Overslaan naar hoofdinhoud

Hoe verleng je de levensduur van de batterij van je smartphone?

Moderne smartphonebatterijen kunnen een lange levensduur hebben als ze op de juiste manier worden gebruikt. De belangrijkste truc om de levensduur van de batterij te verlengen is het beperken van de belasting. Er zijn echter nog andere tips om de batterij van je smartphone te sparen om het meeste uit je apparaten te halen. Wanneer je je batterij spaart, verbeter je de dagelijkse gebruiksduur van je batterij en vermijd je een vroegtijdige vervanging van de batterij.

Een Android-batterijbespaarder en een iPhone-batterijbespaarder kunnen het vermogen van je smartphone opkrikken. Maar meestal zul je hier pas naar zoeken wanneer je batterij al in zijn laatste levenscycli is.

Om het meeste uit je smartphone te halen, moet je leren hoe je de batterij kunt opladen en sparen terwijl deze nog nieuw is.

In dit artikel zullen we enkele van de volgende veelgestelde vragen beantwoorden:

  • Tot welk percentage mag je je telefoon opladen?
  • Mag je je telefoon opladen tot 100%?
  • Wanneer moet ik mijn telefoon opladen voor een optimale duur van de batterij?
  • Hoe laad je een nieuwe telefoonbatterij op?
  • Kan de beveiliging van de telefoon de levensduur van mijn batterij in gevaar brengen?

Levensduur van de telefoonbatterij

Batterijen zijn veranderd sinds de eerste loodzuurmodellen. De zorgen zijn voorbij over het "batterijgeheugen", dus het is belangrijk om te begrijpen hoe nieuwere batterijen werken.

De levensduur van een moderne lithium-ion (Li-ion) batterij kan op twee manieren worden bekeken: de levensduur en de gebruiksduur.

Delevensduur van de batterij heeft betrekking op hoe lang de batterij werkt zoals bedoeld, voordat je deze moet vervangen. De levensduur wordt door de gebruiker meestal naar de achtergrond geschoven, totdat de capaciteit van de batterij ongewoon snel begint af te nemen. Als je een gezond gebruik van de batterij in een vroeg stadium opbouwt, zal de batterij langer meegaan.

De gebruiksduur van de batterij is hoe lang de batterij het uithoudt bij elke afzonderlijke lading. Dit is het dagelijkse "leven" van de batterij waar je je meestal mee bezighoudt. Over het algemeen geldt dat hoe vaker de batterij leeg is, hoe korter de levensduur zal zijn. Het inschatten van je gebruik zal helpen om beide te verbeteren.

Het is moeilijk en gevaarlijk geworden om batterijen zelf te vervangen omdat de meeste telefoons geen vervangbare opties meer hebben. Als gevolg daarvan moeten gebruikers die een nieuwe batterij nodig hebben, naar een winkel gaan voor een duur professioneel onderhoud. Je zult bewuster willen zijn van je batterijgebruik om de onderhoudskosten van je telefoon tot een minimum te beperken.

Geen enkele batterij heeft exact dezelfde levensduur. Jouw gewoontes rond het gebruik van de telefoon en het opladen bepalen expliciet hoe lang je batterij meegaat voordat je de batterij moet vervangen door een gloednieuw exemplaar.

telefoongebruik verbruikt batterij

Tips voor het opladen van de batterij van je smartphone

Het correct opladen van een smartphone is de beste manier om de levensduur van de batterij direct te verlengen. Hoewel je moet beginnen met goede gewoontes vanaf de eerste lading, kunnen gebruikte batterijen er nog steeds van profiteren.

Algemene tips voor het opladen van batterijen van mobiele telefoons

Belast de batterij niet met extreem hoge of lage lading. Moderne batterijen zijn getest om het beste te werken tussen 20-90 procent bij dagelijks gebruik. Het is dus ideaal om je telefoon voor het bereiken van de 100% los te koppelen en op te laden voordat deze onder de 20% zakt. Als je de telefoon uitschakelt en voor een lange tijd opslaat, bijvoorbeeld als je een week lang in het buitenland bent, dan moet je hem eerst tot 50 procent opladen.

