Onderzoek van de Entertainment Software Association wijst uit dat het gemiddelde Amerikaanse huishouden ten minste één gameconsole, pc of smartphone heeft die alleen wordt gebruikt voor gamen. Mobiele apparaten zijn hard op weg om een essentieel onderdeel van de game-industrie te worden; de NPD Group meldt dat 63 procent van de kinderen in de leeftijd van 2 tot 17 mobiele apparaten gebruikt om te gamen. Online gamen kan sociale interactie bieden, maar er is ook een schaduwzijde. Van online pesten tot kinderlokkers en verborgen kosten; online gamen kent veel risico's. Het belangrijkste dat een ouder kan doen is veilig internetgebruik al op jonge leeftijd onder de aandacht te brengen. Wanneer kinderen zich bewust zijn van de risico's en het belang van veiligheid, komen ze sneller naar je toe met problemen of dingen waarover ze bezorgd zijn.
Hier volgt een lijst met de top zeven van gevaren en eenvoudige tips om je kinderen online veilig te houden.
1) Online pesten
Voor veel kinderen is de online wereld een manier om te ontsnappen aan de druk van het echte leven – niemand weet wie ze zijn, naar welke school ze gaan of hoe ze er uitzien. Deze anonimiteit kent ook zijn nadelen. Zoals Get Safe Online opmerkt, maken sommige gamers misbruik van hun geheime identiteit om het spel voor andere spelers minder plezierig te maken. Dit kan het stelen van kills zijn, waarbij pestkoppen monsters doden die andere spelers nodig hebben voor hun queeste te voltooien of het afsturen van monsters uit een hoog level op spelers die deze nog niet aankunnen en zodoende doodgaan.
In sommige gevallen kan dit gedrag escaleren tot online pesten. Sommige vormen komen vaker voor, zoals kwetsende opmerkingen gebruiken tijdens het gamen of negatieve commentaren op algemene chatkanalen plaatsen. Volgens Stay Safe Online is het essentieel dat kinderen en ouders inzicht krijgen in hun mogelijkheden. De meeste games bieden spelers de optie om berichten van andere spelers te blokkeren en in sommige gevallen vormen de woorden of daden van de pestkop een schending van de servicevoorwaarden van de game. Het is altijd een goed idee om een screenshot te maken van aanstootgevende tekst of dit op te schrijven en vervolgens door te geven aan de beheerders van de game.
2. Privacyproblemen
Stay Safe Online adviseert kinderen nooit gebruikersnamen te gebruiken die zijn afgeleid zijn van hun echte naam of die hun locatie of leeftijd blootgeven. Volgens US-CERT maakt het sociale karakter van online gamen het mogelijk voor cybercriminelen om conversaties te manipuleren. Zij kunnen je via een algemeen chatkanaal individuele berichten sturen waarin ze vragen om persoonlijke gegevens. Door gegevens te verzamelen uit games en andere bronnen kunnen hackers accounts maken uit naam van je kind of toegang verkrijgen tot bestaande accounts. Verstrek nooit persoonlijk informatie en zorg ervoor dat gebruikersnamen en wachtwoorden verschillen per game en gamesite.
3. Persoonlijke informatie op consoles en pc's
Een ander risico van online games zit hem in consoles en pc's zelf. Als ze niet meer worden gebruikt, worden deze apparaten vaak afgeleverd bij recyclingpunten of doorverkocht. Gebruikers vergeten vaak hun bestanden en persoonlijke gegevens te verwijderen, waardoor hun financiële gegevens en privéleven in gevaar kunnen komen. Wij raden aan om alle persoonlijke gegevens op gameconsoles, tablets en smartphones te wissen en vervolgens de apparaten te herstellen naar de fabrieksinstellingen. De vereiste hulpmiddelen of procedures verschillen mogelijk per apparaat, dus het is belangrijk dit voor elk apparaat afzonderlijk te bekijken. Vergeet ook niet dat bepaalde apparaten opslaglocaties hebben waarop verwijderingsfuncties geen invloed hebben. Als het apparaat pc-compatibele opslagstations heeft (bijvoorbeeld SD-kaarten), sluit je deze aan op je pc en verwijder je veilig de gegevens. Vertrouw bij pc's niet alleen op de functie 'Verwijderen' en zelfs niet op formatteren, omdat hiermee in feite geen gegevens van de harde schijf worden verwijderd. In plaats daarvan moet je een programma gebruiken dat gegevens verwijdert door deze meerdere keren te overschrijven.
