Overslaan naar hoofdinhoud

De zeven grootste gevaren voor kinderen online: hoe kun je ze veilig houden?

De zeven grootste gevaren voor kinderen online: hoe kun je ze veilig houden?

Internet kan een gevaarlijke plek zijn voor jonge kinderen en tieners. Zo zijn er pedofielen actief die contact met ze zoeken, en berichten op social media kunnen later in hun leven tegen ze worden gebruikt. De gevaren kunnen beangstigend zijn. Kinderen kunnen onbewust ook hun gezin blootstellen aan online risico's, bijvoorbeeld door per ongeluk malware te downloaden die cybercriminelen toegang geeft tot de bankrekening van hun ouders of andere gevoelige informatie. Bescherming van kinderen op internet is voornamelijk een kwestie van bewustwording. Ze moeten weten welke gevaren op de loer liggen en hoe zich ertegen kunnen verdedigen. Cybersecuritysoftware beschermt tegen sommige dreigingen, maar de belangrijkste veiligheidsmaatregel is om te praten met je kinderen.

Dit zijn de zeven grootste risico's waar kinderen online mee te maken krijgen:

1) Online pesten

Volgens Internetsafety101.org heeft 90 procent van de tieners die deelnemen aan social media, pesten genegeerd wanneer ze het zagen gebeuren. Eén derde is zelf slachtoffer geworden van online pesten. Social media en online games zijn de virtuele speeltuin van tegenwoordig, en dat is waar veel online pesten plaatsvindt. Kinderen kunnen bijvoorbeeld worden bespot op social media. In online games kunnen de personages die ze spelen, worden onderworpen aan onophoudelijke aanvallen, waardoor een spel van een fantasierijk avontuur verandert in een vernederende beproeving.

De beste basis voor bescherming tegen online pesten is om comfortabel te kunnen praten met je kinderen over wat er gaande is in hun leven en hoe ze zich moeten weren tegen pestkoppen.

2) Pedofielen

Pedofielen en andere mensen met slechte bedoelingen kunnen kinderen stalken op internet, waarbij ze profiteren van de onschuld van het kind, misbruik maken van hun vertrouwen en misschien uiteindelijk proberen ze over te halen tot zeer gevaarlijke persoonlijke ontmoetingen. Deze mensen liggen op de loer op social media en gamesites waar kinderen graag komen (dezelfde virtuele speelplaatsen waar veel online pesten gebeurt). Daar kunnen ze niet alleen de onschuld van kinderen uitbuiten, maar ook hun fantasie. 'We doen alsof' is een veelgebruikt en volkomen normaal onderdeel van online gaming en interactie, maar pedofielen kunnen dit excuus gebruiken om kinderen over te halen.

De FBI biedt begeleiding bij bescherming tegen pedofielen en andere online gevaren voor de veiligheid van kinderen. Maar, nogmaals, de beste bescherming is om met je kinderen te praten over wat er gebeurt in hun leven.

3) Privé-informatie

Kinderen begrijpen sociale grenzen nog niet helemaal. Zij plaatsen wellicht persoonlijke informatie online, bijvoorbeeld in hun social-mediaprofiel, die niet openbaar zou moeten zijn. Dit kan variëren van foto's van ongemakkelijke persoonlijke momenten tot hun huisadres.

Als je kinderen iets in het openbaar plaatsen, kun jij het ook zien. Het kan geen kwaad om hen eraan te herinneren dat als mama en papa het kunnen zien, iedereen het kan zien. Ga niet zitten rondsnuffelen, maar praat met je kinderen over openbare grenzen.

banner

4) Phishing

Phishing is de naam die cybersecurityprofessionals geven aan het gebruik van e-mails die proberen gebruikers te laten klikken op schadelijke koppelingen of bijlagen. ("Hé, ik dacht dat je dit wel interessant zou vinden!") Dit kan ook gebeuren met schadelijke tekstberichten (dan heet het 'smishing').

Phishing-e-mails en smishingberichten kunnen op elk moment de kop opsteken, maar de cybercriminelen die ze ontwerpen, houden sites in de gaten die populair zijn bij kinderen en verzamelen informatie zoals e-mailadressen en namen van vrienden om te gebruiken in hun oplichting. Leer je kinderen dat ze niet moeten klikken op e-mails of tekstberichten van vreemden en moeten oppassen voor berichten die beweren van hun vrienden te zijn, maar geen echt persoonlijk bericht bevatten.

5) In de oplichting trappen

Kinderen trappen waarschijnlijk niet in het verhaal van een Nigeriaanse prinses die ze een miljoen dollar biedt, maar kunnen dat wel doen bij scams over dingen waar ze waarde aan hechten, zoals gratis toegang tot online games. Kinderen zijn gemakkelijke doelwitten voor oplichtingspraktijken, want ze hebben nog niet geleerd om voorzichtig te zijn. Net als bij phishing kunnen cybercriminelen sites gebruiken die populair zijn bij kinderen om potentiële slachtoffers te zoeken. Ze beloven dan iets in ruil voor iets wat ze zelf willen hebben, bijvoorbeeld de creditcardgegevens van ouders.

Voor jong of oud geldt dat de beste bescherming tegen scams is om te beseffen dat als een aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, het waarschijnlijk niet waar is. Leer je kinderen om wantrouwig te zijn bij online aanbiedingen die te veel beloven.

6) Per ongeluk malware downloaden

Malware is software die wordt geïnstalleerd zonder medeweten of toestemming van het slachtoffer en die schadelijke handelingen uitvoert op de computer. Dit omvat het stelen van persoonlijke gegevens van je computer of het kapen van de computer voor gebruik in een 'botnet', waardoor de prestaties vertragen. Vaak proberen cybercriminelen gebruikers over te halen te malware te downloaden. Phishing is een dergelijke truc, maar er zijn ook andere, zoals slachtoffers overhalen schadelijke games te downloaden. Dat kan bijzonder verleidelijk zijn voor kinderen.

Net als bij oplichtingspraktijken geldt dat je kinderen het beste beschermt door ze goed voor te lichten, maar anti-virussoftware en verwante beveiligingen kunnen de computer van je kind beschermen tegen eventuele malware die erop terechtkomt. Daarnaast hebben veel producten voor veilig internet ook specifieke functies voor ouderlijk toezicht, waarmee je een veilig kader kunt instellen voor de online activiteit van je kinderen.

7) Berichten die een kind op latere leeftijd tot last zijn

Internet heeft geen Delete-toets. Alles wat je kind online zet, is bijna onmogelijk op een later tijdstip weer te verwijderen. Maar tieners in het bijzonder denken niet na over hoe een baas of levenspartner in de toekomst zou reageren op 'grappige' foto's of andere persoonlijke inhoud die ze plaatsen op hun social-mediaprofielen of andere websites.

Leg je tienerkinderen uit dat ze van gedachten kunnen veranderen over hoe ze zichzelf online willen afschilderen, maar dat dit niet mogelijk is op internet.

Internet kan risico's opleveren voor kinderen. Het kan ook wonderlijke deuren openen waar vorige generaties niet van hadden durven dromen. Zorg ervoor dat je kinderen de vreugden van een online wereld ervaren, niet de gevaren.

Andere nuttige artikelen en links

De zeven grootste gevaren voor kinderen online: hoe kun je ze veilig houden?

Internet kan een gevaarlijke plek zijn voor jonge kinderen en tieners. Zo zijn er pedofielen actief die contact met ze zoeken, en berichten op social media kunnen later in hun leven tegen ze worden gebruikt. De gevaren kunnen beangstigend zijn.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen