Overslaan naar hoofdinhoud

Gamingfraude tijdens de coronacrisis: manieren om jezelf en je gezin te beschermen

Ondanks de economische ontwrichting veroorzaakt door de coronacrisis bloeit de wereldwijde videogame-industrie. Nu het beperken van sociale contacten de fysieke interactie tot een minimum beperkt en mensen worden aangemoedigd om thuis te blijven, wenden ze zich tot virtuele werelden om de crisis even te vergeten. De verkoop van videogames in de Verenigde Staten bereikte in maart het hoogste niveau in meer dan tien jaar. De giganten uit de game-industrie hebben, over het algemeen, allemaal een grote toename van het aantal gebruikers gemeld.

Maar deze toename heeft ook de gevaren van online gaming verhoogd, aangezien corona-oplichters de situatie proberen uit te buiten. Online games maken gebruik van in-game-valuta, in-game-aankopen en echte valuta in wallets, en dat maakt ze een perfect doelwit voor oplichters.

Jongeren zijn zich mogelijk minder bewust van de risico’s en zijn er daarom gevoeliger voor. Lees verder voor meer informatie over de risico’s van online gaming en manieren om jezelf en je gezin te beschermen.

De gevaren van online gaming

Voor de meeste gebruikers is online gaming een onschuldige activiteit. Maar er zijn risico’s aan verbonden, waaronder:

Verslaving

Dit is wanneer online gaming verder gaat dan alleen plezier maken en een obsessie wordt die te veel tijd in beslag neemt.

Cyberpesten

Cyberpesten vindt plaats wanneer een tiener of jonger kind een technologisch apparaat gebruikt om een leeftijdsgenootje te bedreigen, vernederen of anderszins lastig te vallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens online gamen met meerdere spelers via aangesloten apparaten, zoals Xbox Live.

Risico om geld te verliezen

In-game-valuta, in-game-aankopen en echte valuta bewaard in wallets vormen een doelwit voor oplichters.

Malware

Soms wordt aan gebruikers gevraagd om een softwareplug-in te downloaden om een bepaalde game te spelen. Ze kunnen dan worden doorgestuurd naar andere sites met schadelijke software die de beveiliging en privacy van het apparaat van de gebruiker kan schaden. In de bestanden van de games kunnen virussen zitten die de gebruiker tijdens de installatie onbewust op zijn systeem zet.

Privacyproblemen

Door de gegevens uit games en andere bronnen samen te voegen, kunnen hackers mogelijk toegang krijgen tot andere bestaande accounts, zoals sociale media, of in jouw naam nieuwe accounts of zelfs volledige digitale identiteiten aanmaken.

Verborgen kosten

Sommige online games gebruiken het "freemium"-model, wat betekent dat ze je gratis een deel van de content geven, maar dat je voor de volledige eigenschappen, functies en toegang van de game moet betalen. In sommige gevallen verplichten deze games dat gebruikers een creditcard aan hun spelprofiel koppelen. Als gebruikers nieuwe items of services kopen, worden de bedragen automatisch van hun creditcard afgeschreven.

Voorbeelden van gamingfraude tijdens de coronacrisis

De meeste soorten online gamingfraude die plaatsvinden, zijn gewoon gerecyclede versies van eerdere fraudeactiviteiten. Ze zijn echter in frequentie toegenomen omdat er meer mensen online zijn tijdens de pandemie.

Voorbeelden van veelvoorkomende soorten online gamingfraude zijn:

Gamers naar websites van derden leiden

Deze zien eruit als echte websites waar gebruikers add-ons kunnen kopen, zoals outfits, wapens of nieuwe vaardigheden, of een manier om online valuta te genereren die gebruikt kan worden in het spel. Deze zijn echter nep en misleiden gebruikers om transacties te voltooien voor aankopen of beloningen die ze niet zullen ontvangen.

IP-adressen van gamers aanvallen

Een IP-adres is voor elke gebruiker een unieke internetlocatie. Zodra oplichters je IP-adres hebben, kunnen ze je fysieke adres, volledige naam en andere gevoelige informatie achterhalen. Met deze gegevens kunnen hackers aanvallen uitvoeren om je financiële en gaming-accountinformatie te stelen.

Phishing

Dit is een gamingversie van het bekende phishing, waarbij een gebruiker wordt misleid om zijn of haar accountgegevens te onthullen. Oplichters sturen een e-mail naar gamers met de mededeling dat ze hun wachtwoord en inloggegevens moeten bevestigen. Als gamers op de link in de e-mail klikken, worden ze naar een valse pagina gebracht waar hen gevraagd wordt hun huidige wachtwoord en gebruikersnaam in te voeren. Zo worden uiteindelijk de accountgegevens van de gamer gestolen.