Vermijd zwaar gebruik tijdens het laden. Dit veroorzaakt een zogenaamde "parasitaire belasting". Het gebruik van je telefoon op deze manier zal disfunctionele laadcycli veroorzaken en de levensduur ernstig aantasten. De belangrijkste boosdoeners voor dit soort schade zijn het spelen van spelletjes of het kijken naar films tijdens het opladen.

Oververhit de batterij niet. Warmte verkort de levensduur in een veel sneller tempo. Langdurige periodes van intensief gebruik kunnen ongewenste warmte genereren, zoals gamen of het bekijken van video's tijdens het opladen. Ook kan het druppelladen, dat bij 100% gebeurt, de batterij verwarmen.

Gebruik snel opladen alleen als het absoluut noodzakelijk is. Snel opladen is een handige functie, maar het is een beetje zoals het gebruik van energiedrankjes in plaats van een goede nachtrust. Deze functie belast de batterij, dus langzamer laden is een betere keuze. Gebruik stroombronnen zoals slimme stekkers die hem gedoseerd opladen.

Laad voor kortere, meer frequente oplaadsessies versus lange oplaadsessies. Vaak even kort bijladen vermindert de belasting en houdt de batterij binnen het ideale oplaadbereik. Zelfs voor langere periodes van opslag waarin het apparaat niet wordt gebruikt, moet de batterij worden opgeladen tot 50%. Batterijladingen worden op natuurlijke wijze na verloop van tijd lager, zelfs als ze niet in gebruik zijn.

hoe behoud je de levensduur van de batterij van je smartphone

Tips om de batterij van je smartphone te sparen

Het sparen van de batterij vermindert het verbruik van de batterij per laadcyclus, waardoor de levensduur van de batterij toeneemt. De volgende tips richten zich op de manier waarop je je telefoon gebruikt tussen de oplaadbeurten door.

Algemene tips om de batterij van mobiele telefoons te sparen

Gebruik anti-virus om te controleren op malware. Schadelijke programma's zullen de gebruiksduur van je batterij merkbaar verkorten. Als je telefoon verdacht snel begint leeg te raken, is het misschien tijd om je toestel te beschermen met een antivirusoplossing. Producten zoals Kaspersky Total Security zullen eventuele problemen opsporen en van je telefoon verwijderen. Of je nu Android of iOSgebruikt, je bent nog steeds kwetsbaar voor cyberbedreigingen.

Verlaag de helderheid van je scherm. Ideaal is het om de achtergrondverlichting zo laag mogelijk in te stellen zonder het scherm onleesbaar te maken. Handmatig instellen is absoluut de beste manier om dit te doen, maar het vraagt voor de meeste personen iets teveel inspanning. Automatische helderheid is de meest praktische keuze voor de gemiddelde gebruiker. Houd er rekening mee dat je het helderheidsbereik nog steeds handmatig kunt aanpassen als dat nodig is.

Korte automatische vergrendeltijden kunnen helpen om het gebruik van het scherm te verminderen, wat minder energie van de batterij vereist. Experimenteer om te zien wat het beste werkt voor jou. Kortere tijden zijn altijd beter als het gaat om het gebruik van de batterij. Het kan echter zijn dat je iets meer tijd nodig hebt als je regelmatig nieuws of boeken op je telefoon leest. De meeste gebruikers zullen baat hebben bij het wijzigen van deze instelling ten opzichte van de standaardinstelling.

Verwijder of beperk apps die een hoog batterijverbruik laten zien. Apps die constant actief zijn op de achtergrond zullen een aanslag zijn op de dagelijkse gebruiksduur van de batterij. Indicatoren kunnen apps zijn die vaak gegevens binnenkrijgen en versturen, of apps die vaak meldingen sturen. Controleer het batterijverbruik per app in de instellingen van je telefoon om te zien welke apps problemen kunnen opleveren.

