Instagram oplichting is zeer populair geworden bij cybercriminelen. Social media hebben het gemakkelijk gemaakt voor vreemden om je vertrouwen te winnen door zich voor te doen als mensen of bedrijven. Soms zijn deze oplichters wekenlang met je aan het praten voordat ze je oplichten. Als dit risico toeneemt, moet je de signalen van een oplichting herkennen om te voorkomen dat je van je geld en/of je identiteit wordt beroofd.
Online oplichting heeft zich ontwikkeld tot een gevaarlijk fenomeen nu ons digitale leven blijft groeien. Instagram phishing is slechts één van de vele geloofwaardige tactieken waar je gemakkelijk slachtoffer van kan worden.
Het leren identificeren van een Instagram oplichting is daarom essentieel voor alle gebruikers op het platform.
Wat is Instagram oplichting?
Instagram-oplichters gebruiken verschillende methoden om je als slachtoffer uit te kiezen voor diefstal of een aanval. Meestal zijn deze cyberfraudeurs op zoek naar iets waardevols, zoals geld of vertrouwelijke informatie. Sommigen kunnen zelfs proberen om je te gebruiken als een manier om schadelijke code te verspreiden naar vrienden of collega's.
Hoe dan ook zul je een beslissing moeten nemen die gevolgen kan hebben voor jezelf of voor de mensen om je heen. Het probleem is dat de oplichters het niet altijd gemakkelijk maken om rationeel te blijven. Effectieve scams hebben de neiging om op je emoties in te spelen en lijken vaak betrouwbaar. De beste oplichters besteden veel aandacht aan details en maken het moeilijk voor je om aan hun authenticiteit te twijfelen.
De beste verdediging is je bewust te zijn van de meer populaire vormen van oplichting op Instagram.
Risico's van Instagram-phishing
Instagram-phishing is de meest voorkomende manier waarop oplichters je identiteit en persoonlijke accounts stelen. Bij phishing wordt er een bericht gestuurd dat je aanspoort of overhaalt om een actie te ondernemen, waarbij meestal geld of inloggegevens van een account worden opgevraagd.
Frauduleuze berichten zijn vermomd als een vertrouwd persoon of een bedrijf dat je misschien kent, en de illusie van authenticiteit kan net genoeg zijn om je te laten doen wat de hacker wil.
Instagram zelf heeft de volgende oplichtingspraktijken geïdentificeerd:
- Romance oplichters vragen je om geld nadat je ze vertrouwen gewonnen hebben, meestal door middel van flirten of verleiding.
- Loterij-oplichters beweren dat je iets hebt gewonnen en vragen een vergoeding om de prijs te ontvangen.
- Bij werkfraude wordt beloofd dat je geld kunt verdienen als je je bankgegevens verstrekt voor directe betaling.
- Bij leenregelingen wordt beloofd je direct geld te laten lenen als je een voorschot betaalt.
- Nepbeleggings-oplichting leidt ertoe dat je een kleine investering doet waarmee je meer geld denkt te verdienen. Vooral cash flipping oplichting komen veel voor op deze platforms.
- Bij abonnementsfraude word je verleid om te betalen voor goedkopere toegang tot diensten zoals muziek- of filmstreaming.
Ook andere specifieke oplichtings praktijken kunnen een bedreiging voor je vormen:
- Nepinfluencer-sponsors proberen een toenemend aantal Instagrammers te misleiden door te doen alsof ze een echt bedrijf zijn dat een reclameaanbieding doet.
- Met Instagram-phishingmail kan je worden aangespoord om een valse loginlink te gebruiken om in beroep te gaan tegen serviceonderbreking op je account. Andere e-mails beweren verdachte activiteiten te hebben geregistreerd, waarvoor zij je vragen in te loggen en dit te verifiëren.
- Bij het winnen van prijzen vragen ze om persoonlijke informatie, om een betaling of om in te loggen op een site in ruil voor een prijs.