Mobiele nepversies van populaire online games

Als ze eenmaal zijn gedownload, installeren deze nep-apps malware op de telefoons of computers van de slachtoffers. Oplichters gebruiken de malware om de gegevens van de online accounts van gamers te registreren, zoals de gegevens die worden gebruikt om toegang te krijgen tot het online aanbod van populaire videogameplatforms en consoles. Ze gebruiken deze gegevens om gevoelige gebruikersinformatie te stelen, zoals creditcardgegevens, huisadres en telefoonnummers.

Kinderen benaderen

Cybercriminelen kunnen kinderen benaderen via de voicechat van het spel en ze er toe aanzetten om dingen in de games voor hen te betalen, meestal met de creditcard van hun ouders. Soms overtuigen deze oplichters kinderen om hun inloggegevens te onthullen of een bepaalde link te openen, om zo toegang te krijgen tot de account van het kind. Zodra de cybercrimineel de informatie heeft verkregen, kan hij virtuele credits, online valuta of zelfs echt geld uit de online wallet stelen. Virtuele valuta en de gestolen accounts kunnen vervolgens worden verkocht op het dark web. Op deze manier kan een aanzienlijk bedrag aan echt geld verdiend worden en kunnen de echte middelen uit de wallets worden gestolen.

Hoe blijf je veilig en bescherm je jezelf tegen online gamingfraude

Een manier om veilig te blijven, is door een VPN te gebruiken. VPN staat voor “Virtual Private Network” (virtueel privénetwerk) en maakt je persoonlijke internetverbinding privé door deze voor te doen als een netwerk vanaf een andere locatie (ergens anders op de wereld of in je eigen land). VPN’s zijn eenvoudig te installeren en vereisen weinig configuratie. De voordelen zijn onder meer:

  • Ze verhogen de bescherming tegen aanvallen zoals DDoS, die kunnen worden gebruikt tegen online gaming-tegenstanders, vooral in competitieve spelsituaties.
  • Extra veiligheid bij het uitvoeren van data- en banktransacties, omdat VPN’s voor een niet te traceren verbinding zorgen.

Er zijn VPN-clients beschikbaar voor Mac, Android, pc en Apple iOS, en bij Kaspersky bieden we een VPN Secure Connection die op verschillende apparaten en besturingssystemen kan worden geïnstalleerd.

Er bestaan ook een aantal gratis VPN’s. Vaak hebben deze echter gegevensbeperkingen, zodat ze mogelijk geen volledige bescherming bieden. Om er zeker van te zijn dat je begrijpt wat er wordt gedekt, moet je vóór het kiezen van een VPN de servicevoorwaarden lezen, met inbegrip van het privacybeleid. Houd er rekening mee dat, hoewel sommige VPN-services beweren dat ze beschermen tegen malware en phishing-sites, ze niet hetzelfde beschermingsniveau bieden als zelfstandige antivirussoftware. Het is dus het beste om beide te hebben.

How to protect yourself against online gaming scams”

7 tips om veilig online te gamen

  1. Gebruik alleen officiële websites voor aankopen die verband houden met het spel. Klik niet op links die je doorverwijzen naar websites van derden.
  2. Reageer niet op e-mails of directe berichten waarin naar je bank-, financiële of persoonlijke gegevens wordt gevraagd, zelfs niet als ze van het spelplatform lijken te komen. Legitieme bedrijven vragen nooit om informatie via berichten.
  3. Deel geen persoonlijke informatie, identificatiegegevens of accountinformatie online. Deel geen inloggegevens met vrienden.
  4. Gebruik een sterk wachtwoord om je aan te melden bij het spel. Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden en bevat een combinatie van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Vermijd het gebruik van hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts.
  5. Gebruik tweestapsverificatie: dit betekent dat jij, en iedereen die toegang probeert te krijgen tot je account, twee identificatiegegevens nodig heeft om in te loggen op de site, meestal een wachtwoord en een telefoonnummer. Meestal voer je je wachtwoord in om je aan te melden bij je gaming account. Vervolgens stuurt je account een code naar je smartphone, e-mail of via een authenticatie-app. Deze code moet je invoeren om toegang te krijgen tot je gaming-account. Deze extra stap maakt het moeilijker om je account te hacken.
  6. Klik nooit op links waarin wordt gevraagd je wachtwoord opnieuw te bevestigen. Verwijder in plaats daarvan elke e-mail waarin wordt gevraagd om je inloggegevens bij te werken.
  7. Vermijd het gebruik van betaalpasjes voor aankopen. Creditcards bieden een betere beveiliging en zijn niet gekoppeld aan een rekening met eindig geld.