Modi voor laag vermogen ruilen prestatie in voor gebruiksduur van de batterij. Deze vermogensinstellingen remmen stroomverslindende functies af, terwijl de essentiële functionaliteit intact blijft.

Schakel geavanceerde grafische functies uit. Als je de instellingen van je telefoon doorzoekt, zijn er waarschijnlijk functies die je telefoonervaring 'verfraaien'. Maar parallax achtergronden, bewegende achtergronden en app-switching transities vragen allemaal extra vermogen. Deactiveer deze om de batterij te sparen en misschien zelfs de prestaties van je telefoon te verbeteren.

Schakel wifi of mobiele signalen uit als het signaal zwak of afwezig is. Deze signalen vragen om meer vermogen om een verbinding te zoeken en te behouden. Kies het beste signaal dat je op dit moment hebt en zet de andere signalen uit. Als je geen signaal hebt voor wifi of mobiele telefonie, schakel beide dan uit.

Het uitschakelen van de telefoon of het gebruik van de vliegtuigmodus. Het is logisch dat je je telefoon kunt uitschakelen als je hem een deel van de dag niet nodig hebt. Je kunt dit misschien niet vaak doen, maar dit is een functie waar de meeste gebruikers geen gebruik van maken. Als alternatief kan de vliegtuigmodus de batterijvretende verbindingen uitschakelen, terwijl je nog steeds toegang hebt tot de offline functies van je telefoon.

Hoe je de batterij van je iPhone kunt sparen

iOS dark mode kan je helpen de batterij van je iPhone te sparen als deze een OLED-display heeft. Zonder dat er stroom wordt verbruikt om de weergavepixels te activeren, zie je over de volledige lijn toegenomen prestaties. Oudere LED-displays moeten pixels aanzetten voor donkere kleuren, maar het kan zijn dat je nog steeds een lichte energietoename ziet.

Voor sommige apps, zoals de apps die voor het lezen worden gebruikt, moet de In-app dark mode mogelijk worden ingeschakeld. Andere apps synchroniseren direct met je keuze voor de donkere of lichte modus binnen het besturingssysteem zelf.

Apps voor iPhone-batterijbesparing kunnen het energieverbruik van je smartphone tot een minimum beperken. Download alleen apps uit officiële appstores en controleer altijd de legitimiteit van deze apps. We raden ook aan om over de bestaande kwetsbaarheden die zijn gemeld, te lezen.

Hoe je de batterij van je Android kunt sparen

Automatiseringsapps kunnen worden gebruikt om meerdere instellingen te wijzigen op basis van het huidige gebruik. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon instellen om de time-out bij het gebruik van nieuwsapplicaties en sociale media te verlengen en de helderheid te verhogen. Vervolgens kun je hem instellen op dimmen bij minder zwaar gebruik van het scherm, zoals bij het afspelen van nummers op Google Music.

Android-antivirus beschermt je telefoon tegen de cyberbedreigingen die het gemunt hebben op het besturingssysteem en de levensduur van de batterij. Android-beveiligingsoplossingen zoals Kaspersky Internet Security voor Android geven je de tools om je veilig te houden in jouw digitale leven.

Ongeacht het type smartphone kan het feit dat je je bewust bent van je telefoongebruik, helpen om de levensduur van de batterij te verlengen. Begin op zijn minst met het doen van de juiste aanpassingen aan je instellingen en voorkom dat je op de verkeerde manier oplaadt. Als je de beste praktijken voor het gebruik van de batterij toepast, kunt je de kosten voor het onderhoud van je telefoon aanzienlijk verlagen.

Gerelateerde artikelen:

Anti-virussoftware: hoe kies je de juiste bescherming

Kun je virussen krijgen op Android? Elke Android-gebruiker loopt risico

Best practices voor IoT-beveiliging

Wat is Malware en hoe je je ertegen kunt beschermen?

Hoe verleng je de levensduur van de batterij van je smartphone?

Heb je tips nodig om de batterij van je smartphone te sparen? Leer hoe je het meeste uit de levensduur van de batterij van je smartphone kunt halen en dure vervangingen kunt vermijden.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen