Overslaan naar hoofdinhoud

Black Friday scams: Veilig online shoppen

Een hacker die bezig is met een online scam voor Black Friday.

Nu de novembermaand bijna voorbij is en de feestdagen weer om de hoek liggen, is het tijd om jezelf voor te bereiden op alle geweldige Black Friday-deals. In de digitale wereld waar we in leven, was online shoppen voor de beste deals nog nooit zo gemakkelijk en eenvoudig.

Online shoppen gaat echter gepaard met het gevaar voor oplichting bij online shoppen, en met Black Friday lopen de digitale consumenten meer risico dan normaal. Met de enorme toename in online handel en werken op afstand sinds de wereldwijde pandemie, moeten consumenten dit jaar met name oppassen voor de online gevaren voor Black Friday. Gelukkig heeft ons team van cyberbeveiligingsexperts deze gids samengesteld voor veilig online shoppen in de aanloop naar Black Friday dit jaar.

Beschermd zijn tegen online gevaren van Black Friday

De beste manier om veilig te blijven wanneer je voor deze feestdagen online shopt, is door te weten welke cyberbedreigingen er zijn en wat de duidelijke tekenen zijn dat je het risico loopt slachtoffer hiervan te worden wanneer je online shopt. Om ervoor te zorgen dat je niet wordt misleid door oplichters, hebben we alle mogelijke online gevaren hieronder in detail op een rijtje gezet.

Black Friday phishing-scams

Een aanhoudend populaire techniek die door veel cybercriminelen over de hele wereld wordt gebruikt, is phishing (vaak phishing-scam genoemd). Dit is een cybermisdaad waar alle digitale consumenten voor moeten uitkijken in de aanloop naar Black Friday (en het hele jaar door). Nu phishing-technieken steeds geavanceerder worden, zien experts op het gebied van cyberbeveiliging een evenredige stijging in het aantal scams waarbij de gebruiker zijn of haar persoonlijke gegevens moet invoeren via een link naar een frauduleuze website (vaak zodanig aangepast dat deze lijkt op de officiële webpagina van een grote retailer), zodat een online scammer jouw gegevens kan stelen voor identiteitsfraude of om je creditcardgegevens te stelen. De meest voorkomende Black Friday phishing-scams waarvoor je moet uitkijken zijn:

Phishing via nepbestelling

Bij deze soort dreiging stuurt de phisher jou (via sms-bericht of e-mail), zoals de naam al doet vermoeden, een nepmelding waarin staat dat er een probleem is met je bestelling (zelfs als je niks hebt besteld). Bij deze berichten moet je meestal op een link klikken die jou naar een nepwebsite leidt, waar je wordt gevraagd gevoelige informatie 'ter bevestiging' in te voeren. Maar in werkelijkheid worden jouw gegevens door de aanvaller verzameld.

Dezelfde techniek wordt gebruikt bij online orderbevestigingsformulieren en -meldingen. In sommige gevallen ontvang je zelfs een nepbevestigingsbericht via telefoon, sms-bericht of e-mail. In alle gevallen krijg je te horen dat er een onjuist bedrag in rekening is gebracht en dat je via een link of door naar een bepaalde website te gaan, je bestelling moet 'annuleren'. Maar zodra je belt of op de link klikt, proberen phishers of een frauduleuze website jouw inloggegevens of gevoelige informatie te verzamelen. De scammers kunnen je ook een nepmelding sturen over de levering van je pakket.

In uitzonderlijke gevallen word je gevraagd om een bijlage van een phishing-e-mail te downloaden en deze terug te sturen met je gegevens om de annulering te voltooien. Let op: niet alleen is het formulier nep, maar het gedownloade bestand bevat mogelijk ook andere vormen van malware die je systeem kunnen infecteren.

Websitespoofing

De afgelopen jaren hebben zowel scammers als cybercriminelen veel moeite gedaan om volledig functionerende frauduleuze websites te creëren om online consumenten te frauderen.

Deze nepwebsites lijken erg op die van hun authentieke tegenhangers, met heel kleine verschillen in zowel de ontwerp- als URL-structuur.

Tijdens de kerstdrukte of uitverkoop worden deze kleine verschillen vaak over het hoofd gezien. Maar door dit soort slordigheden kan de gebruiker zijn of haar persoonlijke gegevens en financiële bronnen verliezen.

Onthoud dat als je zonder het te weten een online aankoop hebt gedaan bij een nepwebsite, je het slachtoffer bent van financiële fraude. Je moet dit onmiddellijk melden bij je bank en een klacht indienen bij de bevoegde toezichthoudende autoriteit.

Nep goed doel

Cybercriminelen staan er evenzeer om bekend dat ze profiteren van deze tijd waarin mensen doorgaans wat guller zijn. Dit doen ze door nepwebsites en campagnes op de sociale media te maken die voor een goed doel lijken te zijn. In sommige gevallen kunnen deze nep-organisaties zelfs proberen om rechtstreeks contact met je op te nemen in de vorm van een spam e-mail of sms-bericht waarin ze vragen om digitaal te 'doneren'. Neem je gekozen goede doel dus onder de loep voordat je geld overboekt.

Veilig online shoppen deze Black Friday

Weten wat de hierboven genoemde bedreigingen en scams inhouden, is misschien niet genoeg om de slinkse scammers en cybercriminelen vandaag de dag tegen te houden jou te verleiden om te betalen of persoonsgegevens door te geven in de dagen (of weken) voorafgaand aan Black Friday. Om die reden hebben we een handige lijst samengesteld met dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je in de val loopt:

banner

Alleen bij vertrouwde retailers kopen

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk kan het toch best lastig zijn om bij gerenommeerde en bekende webshops te kopen wanneer je op zoek bent naar de beste deals. Experts op gebied van cybercriminaliteit raden aan om te allen tijde eerst de website te googelen om te zien of deze online al als scam website is gerapporteerd en om daarna na te gaan wie achter het merk schuilt en waar hun winkels/hoofdkantoor zijn/is gevestigd. Voor het product zelf kun je hetzelfde doen:

Zoek gewoon naar "merk + scam" of "productnaam + scam" in je browser naar keuze.

