In 2014 werd Snapchat, de service voor het delen van foto's, het slachtoffer van hackers nadat het bedrijf beweerde dat Snapchat geen beveiligingslekken had. Om te bewijzen dat er wel gaten in de beveiliging bestonden, hebben aanvallers de namen en telefoonnummers van 4,6 miljoen Snapchat-gebruikers gestolen en op een openbare website geplaatst. Hoewel de site onmiddellijk uit de lucht werd gehaald en Snapchat beweert de veiligheidsmaatregelen te hebben bijgewerkt, roept het incident een aantal belangrijke vragen over de privacy van social media op. Als bedrijven de mist in gaan, hoe kunnen gezinnen zich dan beschermen?
Snapchat: uitgelegd
Het idee van Snapchat is simpel. Maak een foto, stuur deze naar een vriend en het beeld verdwijnt binnen 10 seconden. Het probleem? Het is mogelijk om een screenshot van een beeld te maken voordat het verdwijnt. Ook kan het worden hersteld vanaf een Android-toestel, zelfs nadat het is verwijderd. Bovendien staat in het privacybeleid van Snapchat dat aan ouders geen toegang wordt verleend tot de berichten van hun kinderen. Om vrienden te kunnen zoeken in de app, moeten Snapchat-gebruikers hun telefoonnummer invoeren en bevestigen. Samen met gebruikersnamen vormde dit de basis voor de recente Snapchat-hack. Gelukkig zijn er manieren om je identiteit online te beschermen, zelfs vanuit Snapchat.
Stap 1. Neem een nieuw telefoonnummer
Als het telefoonnummer van iemand in je gezin is gepubliceerd in de recente hackerdatabase, neem dan contact op met je telecomprovider om een nieuw nummer aan te vragen. Als je de hack van Snapchat noemt, heb je een grote kans dat je goed wordt geholpen en mogelijk zelfs dat je gratis een nieuw nummer krijgt. Snapchat heeft bovendien de regels veranderd, waardoor gebruikers de functie om vrienden te zoeken, die vraagt om het mobiele nummer, kunnen uitschakelen. Voor een betere beveiliging laat je deze instelling altijd uitgeschakeld.
Stap 2. Je wachtwoord wijzigen
Het is altijd een goed idee om je wachtwoord periodiek te wijzigen, en na de Snapchat-hack al helemaal. Zelfs als niemand in je gezin is getroffen, kan het kiezen van een sterker wachtwoord nooit kwaad. De beste keus voor beveiliging? Kies een reeks woorden die je gemakkelijk kunt onthouden, maar die niet aan elkaar gerelateerd zijn. Onthoud ze bijvoorbeeld als een kort verhaal met enkele sleutelwoorden. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen die niet gemakkelijk kan worden geraden. Zorg er alleen wel voor dat je het wachtwoord zelf kunt onthouden. Tot slot kun je denken aan een wachtwoordbeheerprogramma met een goede versleuteling waarmee je al je wachtwoorden beheert.
Stap 3. Trap er niet meer in
Mogelijk krijg je een telefoontje of mailtje van iemand die beweert te werken voor Snapchat. Dat is niet waar. Om te beginnen zal geen enkele social-mediasite telefonisch contact met je opnemen. Hoewel bedrijven soms om feedback vragen op het web, zullen ze bovendien nooit vragen om persoonlijke gegevens. Elke e-mail die beweert dat je account is aangetast en dat je persoonlijke gegevens moet opgeven om het account opnieuw te activeren, is een leugen.
Stap 4. Kies de juiste gebruikersnaam
Gebruikersnamen maakten deel uit van de gegevens die werden gepubliceerd door de Snapchat-hackers. In combinatie met telefoonnummers vormt dit een risico voor iedereen die zijn of haar echte naam (of een gedeelte daarvan) heeft gebruikt. Idealiter moeten kinderen gebruikersnamen kiezen die niets te maken hebben met hun echte naam, leeftijd of adres. Op deze manier kunnen in het geval van een beveiligingslek gebruikersnamen niet worden herleid tot echte mensen.
Stap 5. Maak verstandige foto's
Zoals hierboven vermeld zouden foto's op Snapchat voor altijd moet verdwijnen, maar dat is niet altijd het geval. Het is maar de vraag of een grootschalige hack zoals de hack waarmee telefoonnummers en gebruikersnamen werden gestolen, elke foto kan terughalen die is gemaakt met de app, maar er is maar één screenshot voor nodig om een foto vast te leggen en te verspreiden op internet, waar iedereen deze kan zien. Om dit probleem het hoofd te bieden moeten ouders strenge regels opleggen voor het nemen en plaatsen van foto's: niets herkenbaars, zoals de naam van de school of een adres, en geen foto's sturen naar vrienden die het kind niet kent in het echte leven. Anonimiteit beschermt gezinnen en misleidt mensen die kwaad willen doen.
De discussie over online veiligheid voor kinderen heeft momenteel vooral betrekking op social media; Snapchat is slechts het meest recente voorbeeld. Naast de tips is het voor gezinnen altijd een goed idee om gebruik te maken van betrouwbare anti-virussoftware met gebruiksvriendelijke functies voor ouderlijk toezicht, zelfs voor mobiele apparaten. De Snapchat-hackers zijn het bewijs dat geen enkele sociale site perfect beveiligd is, maar met de juiste voorbereiding en mobiele beveiligingsoplossing hoeven gezinnen zich veel minder zorgen te maken.
Andere artikelen en koppelingen met betrekking tot cybercriminaliteit