4. Webcamproblemen
Zoals opgemerkt door Business Insider, zijn er vorig jaar meer dan 4500 Amerikaanse webcams gehackt, waarbij de beelden naar een Russische website werden gestreamd. Elk aangesloten apparaat, zoals een webcam of audioapparaat, zou door aanvallers kunnen worden overgenomen en worden gebruikt om je kinderen uit te buiten. Scan je systeem regelmatig op malware en zorg ervoor dat je webcam standaard uit staat om dit risico te beperken.
5. Online kinderlokkers
Online kinderlokkers zijn meestal oudere gamers die games gebruiken om jongere slachtoffers te lokken en groomen. Dit kan resulteren in ongewenste berichten, webcamgesprekken of zelfs persoonlijke ontmoetingen die zouden kunnen leiden tot seksueel misbruik. Volgens Internet Safety 101 bieden online games misbruikers de mogelijkheid om een soort gedeelde online ervaring te creëren waarin de volwassene het kind verdedigt of een teamgenoot is. Na het behalen van een lastig level of het verkennen van een nieuw gebied in de game, proberen misbruikers een band met jongere gamers op te bouwen op basis van gemeenschappelijke ervaringen die de weg kunnen openen naar een meer persoonlijke band. In veel gevallen zijn deze volwassenen erop uit om kinderen tegen hun ouders op te zetten en willen ze worden gezien als de enige die het kind echt begrijpt. Ga dit tegen door met je kinderen te praten over online risico's en goed toezicht te houden op hun gameactiviteiten.
6. Verborgen kosten
Sommige online games hanteren het 'freemium'-model, wat betekent dat bepaalde content gratis is en dat je moet betalen om toegang te krijgen tot andere delen van het spel. Zoals opgemerkt door Mashable, moeten Windows 10-gebruikers bijvoorbeeld betalen om klassieke games te kunnen spelen zonder gestoord te worden door advertenties. Of een speler kan bijvoorbeeld met echt geld een virtueel zwaard, een uitrusting, goud of ervaringspunten voor personages kopen.
In de meeste gevallen moet je je bij deze games aanmelden met een creditcard om de game überhaupt te kunnen spelen en wordt deze automatisch gefactureerd als je nieuwe items of services koopt. Verstrek nooit je creditcardnummer bij freemium-games. Zelfs als je kind meer traditionele, abonnementgebaseerde games speelt, is het een goed idee om regelmatig je afschriften te controleren om zeker te weten dat je niet betaalt voor ongewenste aankopen. Als je je kinderen je smartphone of tablet laat gebruiken, moet je serieus overwegen om in-app updates uit te zetten. Zo voorkom je torenhoge rekeningen omdat je kinderen onbewust aankopen in apps doen.
In de meeste gevallen moet je je bij deze games aanmelden met een creditcard om de game überhaupt te kunnen spelen en wordt deze automatisch gefactureerd als je nieuwe items of services koopt. Verstrek nooit je creditcardnummer bij freemium-games. Zelfs als je kind meer traditionele, abonnementgebaseerde games speelt, is het een goed idee om regelmatig je afschriften te controleren om zeker te weten dat je niet betaalt voor ongewenste aankopen. Als je je kinderen je smartphone of tablet laat gebruiken, moet je serieus overwegen om in-app updates uit te zetten. Zo voorkom je torenhoge rekeningen omdat je kinderen onbewust aankopen in apps doen.
7. Malware
Trojans kunnen wijzigingen aanbrengen in een legitieme app en de schadelijke versie uploaden in Google Play of een andere legitieme marktplaats. PC World vermeldde een recent voorbeeld: een trojan die na te zijn gedownload een Android-apparaat kon overnemen en dit apparaat deel liet uitmaken van een groter botnet. De malware werkte met een vertraging, zodat het slachtoffer geen verband zou leggen met de online game. De les is dat je altijd goed moet opletten op welke app je downloadt. Apps kunnen legitiem lijken of zich voordoen als legitieme app. Het is dus belangrijk om reviews te lezen, onderzoek te doen naar de ontwikkelaars en er zeker van te zijn dat een app veilig is voordat je deze downloadt op je smartphone. En je moet apps eigenlijk alleen van betrouwbare bronnen downloaden.
Zorg dat jij degene bent die alle mobiele downloads goedkeurt en neem de tijd om een gerenommeerde anti-malwarescanner te installeren, zodat je regelmatig al je apparaten kunt controleren. Online gamen is niet alleen plezier. Kinderen lopen risico op pesten, identiteitsdiefstal, creditcardfraude en zelfs seksueel misbruik. Zorg dat je deze risico's met je kinderen bespreekt.
Alleen als je al vroeg met je kinderen hierover praat, kunnen ze deze risico's vermijden. Blijf alert op waarschuwingssignalen, begrijp de risico's en verdiep je actief in de online gewoontes van je kinderen.