In het verleden werd vaak aangenomen dat Macs veiliger zijn dan pc's en dat ze minder kwetsbaar zijn voor allerlei online dreigingen. Helaas heeft de toegenomen populariteit van Mac-besturingssystemen in de afgelopen jaren Macs een aantrekkelijk doelwit gemaakt voor cybercriminelen. Sindsdien zijn Macs ten prooi gevallen aan verschillende virussen, malware en andere webdreigingen. In de afgelopen paar jaar hebben Mac-gebruikers te maken gehad met een onophoudelijke stroom van nieuwe dreigingen, waaronder het Flashfake-botnet, de Koobface-worm en de Mac Defender-malware. Naast deze nieuwe dreigingen hebben Mac-gebruikers het hele jaar door last van phishingscams, spam en andere soorten webdreigingen van vrijwel elke soort.
Het is helaas zo dat zowel Macs als pc's erg kwetsbaar zijn voor webdreigingen en cyberaanvallen. Gebruikers van beide besturingssystemen moeten direct de nodige maatregelen treffen om hun systemen te beschermen, want het risico van malware en andere webdreigingen blijft jaar na jaar voortbestaan.
Hoe veilig zijn Macs in vergelijking met Windows-pc's?
Tot op zekere hoogte hangt de mate van beveiliging af van de gebruikte versie van Mac OS X of Windows. Voor een zinvolle vergelijking kunnen het beste de meest recente versies (met volledige patches) van beide besturingssystemen tegen elkaar worden afgezet.
Momenteel zijn er minder malwareprogramma's gericht op Mac OS X dan op Windows. Dit betekent echter niet dat Macs helemaal veilig zijn. Volgens schattingen werden 700.000 Mac OS X-gebruikers slachtoffer van de trojan Flashback. Gebruikers die anti-virussoftware niet nodig vonden omdat ze een Mac hadden, merkten dat hun valse gevoel van veiligheid geen bescherming bood tegen de aanval.
Hoe snel reageren fabrikanten?
Bij de beoordeling van beveiligingsniveaus en de schade en overlast die een infectie kan veroorzaken, gaat het niet alleen om het aantal malware-items dat is gericht op elk platform. De snelheid waarmee fabrikanten reageren op problemen, kan een grote rol spelen bij de algehele ervaring van gebruikers.
Het duurde bijna 50 dagen voordat Apple met een patch kwam tegen de beveiligingslekken waarvan Flashback misbruik maakte. En de patch was alleen beschikbaar voor gebruikers met OS X Snow Leopard en OS X Lion. Hierdoor voeren sommige mensen aan dat het een zeer negatief effect op de waargenomen niveaus en effectiviteit van beveiliging heeft wanneer een beveiligingslek wordt benut door malware en het erg lang duurt voordat er een patch beschikbaar is.
Net zoals pc's hebben Macs software voor internetbeveiliging nodig
Hoewel het aantal schadelijke programma's dat is gericht op Mac OS X kleiner is, accepteren veel Mac-gebruikers inmiddels dat ze zich veel beter moeten voorbereiden dan vroeger. Net zoals pc-gebruikers al jarenlang doen, nemen Mac-gebruikers tegenwoordig stappen om hun computer beter te beveiligen en installeren ze anti-malwareproducten.