Zoals je kunt zien, wordt er bij phishing ingezet op het winnen van je vertrouwen of het inspelen op je emoties om je te misleiden. Als je niet voorzichtig bent, kun je gemakkelijk bang worden gemaakt en slachtoffer worden.
Het is belangrijk om te onthouden dat oplichters niet altijd haast hebben, het kan dagen tot maanden duren voordat de oplichting van start gaat.
Uiteindelijk zit in elke Instagram-fraude uit een soort van “vraag” verborgen. Dit is de grootste waarschuwing die je krijgt. Als een bedrijf of persoon je heeft gevraagd om iets te doen wat risico's met zich mee kan brengen, kan je het slachtoffer worden van een oplichting.
Opgelicht op Instagram? Wat nu?
Als je te maken hebt gehad met Instagram-oplichting, of gelooft dat je een slachtoffer bent, moet je stappen ondernemen om de schade te beperken.
Dit is belangrijk omdat de persoonlijke informatie die je hebt doorgegeven, gebruikt kan worden om:
- Je identiteit te stelen
- Je bankrekeningen te plunderen
- Je online accounts te kraken
- Je krediet op te maken
- Malware verspreiden naar mensen die je kent
Met deze kennis kun je snel handelen om hackers buiten de deur te houden. Je moet ook sommige of alle directe problemen die ze je hebben veroorzaakt ongedaan maken.
Hier zijn enkele tips om actie te ondernemen:
Controleer je bankrekeningen en creditcards.Bekijk al je bankactiviteiten en rekeningafschriften om transacties te vinden die je je niet kunt herinneren. Een oplichter die je financiële gegevens heeft, kan overschrijvingen of aankopen doen met jouw accounts. Zoek niet alleen naar grote aankopen, want cybercriminelen kunnen hun uitgaven ook tot kleine bedragen beperken. Soms worden er al aankopen van een paar dollar ontdekt. Als je iets vreemds hebt gezien,meld het aan je bank of kredietinstelling om het gebruik in de toekomst tegen te houden.
Verander je wachtwoorden. Natuurlijk zul je je Instagram-wachtwoord moeten wijzigen om veilig te zijn. Maar er kunnen ook andere accounts zijn gekraakt als je een nep-loginformulier hebt gebruikt. Als je ooit wachtwoorden en gebruikersnamen hebt hergebruikt, kan een oplichter in meerdere accounts inbreken. Zorg ervoor dat je je wachtwoorden wijzigt in al je essentiële zaken, zoals bankieren, sociale media, e-mail en overal waar je betaalt of online winkelt.
Gebruik unieke wachtwoorden voor elk online account. Naast het veranderen van je wachtwoorden, moet je ervoor zorgen dat ze allemaal moeilijk en verschillend zijn. Als het voor jezelf makkelijk te onthouden is, kan het voor een hacker makkelijk te raden zijn. Wachtwoordzinnen gevuld met verschillende soorten tekens zullen je helpen om veilig te blijven. Willekeurige tekenreeksen zijn absoluut de beste optie. Om al deze nieuwe wachtwoorden te onthouden, gebruik je een online kluis zoals Kaspersky Password Manager.
Controleer je krediet en bevries het. Het is bekend dat oplichters nieuwe bankrekeningen aanmaken en allerlei schulden op je naam zetten. Als je identiteit is gestolen, is het verstandig om je kredietscores en -rapporten te controleren bij de drie grote instellingen. Experion, Equifax en TransUnion verzamelen elk op een andere manier informatie, dus je zult ze allemaal moeten controleren. Het bevriezen van je krediet is een andere belangrijke stap in het beperken van de problemen die worden veroorzaakt door bekende identiteitsdiefstal.
Gebruik een ID-diefstalcheckservice. Diensten als deze zullen toezicht houden op elke verdachte activiteit in je krediet, belastingaangiftes, investeringen en meer. Om te voorkomen dat er nog meer gegevenslekken ontstaan, biedt Kaspersky Security Cloud een voortdurend toezicht en tips om jezelf te beschermen.
Hoe bescherm je jezelf tegen Instagram-scams?