Een andere goede tip is om 'WHOIS'-services te gebruiken. Hiermee kun je de aanmaakdatum van het domein zien: als de aanmaakdatum een aantal weken geleden was, kan dit een teken zijn van een frauduleuze website. Dan moet je dus extra goed opletten.

Tevens moet je altijd de tijd nemen om de beoordelingen te lezen van de producten die op de website staan waar je aan het shoppen bent. Een waarschuwingssignaal is als je een reeks hoog beoordeelde korte omschrijvingen ziet wanneer je de productbeoordelingen bekijkt.

Pas op voor de website zelf

Zelf wanneer je misschien moet opschieten om als eerste de beste deal te krijgen, is het slim om gas terug te nemen en de website goed te bekijken. Kijk of de kleuren misschien net iets anders zijn dan hoe jij ze misschien eerder op de website hebt gezien en controleer op spelfouten of opmaakfouten in de tekst op de webpagina of de URL zelf.

Je moet ook oppassen als de webpagina geen legitiem SSL-certificaat heeft; deze wordt in je browser aangeduid door het adres van de website dat begint met 'HTTPS' in plaats van 'HTTP' en er moet een klein groen hangslotje zichtbaar zijn in de linkerhoek van de balk van je browser.

Tot slot is een groot waarschuwingssignaal dat je een nepwebsite of de website van een scammer gebruikt, dat het bedrijf zelf geen fysiek adres of echte contactgegevens op de website heeft staan.

Nooit klikken op onbekende links in e-mails, sms-berichten en meldingen

Dit klinkt misschien logisch, maar nu phishing en scams steeds geavanceerder worden, is het erg belangrijk dat je niet klikt op onbekende links of dat je geen verdacht uitziende bijlagen in e-mails, links of meldingen op je apparaten downloadt. Let rond Black Friday op voor ongewoon uitziende links die je naar websites van bezorgdiensten leiden of waarin je wordt gevraagd een probleem met je bestelling op te lossen; dit zijn waarschijnlijk cybercriminelen.

Een wachtwoordbeheerder of -kluis gebruiken

Om te voorkomen dat de daders rechtstreeks toegang krijgen tot je e-mailaccount of andere online accounts (met name als het een account voor een webshop is, met daarin je bankgegevens), raden we aan een wachtwoordbeheerder te gebruiken waarmee je vertrouwelijke toegangscodes kunt maken, bewaren, terugvinden en veilig kunt houden. Met onze wachtwoordbeheerder-tool kun je sterke en unieke wachtwoorden (10-12 tekens met een combinatie van speciale tekens, nummers, hoofdletters en kleine letters) genereren, bewaren en ze eenvoudig bijhouden (met een functie voor automatisch invullen).

Een Gerenommeerde VPN gebruiken

Omdat vele van ons op afstand werken, kan het voorkomen dat je je aankopen voor Black Friday doet via een onbeveiligde openbare wifiverbinding. Helaas zijn openbare verbindingen vaak een eenvoudige toegangspoort voor aanvallers om in je lokaal systeem te komen. Om dit gevaar te voorkomen, raden we aan een VPN te gebruiken. Een virtueel privénetwerk werkt door een versleutelde privétunnel te creëren tussen de externe computer van een gebruiker en externe servers (zoals retailers met Black Friday-aanbiedingen). Hierdoor worden jouw browser en systeem beschermd tegen bedreigingen van buitenaf.

Een virtuele kaart gebruiken in plaats van een bankpas

In vergelijking met fysieke kaarten bieden virtuele kaarten bieden extra beveiliging bij online shoppen. Het risico op fraude is verminderd, omdat de gegevens van de virtuele kaart verschillen van die van de gebruiker zijn fysieke kaart. Virtuele kaarten kunnen ook worden uitgeschakeld of verwijderd en ze hebben mogelijk transactielimieten.

Wat moet je doen als je met Black Friday slachtoffer wordt van oplichting of phishing?

Als je met Black Friday het slachtoffer wordt van oplichting of phishing, moet je om te beginnen niet in paniek raken. Volg gewoon de onderstaande stappen om ernstige persoonlijke en/of financiële schade te voorkomen:

  • Blokkeer onmiddellijk je creditcard of bankpas en neem contact op met je bank om te laten weten dat ze toekomstige transacties met deze pas moeten blokkeren.
  • Activeer een kredietvergrendeling om je krediet te bevriezen.
  • Annuleer, indien mogelijk, alle openstaande betalingen die nog op je rekening staan.
  • Wijzig je gebruikersnamen en wachtwoorden onmiddellijk om verdere schade met je identificatiegegevens te voorkomen.
  • Voer een anti-viruscontrole uit op je computer om te zien of er nog restanten van malware zijn die op je systeem terecht zijn gekomen. We raden aan onze speciale beveiligingssoftware Kaspersky Premium te gebruiken, die jou volledige bescherming, regelmatige updates en consequente hulp en ondersteuning biedt.

Volg de bovenstaande tips en het advies om online veilig te blijven. Fijne feestdagen!

Aanbeloven artikels en links:

Aanbevolen producten:

Black Friday scams: Veilig online shoppen

Bang dat je dit jaar wordt opgelicht bij het online shoppen voor Black Friday? Geen paniek, lees onze gids voor veilig online shoppen met deze feestdagen.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen