Ook al is de computer niet meer weg te denken uit de moderne samenleving, toch realiseren veel mensen zich nog steeds niet welke enorme risico's ze lopen door de constante interactie met technologie.
Computervirussen zijn een van de oudste vormen van malware. Malware staat voor malicious software ofwel software die is ontwikkeld om schade aan te richten. Doordat virussen onopgemerkt kunnen blijven en ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen, blijven ze een bron van zorg. Om je systeem te beveiligen en aanvallen af te slaan, moet je eerst begrijpen wat een virus met je computer kan doen.
Wat kan een computervirus doen?
Software wordt als een "virus" aangeduid als deze zich kan vermenigvuldigen op andere systemen. Dit betekent dat niet alle virussen een direct gevaar vormen voor je computer, maar vaak kunnen cyberdieven en hackers via verborgen virussen programma's installeren die meer schade aanrichten, zoals wormen en trojans.
Ongeacht de intentie van het computervirus zal het programma enkele systeembronnen in beslag nemen wanneer het wordt uitgevoerd. Je systeem wordt hierdoor trager en kan je computer abrupt laten vastlopen als het virus te veel bronnen gebruikt of als er veel virussen tegelijk worden uitgevoerd.
Het computervirus is vaak ontwikkeld om schade aan te richten. Het beoogde doel kan in het virus zelf zijn geprogrammeerd of in de malware die door het virus wordt geïnstalleerd. Deze software kan diverse schadelijke acties uitvoeren, zoals het openen van een "achterdeur" naar de computer waar hackers de besturing van het systeem kunnen overnemen of het stelen van vertrouwelijke persoonlijke gegevens zoals aanmeldingsgegevens voor internetbankieren of creditcardnummers. Ook kan dergelijke software je webbrowser doorsturen naar ongewenste, vaak pornografische sites, of zelfs de computer vergrendelen en geld vragen om de vergrendeling op te heffen. In het ergste geval kunnen virussen belangrijke computerbestanden beschadigen waardoor het systeem onbruikbaar wordt. Windows-producten zijn vaak het doelwit van dergelijke kwetsbaarheden, dus zorg ervoor dat je goed bent beveiligd. Of je nu het nieuwste besturingssysteem gebruikt of nog werkt met XP of Windows 8: beveiliging is essentieel.
Hoe word je een slimme computergebruiker
Nu je weet welke schade een virus kan aanrichten, wil je natuurlijk weten hoe je jezelf en je gezin tegen deze bedreigingen kunt beschermen. De eerste stap ligt het meest voor de hand: zorg ervoor dat je de computer slim gebruikt.
Controleer of voor alle programma's de nieuwste versie van anti-virussoftware is geïnstalleerd. Dit geldt met name voor software zoals het besturingssysteem, beveiligingssoftware en de webbrowser, maar het geldt natuurlijk eigenlijk voor alle programma's die je vaak gebruikt. Virussen gebruiken vaak fouten of zwakke plekken in de code van deze programma's om nieuwe systemen binnen te dringen. Hoewel producenten meestal snel softwarepatches beschikbaar stellen, werken deze correcties pas als ze naar je computer zijn gedownload.
Het is daarom belangrijk dat je geen acties onderneemt die een risico voor je computer kunnen opleveren. Dergelijke acties zijn het openen van ongevraagde e-mailbijlagen, het bezoeken van onbekende websites of het downloaden van software van onbetrouwbare websites of van netwerken voor peer-to-peerbestandsoverdracht. Zorg ervoor dat alle gezinsleden de risico's kennen en dat iedereen zich aan deze procedures houdt. Houd ook het internetgebruik van je kinderen in de gaten, zodat ze geen verdachte websites bezoeken of willekeurige programma's of bestanden downloaden.
Hoe installeer ik Virus Preventie en Virus Detectie software?
De volgende belangrijke stap voor het beschermen van je computer en je gezin is het installeren van vertrouwde beveiligingssoftware op je computer die je systeem actief kan scannen en virusbescherming biedt. Houd er echter rekening mee dat niet alle beveiligingsoplossingen hetzelfde zijn.
Op internet is heel veel gratis anti-virussoftware beschikbaar, maar het merendeel hiervan is niet krachtig genoeg om volledige bescherming te bieden of wordt niet vaak genoeg bijgewerkt. Het komt zelfs voor dat dergelijke gratis software helemaal niets doet en dat er in plaats daarvan virussen, adware, spyware of trojans worden geïnstalleerd wanneer je het programma downloadt en installeert.
Als de prijs een factor is, dan is de beste optie om een scherp geprijsde internetbeveiligingsoplossing te zoeken met een gratis proefversie van een anti-virusprogramma, zodat je de software in actie ziet en kunt ervaren hoe de computer reageert nadat deze is opgeschoond voordat je een aankoopbeslissing neemt.
Het vervelendste van dit alles is dat er weliswaar elke dag voor veel bedreigingen een oplossing wordt gevonden maar dat er tegelijk weer nieuwe bedreigingen bij komen. Dit betekent dat computervirussen een probleem blijven zolang er internet is. Door het probleem te negeren of te denken dat het jou niet zal treffen, weet je zeker dat je computer het doelwit zal worden en dat de informatie van je gezinsleden of je gemoedsrust risico loopt.
Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot computervirussen