Overslaan naar hoofdinhoud

Word geen slachtoffer van phishing: is je uitnodiging voor een online evenement veilig om te openen?

Word geen slachtoffer van phishing: is je uitnodiging voor een online evenement veilig om te openen?

Online evenementen worden steeds populairder doordat ze online en eenvoudig toegankelijk zijn. Cybercriminelen maken echter misbruik van Google Agenda en andere tools voor uitnodigingen om nietsvermoedende mensen in hun val van phishingactiviteiten te lokken. Voordat je een uitnodiging voor een online evenement opent, lees je hier hoe je zeker kunt weten dat deze veilig is.

Controleren of de afzender legitiem is

Wanneer je onverwachts een uitnodiging voor een evenement ontvangt, hoef je je niet direct zorgen te gaan maken. Aangezien steeds meer van je favoriete bedrijven en kennissen online evenementen gebruiken om te socializen vanuit huis, moet je een uitnodiging niet direct verwijderen omdat je er geen verwachtte. Je moet echter wel de afzender controleren voordat je actie onderneemt.

Komt de uitnodiging zogenaamd van een bedrijf? Ga dan na of je staat ingeschreven voor promotionele e-mails van dat bedrijf. Zo ja, kun je het evenement eenvoudig controleren door snel op internet te zoeken. Als je niks kunt vinden, dan is de uitnodiging waarschijnlijk nep. Als je het evenement mogelijk wilt bijwonen, kun je via de site (niet via de e-mail die je hebt ontvangen) contact opnemen met het ondersteuningsteam van het bedrijf om na te gaan of de uitnodiging legitiem is.

De uitnodigingen die je ontvangt komen vaker van een individu, zoals iemand met wie je een connectie op sociale media hebt, iemand van je bedrijf of een oude bekende. Het is een goed teken als je de naam van de afzender herkent, maar dat betekent niet direct dat de uitnodiging veilig is.

Je apparaat en netwerk beschermen

Als je een uitnodiging voor een online evenement wilt openen, is het geen slecht idee om te controleren of je antimalware/antivirussoftware actueel is en is ingeschakeld. Ook is het verstandig om te investeren in een service die al je apparaten (waaronder je telefoon en tablet) beschermt en een extra beveiligingslaag biedt voor je volledige netwerk.

Zodra je weet dat je apparaat en netwerk worden beschermd tegen grote bedreigingen, kun je de uitnodiging openen als je de afzender herkent en je interesse hebt in het evenement.

Niet reageren op verzoeken om persoonlijke info

Er is een reden dat elk jaar zo veel mensen slachtoffer worden van phishingactiviteiten. Cybercriminelen zijn ongelooflijk ervaren geworden en ze zijn heel goed in het verbergen van deze activiteiten achter e-mails die zeer legitiem lijken. Sommigen maken zelfs gebruik van vertrouwde tools, zoals Google Agenda, om hun schadelijke links en berichten in jouw inbox terecht te laten komen.

Laat je niet misleiden door hoe een uitnodiging eruitziet zodra je er een opent. Lees in plaats daarvan het bericht om details over het evenement te verzamelen. Als de afzender vraagt om op een link te klikken om persoonlijke gegevens te verstrekken of dat je de e-mail beantwoordt om dit te doen, is het waarschijnlijk oplichting.

Als je de afzender niet kent en deze om persoonlijke gegevens vraagt, is het waarschijnlijk een list. Ken je de afzender en vraagt deze om persoonlijke gegevens (bijv. telefoonnummer, volledige naam, etc.)? Neem dan rechtstreeks contact op met diegene om nodige gegevens te delen.

Links controleren voordat je erop klikt

Beweeg de muis over een link in een e-mail voordat je erop klikt, zelfs wanneer de e-mail van een vertrouwde afzender komt. Door dit te doen zie je de bestemming van de link op je scherm staan, waardoor je de website waar je naartoe wordt geleid kunt beoordelen.

Waarschuwingssignalen waarop je moet letten:

  • De bestemmings-URL is een externe korte link, zoals TinyURL of bit.ly.
  • De bestemming komt niet overeen met waar je verwachtte naartoe te worden geleid.
  • De bestemmings-URL eindigt met een vreemde extensie, zoals .doc.

Soms maskeren hackers schadelijke websites en bestanden door een ogenschijnlijk onschuldige bestemmingslink in te voeren, maar zodra je erop klikt word je omgeleid naar een compleet andere locatie. Gebruik dus voor de zekerheid een veiligheidscontrole voor de link voordat je erop klikt. Bij een linkcontrole zie je de spamscore van de bestemmingssite en krijg je informatie over bestanden die worden gedownload na het klikken.

Als je de afzender vertrouwt, interesse hebt in het evenement en een veiligheidscontrole voor de link hebt uitgevoerd, kun je erop klikken. Zorg er wel voor dat je apparaat- en netwerkbescherming is ingeschakeld.

Wat kan er misgaan als je een fout maakt?

Als je op een link klikt en deze nep blijkt te zijn, kunnen er verschillende dingen gebeuren: er kan informatie worden verzameld over je apparaat, bestanden kunnen worden gedownload zonder dat je het weet of je kan worden misleid om persoonlijke gegevens of inloggegevens te delen.

Soms realiseer je je niet dat je op een valse link hebt geklikt of je gegevens hebt blootgesteld, tot het kwaad al is geschied. Niet alleen zijn de links zeer goed gemaskeerd, maar ook zien de bestemmingspagina's er vaak geloofwaardig uit, met name wanneer er hierop naar inloggegevens wordt gevraagd.

In het geval dat je een fout maakt, moet je als eerst je computer en netwerk scannen met vertrouwde antivirussoftware. Deze software detecteert schadelijke bestanden op je apparaat en helpt je ze te isoleren en verwijderen. Je moet ook inloggegevens wijzigen die je mogelijk hebt vrijgegeven aan de oplichter.

Als je een uitnodiging voor een online evenement hebt ontvangen en je reden hebt om aan te nemen dat het om een phishingactiviteit gaat, moet je de uitnodiging als spam rapporteren bij je e-mailprovider. Als de oplichter zich in de e-mail voordoet als een bedrijf, verricht dan een goede daad en breng het bedrijf hiervan op de hoogte zodat het andere klanten kan informeren die mogelijk ook doelwit zijn. Je kan je gegevens veilig houden door zorgvuldig te blijven.

Aanbevolen producten

Kaspersky kan al je apparaten en je netwerk beschermen tegen phishingactiviteiten, malware en andere grote bedreigingen. Kaspersky Security Cloud biedt antivirusbescherming voor al je apparaten, samen met realtime scanning om bedreigingen te identificeren en je ervoor te beschermen. Met een VPN kun je veilig surfen op het web zonder dat je je druk hoeft te maken dat je wordt gevolgd of dat je gegevens worden onderschept, waar je ook bent.

Verder lezen

Word geen slachtoffer van phishing: is je uitnodiging voor een online evenement veilig om te openen?

Online evenementen worden door cybercriminelen gebruikt voor phishingactiviteiten. Zo weet je of je uitnodiging voor een online evenement legitiem is voordat je hem opent.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen