Cyberdreigingen zijn niet alleen een probleem voor grote bedrijven en overheden, ook kleinbedrijven kunnen het doelwit zijn. Het blijkt zelfs dat kleinbedrijven kwetsbaarder zijn voor cyberaanvallen, niet in de laatste plaats omdat ze de middelen niet hebben om zichzelf effectief te beschermen.
Het is belangrijk om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen, maar omdat het cyberlandschap telkens verandert, is het lastig om te weten waar je moet beginnen. Hier volgt een handleiding voor kleinbedrijven over cyberdreigingen.
Waarom is cyberbeveiliging zo belangrijk voor kleinbedrijven?
Bij een cyberaanval lopen je geld, gegevens en IT-apparatuur gevaar. Als hackers toegang krijgen tot je netwerk, kunnen ze veel schade aanrichten met de dingen die ze aantreffen, zoals:
- Toegang tot klantenlijsten
- Creditcardgegevens van klanten
- De bankgegevens van je bedrijf
- Je prijsbeleid
- Productontwerpen
- Groeiplannen van je bedrijf
- Productieprocessen
- Andere vormen van intellectueel eigendom
Bij deze aanvallen loopt niet alleen jouw bedrijf gevaar. Hackers kunnen de toegang tot je netwerk gebruiken als springplank naar de netwerken van andere bedrijven in de toeleveringsketen waar je deel van uitmaakt.
Nu meer mensen over de wereld thuiswerken, is cyberbeveiliging voor bedrijven belangrijker dan ooit. Veel kleinbedrijven gebruiken cloudtechnologie en -hulpmiddelen voor hun dagelijkse activiteiten, waaronder online meetings, advertenties, kopen en verkopen, communiceren met klanten en leveranciers en banktransacties. Voor zowel financiële als reputatieredenen is het van belang om je gegevens en cloudsystemen te beschermen tegen onbevoegde toegang of hacks.
Wat is de impact van cyberaanvallen op kleinbedrijven?
Een cyberaanval kan een vernietigende impact op je bedrijf hebben. 60% van de kleinbedrijven die slachtoffer is geworden van een aanval, moet binnen zes maanden na de inbreuk zelfs sluiten. Hoewel dat misschien het meest vernietigende gevolg is van de aanval, kunnen er ook andere consequenties zijn voor je bedrijf, zoals:
- Financiële verliezen door diefstal van bankgegevens
- Financiële verliezen door verstoring van de bedrijfsactiviteiten
- Hoge kosten om je netwerk te ontdoen van dreigingen
- Reputatieschade als je klanten moet vertellen dat hun informatie is gehackt
Cyberbeveiligingstips voor kleinbedrijven
Je hebt misschien het gevoel dat je kleine bedrijf weerloos is tegen cyberaanvallen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om je bedrijf te beschermen met de nieuwste beveiligingsmogelijkheden voor bedrijven. Hieronder vind je essentiële zakelijke cyberbeveiligingstips:
1: Train je medewerkers
Medewerkers kunnen je bedrijf kwetsbaar maken voor een aanval. Hoewel de specifieke statistieken per land en sector verschillen, is het zonder twijfel zo dat een hoog aantal gegevensinbreuken wordt veroorzaakt door insiders die met kwaardaardige bedoelingen of per ongeluk cybercriminelen toegang tot je netwerk geven.
Er zijn veel scenario's die kunnen leiden tot door medewerker geïnitieerde aanvallen. Een medewerker kan bijvoorbeeld een werktablet verliezen of inloggegevens openbaren. Medewerkers kunnen ook per ongeluk vervalste e-mails openen, waardoor virussen op je zakelijke netwerk worden uitgevoerd.
Investeer in cyberbeveiligingstraining voor je medewerkers om je te beschermen tegen dreigingen van binnen je bedrijf. Train je medewerkers bijvoorbeeld over het belang van sterke wachtwoorden en hoe ze phishinge-mails herkennen. Stel helder beleid op over het verwerken en beschermen van klantinformatie en andere belangrijke informatie.
2: Voer een risicoanalyse uit
Evalueer potentiële risico's die de veiligheid van de netwerken, systemen en gegevens van je bedrijf in gevaar kunnen brengen. Het identificeren en analyseren van mogelijke dreigingen kan helpen bij het bedenken van een plan om de gaten in de beveiliging te dichten.
