Als je denkt dat datingwebsites in opkomst zijn, heb je gelijk. Volgens het Statistic Brain Research Institute hebben 49 miljoen Amerikanen gebruik gemaakt van datingsites. Helaas heeft niet iedereen op zo'n site goede intenties. Volgens de FBI kostten online datingscams de slachtoffers alleen al in de laatste zes maanden van 2014 meer dan 82 miljoen dollar. Scams die misbruik maken van romantische gevoelens of vertrouwen leiden van alle soorten internetfraude tot de grootste verliezen per persoon; het gemiddelde slachtoffer is meer dan 100.000 dollar kwijt. Hier zie je hoe een datingscam in elkaar steekt en hoe je die kunt vermijden.
Veelvoorkomende scams
De meeste datingscams beginnen onschuldig. Oplichters nemen contact op met slachtoffers via social-mediasites of e-mail en beweren gemeenschappelijke interesses te hebben of het slachtoffers ergens van te kennen, bijvoorbeeld een bruiloft. Andere oplichters maken hun nepprofiel zo aantrekkelijk mogelijk en wachten tot een slachtoffer contact zoekt. Zodra een oplichter je aan de haak heeft geslagen, kan er van alles gebeuren. Hieronder vind je een paar veelvoorkomende scams:
Militaire scam
Zoals opgemerkt door A Soldier's Perspective, komen deze scams vaak voor en zijn ze moeilijk te herkennen. Oplichters kunnen de naam en gelijkenis van een daadwerkelijke militair gebruiken of een compleet verzonnen profiel maken. Ze sturen legitiem lijkende e-mails waarin ze zeggen bijna aan het einde van hun carrière te zijn, oudere kinderen hebben en weduwnaar zijn geworden onder tragische omstandigheden. De e-mails zitten vol militair jargon, indrukwekkende rangen, enzovoort. Er wordt een sterke emotionele band opgebouwd, maar voordat er een fysieke ontmoeting kan plaatsvinden wordt de militair uitgezonden. Vervolgens wordt er geld gevraagd voor een internetverbinding, voor vluchten naar huis of als aanvulling op ziektekosten of pensioenregelingen. In veel gevallen werken deze oplichters samen met een of meer handlangers die zich voordoen als artsen en advocaten, zodat er een vaste geldstroom afhandig kan worden gemaakt. Vaak gaan militaire scams maanden of zelfs jaren door voordat het slachtoffer argwaan krijgt.
Scams inzake intieme activiteiten
Hierbij worden de slachtoffers benaderd door mensen uit Oost-Europa of zelfs Zuidoost-Azië die 'vrienden' willen worden via meerdere social-mediasites. Na een periode van hofmakerij vraagt de oplichter het slachtoffer om via de webcam te chatten. De webcam van de oplichter is om geheimzinnige redenen kapot, maar met een combinatie van vleierij en doorzettingsvermogen weet deze het slachtoffer te overtuigen om zich (gedeeltelijk) uit te kleden of intieme handelingen uit te voeren. De oplichter onthult vervolgens zijn ware identiteit. Deze beweert vervolgens een video-opname te hebben gemaakt en dreigt de opname online te verspreiden tenzij het slachtoffer geld stuurt. De eisen worden vervolgens steeds zwaarder totdat het slachtoffer uiteindelijk weigert.
Nepdatingsites
Het recente Ashley Madison-lek biedt een blik in de wereld van nepdatingsites. De websites beloven legitieme ontmoetingen, maar hebben vaak maar weinig leden of krioelen van de oplichters. Kijk uit voor inschrijvingsformulieren waarin meer wordt gevraagd over je financiële gegevens dan over je persoonlijkheid. Let ook op als je meteen veel aandacht als je nog maar net je profiel hebt gemaakt. Als je profiel maar een paar regels tekst, geen foto en geen voorkeuren bevat maar je toch reactie na reactie krijgt, is de kans groot dat je op een nepdatingsite bent beland.
Bescherm je gevoelens èn je bankrekening
Soms loop je tegen iemand met slechte bedoelingen aan. Dat kan zelfs op een legitieme datingsite gebeuren. Let op de rode vlaggen die aangeven of je met een potentiële soulmate of een oplichter te maken hebt:
Verdachte spelling en grammatica
Bekijk voordat je met iemand contact opneemt eerst goed zijn of haar profiel. Als iemand beweert uit een Engelstalig land te komen, mag je verwachten dat de Engelse spelling en grammatica niet heel slecht zijn. Niet iedereen schrijft perfecte volzinnen, maar als je in ellenlange zinnen vol grammaticale fouten iemands hele hebben en houden voorgeschoteld krijgt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen. Hetzelfde geldt voor e-mails. Een moedertaalspreker spreekt en schrijft op een bepaalde manier die niet niet makkelijk is na te doen. Pas op als je denkt dat er iets mis is met het taalgebruik van de ander.
Knippen en plakken
Pas ook op wanneer berichten en profielbeschrijvingen er te goed uitzien. Vaak nemen oplichters niet de moeite om hun eigen materiaal te schrijven en kopiëren ze content van andere websites of datingprofielen. Voer in die gevallen een zoekopdracht uit op de verdachte tekst om te zien of die ook ergens anders op internet te vinden is. Stuur als dat het geval is geen berichten of reacties naar deze oplichter.
Vreemde links
Legitieme gebruikers posten vaak links naar hun favoriete bands, reisbestemmingen en hobby's. Oplichters vullen hun profielen vaak met links naar spamsites waarop producten worden verkocht of die je 'helpen' snel rijk te worden. Misschien vind je ook links naar websites voor volwassenen – nog een duidelijk teken dat het profiel niet echt legitiem is.
Hoog tempo
De eerste weken van een romance staan bol van de sterke gevoelens. Oplichters proberen het proces te versnellen met een enorme hoeveelheid complimenten en lieve woorden.Verder delen ze intieme details over hun leven die ze zogenaamd nog nooit met iemand anders hebben gedeeld. Wat nog verontrustender is: na een paar chatsessies of e-mails vragen ze soms al om geld om vreemde uitgaven te bekostigen – ze zijn gestrand in een vreemd land, hebben ze een familielid dat medische hulp vereist of zijn beroofd en jij moet daarom zo snel mogelijk geld overmaken. Verbreek het contact zodra er om geld wordt gevraagd.
Online datingscams richten zich vaak op kwetsbare gebruikers die op zoek zijn naar menselijk contact in een wereld die steeds anoniemer lijkt te worden. Maar laat de zoektocht naar liefde je gezond verstand niet beïnvloeden. Met kennis over veelvoorkomende scams en hoe je oplichters kunt vermijden, kun je echt op zoek naar de ware liefde.
Andere interessante artikelen over cyberdreigingen
- Belangrijkste online scams
- Android t.o.v. iPhone: mobiele beveiliging
- De grootste cyberdreigingen
- Spam en phishing
- Beveiliging voor Facebook
- Veiliger online winkelen
- Een anti-virusoplossing kiezen
- Veelgestelde vragen over internetbeveiliging
- Houd kinderen veilig online
- Tips voor smartphonebeveiliging
- Beveiligingstips voor het beschermen van je geld