Instagram-phishing lijkt voorlopig nog te blijven bestaan, dus je zult voorbereid moeten zijn. Hier zijn enkele betrouwbare manieren om fraude op te sporen en te voorkomen.
Beste manieren om fraude op Instagram te voorkomen
Als een bericht je vraagt om iets te "geven", kijk dan uit. Fraude noemt meestal bankrekeningen, het verkopen van iets of vraagt naar andere persoonlijke informatie. Dit kan inhouden dat er wordt ingelogd op een account of dat er wordt gevraagd een betaling voor iets te doen. Als je directe berichten of e-mails hebt ontvangen die je verdacht vindt, ga dan voorzichtig te werk.
Door tweestaps-authenticatie (2FA) in te schakelen , kun je een tweede controlepunt instellen voor het inloggen van een account nadat je wachtwoord is gebruikt. Dit vereist dat de persoon die zich aanmeldt zich verifieert met behulp van een ander account of een ander apparaat dat hij of zij bezit. Soorten 2FA's die worden aangeboden kunnen bestaan uit sms, e-mail, in-app prompts, biometrie of zelfs een fysieke USB-sleutel.
Gebruik nooit een loginlink via een bericht. Gebruik altijd een officiële URL en log rechtstreeks in op je account. Dit geldt met name voor e-mailfraude met Instagram-phishing. Oplichters gokken erop dat je reageert op de urgentie in hun berichten en snel op inloggen klikt zonder erbij na te denken. Wacht altijd even en zoek de echte URL op. Als er een echt probleem is, zal een authentieke login het duidelijk maken. Je kunt ook een officiële ondersteuningsmail, chat of de telefoon gebruiken om het te bevestigen.
Als het te mooi klinkt om waar te zijn... dan is dat waarschijnlijk ook zo. Prijzen, banen en andere oplichtingen maken je enthousiast over geld, zodat je beoordelingsvermogen wordt vertroebeld. Gelukkig kun je ervan uitgaan dat deze zelden of nooit authentiek zijn. Je kunt via de officiële kanalen direct contact opnemen met de bedrijven als je nieuwsgierig bent. Zoek op het internet naar hun echte website en neem contact met ze op om te vragen naar de details van de aanbieding.
Zoek altijd naar officiële accounts voordat je op berichten reageert. Mogelijk kun je authentieke merken en mensen herkennen door te zoeken naar geverifieerde accounts (die met een blauwe check naast de gebruikersnaam). Grote bedrijven zullen links hebben naar alle officiële social media van hun officiële website. Geen enkele Instagram-link op hun website kan dus betekenen dat het bedrijf geen officieel Instagram-account heeft. Zoek in het profiel van de afzender naar verdachte eigenschappen, zoals berichten met overdreven lange links of hashtags.
Als een vreemde je volgt, wees dan op je hoede. Bij veel oplichtingspraktijken wordt het vertrouwen gewonnen door een relatie met je op te bouwen. Het is verstandig om onbekende volgers te blokkeren of degenen die geen wederzijdse volgers met je heeft. Het is misschien zelfs beter als je je account op privé zet en alleen mensen die je kent, toestaat je te volgen.
Als iemand die je kent een vreemd bericht stuurt, neem dan direct contact met hem op. Contacteer de persoon offline met een telefoontje of een persoonlijk gesprek. Vraag of hij je het bericht heeft gestuurd. Een oplichter kan zijn identiteit hebben gestolen en zich op jou richten en op de andere mensen die hij kent. Misschien moet hij hier melding van maken en de mensen om hem heen moeten waarschuwen.
Gebruik een antivirusprogramma op al je apparaten. Als je op een verdachte link hebt geklikt, zul je jezelf willen beschermen tegen mogelijke malware. Software zoals Kaspersky Internet Security biedt bescherming tegen virussen, ransomware en helpt zelfs bij het blokkeren van phishing.
Gerelateerde artikelen:
Hoe genereer je sterke wachtwoorden voor je sociale media-accounts?