Onderzoek als onderdeel van je risicoanalyse waar en hoe je gegevens worden opgeslagen en wie er toegang toe heeft. Bepaal wie mogelijk toegang zou willen krijgen tot de gegevens en hoe ze kunnen proberen om die te verkrijgen. Als je bedrijfsgegevens in de cloud staan opgeslagen, kun je je cloudprovider vragen je te helpen bij de risicoanalyse. Bepaal de risiconiveaus van mogelijke gebeurtenissen en welke gevolgen een inbreuk kan hebben voor je bedrijf.
Zodra deze analyse is voltooid en je de dreigingen hebt geïdentificeerd, gebruik je de verzamelde informatie om je beveiligingsstrategie verder te ontwikkelen of te verfijnen. Controleer en werk je strategie regelmatig bij, vooral als je wijzigingen maakt in de manier waarop informatie wordt opgeslagen of gebruikt. Hiermee zorg je ervoor dat je je gegevens altijd zo goed mogelijk beschermt.
3: Implementeer anti-virussoftware
Kies anti-virussoftware die al je apparaten kan beschermen tegen virussen, spyware, ransomware en phishing. Zorg dat de software niet alleen bescherming biedt, maar ook beschikt over technologie waarmee je apparaten zo nodig schoon kunt maken en kunt resetten naar hun oude staat. Het is belangrijk om je anti-virussoftware up-to-date te houden om beschermd te blijven tegen de nieuwste cyberdreigingen en alle kwetsbaarheden te patchen.
4: Houd software up-to-date
Net als met je anti-virus moet je alle software binnen je bedrijf up-to-date houden. Leveranciers werken hun software vaak bij om deze te versterken of voegen patches toe om beveiligingskwetsbaarheden te dichten. Vergeet daarbij niet dat sommige software, zoals de firmware van je wifirouter, handmatig moet worden bijgewerkt. Zonder nieuwe beveiligingspatches kunnen een router en daaraan verbonden apparaten kwetsbaar blijven.
5: Maak regelmatig back-ups van je bestanden
Maakt je bedrijf back-ups van bestanden? Als er een cyberaanval plaatsvindt, kunnen gegevens worden gehackt of verwijderd. Kan je bedrijf nog doordraaien als dat gebeurt? Vergeet de hoeveelheid gegevens niet die op je laptop of smartphone staan. Zonder die gegevens kan je bedrijf mogelijk niet functioneren.
Gebruik een back-upprogramma dat automatisch kopieën van je bestanden kan opslaan. Na een aanval kun je al je bestanden terugzetten met de back-ups. Kies een programma waarmee je de mogelijkheid hebt om het back-upproces via een schema of geautomatiseerd te laten verlopen, zodat je er zelf niet aan hoeft te denken. Bewaar kopieën van de back-ups offline, zodat ze niet versleuteld raken of ontoegankelijk raken als je systeem te maken krijgt met een ransomware-aanval.
6: Versleutel belangrijke informatie
Als je bedrijf regelmatig gegevens verwerkt over creditcards, bankrekeningen of andere gevoelige informatie, is het aan te raden om een encryptieprogramma te gebruiken. Encryptie houdt gegevens veilig door informatie op het apparaat te veranderen in niet-leesbare code.
Het is ontworpen met het slechtste scenario in het achterhoofd: zelfs als je gegevens worden gestolen, zijn ze onbruikbaar voor de hacker, omdat diegene niet de sleutels heeft om de gegevens en informatie te ontcijferen. Dat is een verantwoorde veiligheidsmaatregel in een wereld waar miljarden records elk jaar worden blootgesteld.
7: Beperk toegang tot gevoelige gegevens
Beperk het aantal mensen binnen je bedrijf dat toegang heeft tot kritische gegevens. Hierdoor minimaliseer je de impact van een gegevensinbreuk en verminder je de mogelijkheid dat kwaadwillenden binnen het bedrijf onbevoegd toegang tot gegevens verkrijgen. Stel een plan op waarin je beschrijft welke individuen toegang tot bepaalde informatie hebben, zodat de rollen en verantwoordelijkheden voor iedereen duidelijk zijn.
