Malware, kort voor 'malicious software' (schadelijke/kwaadaardige software), is een type computerprogramma dat is ontworpen om computers te infecteren en er op meerdere manieren schade aan toe te brengen. Malware kan computers en apparaten op verschillende manieren infecteren en bestaat in verschillende vormen, zoals virussen, wormen, trojans en spyware. Het is essentieel dat alle gebruikers weten hoe malware is te herkennen en hoe ze zich tegen alle vormen kunnen beschermen.
Wat is malware eigenlijk? Malware kan talloze vormen aannemen. Computervirussen zijn misschien wel het bekendste soort malware. Ze heten virussen omdat ze zich verspreiden door kopieën van zichzelf door te sturen. Computerwormen hebben vergelijkbare eigenschappen. Andere soorten malware, zoals spyware, zijn vernoemd naar wat ze doen: in het geval van spyware verzamelt de malware bijvoorbeeld persoonlijke informatie, zoals creditcardnummers.
Een criminele onderneming
Na de vraag 'Wat is malware?', zijn de volgende logische vragen:'wie maakt het' en 'waarom?'De tijd waarin de meeste malware werd ontwikkeld door minderjarige grappenmakers ligt al ver achter ons. Vandaag de dag wordt malware meestal ontwikkeld door en voor professionele criminelen.
Deze criminelen passen verschillende geraffineerde tactieken toe. In sommige gevallen, zoals technologie-website Public CIO opmerkt, hebben cybercriminelen zelfs computergegevens vergrendeld en dus ontoegankelijk gemaakt, waarna ze losgeld van de gebruikers eisen om weer toegang tot de gegevens te krijgen.
Het grootste risico dat cybercriminelen vormen voor intensieve computergebruikers is echter dat ze online bankgegevens stelen, zoals rekening- en creditcardgegevens en wachtwoorden. De criminele hackers die deze gegevens stelen kunnen de informatie vervolgens gebruiken om je rekening leeg te halen of in jouw naam creditcardaankopen te doen. Of ze kunnen je rekeninggegevens verkopen op de zwarte markt, waar voor deze vertrouwelijke informatie een goede prijs wordt betaald.
Bescherming tegen malware
De belangrijkste vraag is nu: 'Hoe zorg ik ervoor dat mijn computer of netwerk vrij blijft van malware?'
Het antwoord bestaat uit twee delen: zelf opletten en beveiligingssoftware. Een van de meest populaire manieren om malware te verspreid is via e-mails. Vaak zien die er zo uit dat het lijkt alsof ze afkomstig zijn van een vertrouwd bedrijf, zoals een bank, of iemand die je kent, zoals een vriend.
Wees op je hoede voor e-mails die je vragen om wachtwoorden te geven. Of e-mails die afkomstig lijken te zijn van vrienden, maar alleen een bericht bevatten zoals 'Kijk eens naar deze coole website!', gevolgd door een link.
Je eigen waakzaamheid is de eerste beschermingslaag tegen malware, maar goed opletten is niet genoeg. Omdat zakelijke beveiliging niet perfect is, kunnen zelfs downloads van legitieme websites soms malware bevatten. Dit betekent dat zelfs de meest voorzichtige gebruiker gevaar loopt, tenzij je aanvullende maatregelen neemt.
Wat is malwarebescherming?
Malwarebescherming vormt die belangrijke tweede beschermingslaag voor je computer of netwerk. Een volledig anti-viruspakket is de belangrijkste technologische beveiliging en elk computersysteem (zowel privé als zakelijk) hoort het te hebben.
Goede anti-virusbescherming heeft verschillende kenmerken. Elk programma dat je downloadt, wordt gecontroleerd, zodat je zeker weet dat het geen malware bevat. De computer wordt regelmatig gescand om malware te detecteren en te verwijderen die mogelijk de eerste controle heeft omzeild. Tevens wordt het anti-virusprogramma regelmatig bijgewerkt, zodat de nieuwste dreigingen worden herkend.
Goede anti-virusbescherming kan ook tot dusver onbekende malwarebedreigingen herkennen en je hier voor waarschuwen. Deze nieuwe malware wordt dan herkend aan de hand van bepaalde technische aspecten die kenmerkend zijn voor malware (zoals pogingen om zich te 'verbergen' op een computer). Daarnaast herkent robuuste anti-virussoftware verdachte websites en waarschuwt hij je hiervoor; met name voor websites die speciaal zijn ontworpen voor 'phishing' (een techniek waarbij gebruikers om de tuin worden geleid zodat ze hun wachtwoorden of rekeningnummers doorgeven).
Ten slotte moet malwarebescherming ook gebruiksvriendelijk zijn. Effectieve anti-virussoftware moet je eenvoudig kunnen downloaden en installeren. Ook digibeten moeten anti-virussoftware eenvoudig kunnen gebruiken. Ga op zoek naar anti-virussoftware met de bovenstaande kenmerken en installeer die ook daadwerkelijk.
Robuuste bescherming tegen malware beschermt specifiek je financiën. Deze tools beveiligen je accountgegevens en kunnen je ook helpen met je wachtwoordbeheer. Zo voorkomen ze dat frustraties over vergeten wachtwoorden er niet toe leiden dat je dit essentiële onderdeel van je bescherming links laat liggen.
Geen enkele bescherming biedt garanties. Maar een combinatie van oplettendheid en een goede anti-virusoplossing zorgt er wel voor dat je computer optimaal wordt beschermd.
Andere artikelen en links met betrekking tot malwarebescherming:
- Een anti-virusoplossing kiezen
- Malware-verwijderingssoftware versus anti-virussoftware: wat is het verschil?
- Hoe kies ik de juiste anti-virusbescherming met cloudondersteuning
- Feiten en veelgestelde vragen over computervirussen en malware
- Veelgestelde vragen over internetbeveiliging
Aanbevolen producten: