat om de veiligheid van kinderen op internet. Gewoon praten met je kinderen kan enorm helpen - door ze te leren niet automatisch op links te klikken en weg te lopen van pestkoppen of potentiële cybercriminelen.”
Het Cybersecurity Alfabet vind je hier