8: Beveilig je wifinetwerk
Als je bedrijf een WEP-netwerk (Wired Equivalent Privacy) gebruikt, zorg er dan voor dat je overstapt naar WPA2 of nieuwer, omdat die versies veiliger zijn. De kans is groot dat je WPA2 al gebruikt, maar sommige bedrijven kiezen ervoor om hun infrastructuur niet bij te werken. Controleer dit dus voor de zekerheid. Lees meer over WEP versus WPA.
Je kunt je wifinetwerk beschermen tegen inbreuk door hackers door de naam van je draadloze toegangspunt te veranderen. Dit heet ook wel de Service Set Identifier (SSID). Je kunt een complexe wachtwoordzin, ook wel Pre-shared Key (PSK), gebruiken voor aanvullende beveiliging.
9: Zorg voor een goed wachtwoordbeleid
Zorg ervoor dat medewerkers een sterk wachtwoord gebruiken voor alle apparaten die gevoelige gegevens bevatten. Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 15 tekens of meer en is een combinatie van kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Hoe moeilijker het is om een wachtwoord te kraken, hoe kleiner de kans dat een brute force-aanval slaagt.
Stel ook een beleid op voor het regelmatig veranderen van wachtwoorden (minimaal elk kwartaal). Als aanvullende maatregel zouden kleinbedrijven meerfactorauthenticatie (MFA) moeten inschakelen voor alle apparaten en apps van medewerkers.
10: Gebruik wachtwoordmanagers
Het wordt al snel lastig om sterke wachtwoorden te onthouden die uniek zijn voor elk apparaat of account. Je vertraagt je medewerkers ook als ze elke keer lange wachtwoorden moeten onthouden en typen. Daarom kiezen veel bedrijven voor wachtwoordmanagers.
Een wachtwoordmanager slaat wachtwoorden voor je op en genereert automatisch de gebruikersnaam, het wachtwoord en de veiligheidsvragen die je nodig hebt om in te loggen bij websites of apps. Hierdoor hoeven gebruikers enkel een pincode of hoofdwachtwoord te onthouden om hun kluis met inloggegevens te openen. Veel wachtwoordmanagers informeren gebruikers ook van zwakke of opnieuw gebruikte wachtwoorden en raden gebruikers aan om ze regelmatig te wijzigen.
11: Gebruik een firewall
Een firewall beschermt de hardware en software van elk bedrijf dat zijn eigen fysieke servers heeft. Ook blokkeert of voorkomt een firewall dat virussen je netwerk betreden. Een anti-virusprogramma richt zich juist op de software die getroffen is door een virus dat al binnen is gedrongen.
Zorg ervoor dat een firewall het binnenkomende en uitgaande netwerkverkeer van je bedrijf beschermt. Deze kan bepaalde websites blokkeren, zodat hackers je netwerk niet kunnen aanvallen. Ook kan worden ingesteld dat een firewall beperkt welke gevoelige gegevens en vertrouwelijke e-mails via je bedrijfsnetwerk kunnen worden verstuurd.
Als je firewall is geïnstalleerd, moet je die up-to-date houden. Controleer regelmatig op de nieuwste updates voor software en firmware.
12: Gebruik een Virtual Private Network (VPN)
Een Virtual Private Network is een extra beveiligingslaag voor je bedrijf. Met VPN's krijgen medewerkers toegang tot je bedrijfsnetwerk als ze extern werken of rondreizen. Een VPN stuurt je gegevens en IP-adres door een aanvullende beveiligingslaag tussen je internetverbinding en de daadwerkelijke website of online dienst. VPN's komen van pas als je een openbaar wifinetwerk gebruik, bijvoorbeeld in koffiezaken, vliegvelden of Airbnb's. Deze netwerken zijn vaak kwetsbaar voor hacks. Een VPN geeft gebruikers een beveiligde verbinding om hackers te scheiden van de gegevens die ze willen stelen.