Online gaming: hoe bescherm je kinderen?

  • Overweeg het instellen van ouderlijk toezicht. Op elk apparaat zijn er instellingen waarmee je hun omgang met andere spelers kunt specificeren. Bijvoorbeeld, alleen communiceren met bestaande vrienden.
  • Je kunt ook limieten instellen voor de duur van het spel met behulp van ditzelfde ouderlijke toezicht. Het is aan te raden deze instellingen na te kijken voordat het kind gaat spelen. Moedig kinderen aan om regelmatig schermpauzes te nemen.
  • Controleer de inhoud van het spel, de meeste games hebben een leeftijdsclassificatie op basis van hun thema. Games met gewelddadige of seksuele inhoud krijgen een hogere classificatie. Controleer dit, zodat je kunt beslissen of de game geschikt is voor jouw kind. Het Entertainment Software Rating Board is een plaats waar je dit kunt nakijken.
  • Overweeg om de spelsessies in de woonkamer te houden, zodat je kunt zien wat er gaande is.
  • Zorg ervoor dat ze een gebruikersnaam kiezen die geen persoonlijke informatie onthult. Als de game de mogelijkheid biedt om een persoonlijk profiel aan te maken, zorg er dan voor dat je kind geen persoonlijke gegevens opgeeft, zoals naam, leeftijd, locatie, school, financiële gegevens of wachtwoorden voor accounts.
  • Zorg dat je kind een officiële versie van de games gebruikt die een licentie hebben en zijn gedownload vanaf een officiële bron. Informeer kinderen over de gevaren van illegale downloads en sites voor het delen van bestanden, die een hoog risico op malware met zich meebrengen. Herinner hen eraan dat illegale kopieën van games ook malware kunnen bevatten.
  • Laat kinderen zien hoe ze slecht gedrag kunnen melden. Leg ze uit hoe ze spelers op Xbox Live, PlayStation Network, Steam of het platform van hun keuze kunnen rapporteren of, indien nodig, blokkeren.
  • Lees de algemene voorwaarden van het spel om bijvoorbeeld te controleren of er verborgen kosten zijn. Ga na hoe de uitgever van de game omgaat met slecht gedrag of onaanvaardbare inhoud.
  • Praat met ze. Voer regelmatig gesprekken met je kind over hun online veiligheid. Bespreek samen de games die ze mogen spelen en leg uit waarom sommige mensen niet altijd zijn wie ze online zeggen te zijn. Praat over wat wel en niet gepast is om te zeggen tijdens het online spelen van games. 
  • Doe af en toe willekeurig mee met het online gamen. Hierdoor krijg je een beeld van de games die je kinderen spelen en met wie ze contact hebben.
  • Zorg ervoor dat je een bijgewerkte antivirussoftware gebruikt. Een product zoals Kaspersky Antivirus beschermt je pc en blokkeert virussen en malware in realtime.
Online gaming security tips”

What to Do if You Become the Victim of an Online Gaming Scam

Wat moet je doen als je het slachtoffer wordt van online gamingfraude?

Als jij of iemand die je kent het slachtoffer is geworden van online gamingfraude:

Als je je zorgen maakt om je kinderen, overweeg dan Kaspersky Safe Kids aan te schaffen. Dit is speciaal ontworpen om kinderen online te beschermen. Het bevat een app op het apparaat van het kind plus een app op je eigen telefoon waarmee je rapporten kunt bekijken en instellingen kunt aanpassen. Het is zelfs mogelijk de toegang tot games en ongepaste apps te beheren.

Ondanks de risico’s die we hebben geschetst, is het belangrijk om sociaal verbonden te blijven in deze tijd van fysieke afstand. Online videogames geven ons deze mogelijkheid. Maar wees wel alert op gamingfraude tijdens de coronacrisis, installeer cyberbeveiliging op al je apparaten en speel veilig.

Gerelateerde artikels:

Gamingfraude tijdens de coronacrisis: manieren om jezelf en je gezin te beschermen

De coronacrisis heeft geleid tot een toename van online gaming, en deze grotere aandacht trekt oplichters aan. Lees hoe je jezelf en je gezin kunt beschermen.
Kaspersky logo

Gerelateerde artikelen