Overslaan naar hoofdinhoud

Kinderen veilig en verantwoord online

In het gezin wordt steeds vaker gesproken over veilig internetten voor kinderen: wat verwachten ouders van hun kinderen op het gebied van verantwoord internetgebruik. Er wordt ook gesproken over verstandige veiligheidsmaatregelen die ervoor moeten zorgen dat kinderen veilig zijn op internet.

In dat verband verdienen sociale media speciale aandacht. Uit een recent onderzoek van Pew Research Center blijkt dat 81% van de ondervraagde tieners in de leeftijdsgroep van 12 t/m 17 jaar sociale media gebruikt. Veel kinderen hebben een profiel op bekende websites, zoals Facebook. Gebleken is dat zij wegens uiteenlopende redenen niet altijd actief zijn op deze websites. Sommige kinderen voelen druk om ervaringen te delen, hebben te maken met online pesterijen of voelen zich niet vrij om zich uit te drukken. Kinderen kunnen hierdoor besluiten zich aan te melden bij nieuwere sociale-mediawebsites die ouders niet kennen. Om een goed inzicht te hebben in de sociale online omgeving van kinderen, is het voor ouders belangrijk te weten welke sites hun kinderen bezoeken, met wie ze communiceren en te weten waarom bepaalde sociale media liever gebruikt worden dan andere.

Profielen en privacy-instellingen op sociale-mediawebsites

Bij de eerste aanmelding bij een sociale-mediawebsite begin je altijd met het maken van een profiel. Kinderen worden steeds verstandiger over wat zij in hun profiel plaatsen. Het blijft echter de taak van de ouders om dit te controleren, aangezien dit zeer belangrijk is voor veilig internetgebruik voor kinderen. Voor profielen geldt: hoe minder informatie, hoe beter. We raden aan om kritsch te bekijken in hoeverre het vermelden van bepaalde informatie noodzakelijk is. Zoals de school waar een kind naartoe gaat, relatiestatus, namen van eerdere of huidige huisdieren, huisadres, e-mailadres, telefoonnummer of andere identiteitsgegevens.

Ouders kunnen hun kinderen vertellen hoe kwaadwillende personen identiteitsgegevens kunnen misbruiken om toegang te krijgen tot persoonlijke accounts om vervolgens spam te sturen, identiteitsfraude te plegen of op andere wijze schade te veroorzaken. Help kinderen bij het configureren van hun privacy-instellingen, zodat er een strenge beperking is ten aanzien van welke personen hun activiteiten op sociale media en hun profiel kunnen zien. Het is bijvoorbeeld niet nodig dat vrienden van vrienden hun reacties en foto's zien. Controleer de privacy-instellingen regelmatig om te kijken of er niets is gewijzigd.

De gevaren van overmatig delen

Hetzelfde geldt voor 'overmatig delen'. Het lijkt mogelijk onschuldig wanneer een kind post dat het alleen thuis is, maar hiermee kan een kind gevaar lopen. Dit geldt ook over het vertellen over vakanties aan vrienden. Hiermee vertel je eigenlijk aan de hele wereld dat het huis onbewaakt is. Kinderen begrijpen mogelijk niet dat een bericht waarin wordt gevraagd om een telefoonnummer afkomstig kan zijn van een kwaadwillende bron. Ouders kunnen helpen door met hun kinderen verschillende scenario's te bespreken, zodat de kinderen begrijpen welke soorten informatie zij niet moeten delen via sociale media.

Wat online komt, gaat er niet meer af

Kinderen kunnen te maken krijgen met onenigheid onder elkaar, waarbij op sociale media wordt geruzied en onvriendelijke reacties worden gepost. Er wordt pestgedrag vertoond, waardoor kinderen zich kwetsbaar en alleen kunnen voelen. Een zelfgemaakte video online zetten is zo gebeurd, zonder stil te staan bij de mogelijke gevolgen. Ouders kunnen een belangrijke rol spelen door uit te leggen dat alles wat online komt ook online blijft. Voor altijd. Leer kinderen om even tot tien te tellen voordat ze iets posten en dat ze zich in een boze bui niet meteen tot Facebook of Twitter moeten wenden. Sociale omgangsnormen zoals respectvol en beleefd omgaan met anderen zijn uiteraard ook in de digitale wereld van toepassing.

Veiligheid van mobiele apparaten en sociale media

Veilig internetten voor kinderen heeft ook betrekking op mobiele apparaten. Meer kinderen dan ooit hebben toegang tot internet vanaf hun telefoon en/of tablet. Door de toegang vanaf mobiele apparaten kunnen kinderen ook snel starten met nieuwe sociale-mediawebsites, zonder dat je hiervan iets merkt op de computer van het gezin. Het is belangrijk om duidelijke regels te bepalen voor het deelnemen aan nieuwe websites, en om open te blijven communiceren. Vraag waarom je kind wil overstappen naar een nieuwe sociale-mediawebsite. Is dit om te ontsnappen aan pestgedrag of om deel uit te maken van een nieuwe, vriendelijkere, nettere onlinecommunity?

Belangrijke taak voor ouders

Veilig internetten voor kinderen lijkt gezien de populariteit van sociale media een uitdagende taak, maar het is absoluut noodzakelijk en belangrijk. Maak duidelijk welk onlinegedrag je van hen verwacht en zorg ervoor dat je de kinderen kunt volgen op de sociale-mediawebsites die zij gebruiken. Overweeg om ouderlijk toezicht in te stellen waardoor je op de hoogte blijft het van o.a. het gebruik van sociale-mediawebsites. Door toegang vanaf mobiele apparaten wordt je kind meer blootgesteld aan sociale media. Hierdoor is het mogelijk verstandig om te investeren in beveiligingssoftware voor mobiele apparaten die beschikken over ouderlijk toezicht, zodat je de activiteiten van je kind op mobiele apparaten in de gaten kunt houden. Zorg er bovendien voor dat veilig internetten een topprioriteit is binnen het gezin.

Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot veilig internetten voor kinderen

Kinderen veilig en verantwoord online

In het gezin wordt steeds vaker gesproken over veilig internetten voor kinderen: wat verwachten ouders van hun kinderen op het gebied van verantwoord internetgebruik.
Kaspersky logo