13: Bescherm tegen fysieke diefstal
Hoewel je rekening moet houden met hackers die je netwerk aanvallen, moet je niet vergeten dat je hardware ook kan worden gestolen. Onbevoegde individuen mogen geen toegang krijgen tot je zakelijke apparaten, zoals laptops, pc's, scanners en meer. Dit kan bijvoorbeeld door het apparaat fysiek te beveiligen of een fysieke tracker te bevestigen om het apparaat terug te vinden in het geval van verlies of diefstal. Zorg ervoor dat alle medewerkers het belang kennen van de gegevens die op smartphones of laptops opgeslagen zijn.
Als meerdere medewerkers een apparaat gebruiken, overweeg dan verschillende gebruikersaccounts en profielen aan te maken voor aanvullende bescherming. Het is ook een goed idee om op afstand wissen in te schakelen, zodat je gegevens op een verloren of gestolen apparaat op afstand kunt wissen.
14: Vergeet mobiele apparaten niet
Mobiele apparaten kunnen beveiligingsuitdagingen met zich meebrengen, vooral als er gevoelige gegevens op staan of daarmee toegang tot het bedrijfsnetwerk kan worden verkregen. Maar soms worden ze over het hoofd gezien als een bedrijf hun cyberbeveiliging onderzoekt. Vraag je medewerkers om hun mobiele apparaten met wachtwoorden te beschermen, beveiligingsapps te installeren en hun gegevens te versleutelen om te voorkomen dat criminelen informatie stelen als de smartphone is verbonden met een openbaar netwerk. Stel meldingsprocedures op voor verloren of gestolen smartphones of tablets.
15: Controleer de beveiliging van derden
Vergeet niet dat partners of leveranciers mogelijk ook toegang tot je systemen hebben. Zorg ervoor dat ze dezelfde werkwijzen volgen als jij. Wees niet bang om dit te controleren voordat je iemand toegang geeft.
Wat moet een cyberveiligheidsbedrijf bieden?
Voor veel kleinbedrijven is cyberbeveiliging niet een prioriteit. We begrijpen het als je hulp nodig hebt bij je cyberbeveiliging. Je focus ligt natuurlijk bij je bedrijf. Maar hoe weet je waar een cyberveiligheidsbedrijf aan moet voldoen? Let op de volgende zaken:
Onafhankelijke testen en beoordelingen:
Een cyberveiligheidsbedrijf sneeuwt je gemakkelijk onder met technisch jargon en een indrukwekkende marketingcampagne, dus het is belangrijk om te kijken naar onafhankelijke testen en beoordelingen. De beste cyberveiligheidsbedrijven willen dat hun producten worden getest en zijn meer dan bereid om de resultaten te delen.
Vermijd goedkope opties:
Je wilt voorkomen dat een bedrijf software installeert en daarna niet meer bereikbaar is. Een bedrijf dat bovendien beweert enkel gespecialiseerd te zijn op één gebied en geen aanvullende producten of ondersteuning biedt, geeft je niet de bescherming die je nodig hebt.
Extra ondersteuning:
Als je een dreiging hebt ontdek of als je problemen hebt bij het maken van back-ups van je bestanden, wil je hulp van een bedrijf met een degelijk ondersteuningsniveau. Kies een bedrijf dat je helpt omgaan met dreigingen, oplossingen zoekt en je het gedoe van cyberveiligheid uit handen neemt.
Groeipotentie:
Als je bedrijf groeit, wil je een cyberveiligheidsbedrijf dat met je meegroeit. Richt je op bedrijven die volledige suites met beveiligingssystemen voor bedrijven bieden, waaronder de onderdelen die je mogelijk in de toekomst nodig hebt.
Eigenaren van kleine bedrijven hebben altijd al een lange lijst met taken gehad, maar cyberveiligheid staat op dit moment bovenaan. Gelukkig kun je stappen ondernemen om je kleinbedrijf te beschermen, en het juiste cyberveiligheidsbedrijf kan je helpen om de risico's te beperken.
Kaspersky Endpoint Security heeft in 2021 drie AV-TEST-onderscheidingen ontvangen voor de beste prestaties, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid in zakelijke endpointbeveiliging. In alle testen werd Kaspersky Endpoint Security geprezen om de prestaties, beveiliging en gebruiksvriendelijkheid voor bedrijven.
Gerelateerde artikelen en links:
Producten en oplossingen: