
Op internet kun je informatie en afbeeldingen over vrijwel alles vinden. Bij onlineactiviteiten van kinderen moet je echter zorgen dat ze worden beschermd tegen contact met ongewenste personen, ongepaste of schadelijke inhoud en schadelijke software of aanvallen.
Online bedreigingen en gevaren voor kinderen
Statistieken van NetSmartz (een online initiatief van het National Center for Missing and Exploited Children) bevestigen echter het feit dat kinderen meer dan ooit online aanwezig zijn. Drieënnegentig procent van de kinderen van 12 tot 17 jaar is online en 75 procent van dezelfde leeftijdsgroep heeft een mobiele telefoon. Drieënzeventig procent van de tieners heeft sociale netwerkprofielen op sites zoals Facebook, waarbij bijna de helft daarvan foto's van zichzelf uploadt.
Apparaten zijn geïntegreerd in het leven van ouders en kinderen. Mobiele telefoons, tablets en laptops zijn óf persoonlijk eigendom van kinderen, óf ze kunnen ze thuis gebruiken. Onbeperkte toegang tot internet maakt het voor ouders echter moeilijker om de veiligheid van hun kinderen online te waarborgen.
Hoewel het onmogelijk is om ouderlijk toezicht 24/7 online aan te bieden, is het belangrijk om precies te weten hoe bedreigingen zich online voordoen, zoals:
Contact met ongewenste personen, zoals:
- Roofdieren – bijvoorbeeld in berichten op sociale media of chatrooms in gamelobby’s.
- Cyberpesten — kinderen kunnen het doelwit zijn van pesterijen online, maar ook van pesterijen in het echte leven.
- Phishing-oplichters : ze lokken uw kind met gevoelige informatie over zichzelf of u.
Ongepaste inhoud, zoals:
- Seksueel expliciete inhoud, met name pornografische afbeeldingen en video's.
- Gewelddadige of expliciete inhoud, zoals bloederige beelden of geweld.
- Obscene of ongeschikte content voor de leeftijd, zoals grof taalgebruik of drugs- en alcoholgebruik.
- Illegaal gedownload materiaal, zoals muziek- of videobestanden
Beveiligingsproblemen op de computer:
- Drive-by-downloads, waarbij alleen het bezoek aan een website al kan leiden tot automatische installatie van schadelijke programma's op de computer van je kind
- Malware-infecties kunnen andere mensen toegang geven tot de computer van je kind. Dit kan zich voordoen in peer-to-peer (P2P) programma's voor het delen van bestanden, weblinks, bijlagen en meer.
- Ongewenste advertenties, pop-ups en adwareprogramma's die vaak automatisch worden geïnstalleerd bij het downloaden van freeware- of sharewareprogramma's Deze kunnen ook spyware bevatten.
Er bestaat een reële bezorgdheid over de internetveiligheid van kinderen, omdat ze in veel opzichten slimmer zijn dan hun ouders als het gaat om internet. Gelukkig wordt er steeds meer prioriteit gegeven aan de veiligheid van het internet voor gezinnen.
Cyberbeveiligingsbedreigingen voor kinderen
AI-bedreigingen
Naarmate AI populairder wordt, brengt het ook steeds meer bedreigingen met zich mee. Volgens een VN-studie uit 2024 , Uit het rapport 'A Future with AI: Voices of Global Youth' blijkt dat 76,3% van de jongeren van mening is dat AI een serieus risico is, maar dat het wel beheersbaar is.
Hoewel AI veelvuldig wordt gebruikt in ons dagelijks werk, is de kans klein dat het kinderen online kwaad berokkent. Toch dringt het geleidelijk door in de online chatbotwereld. Snapchat is bijvoorbeeld een populair sociaalmediaplatform waarmee gebruikers content kunnen plaatsen voor volgers of openbaar kunnen maken. De content verdwijnt vervolgens na 24 uur. In 2023 deed de Washington Post onderzoek naar de Snapchat My AI-bot , aangestuurd door ChatGPT , en ontdekte dat de AI-bot ongepaste content aan minderjarige gebruikers aanbood, zonder dat ze daarom werden gevraagd. Een voorbeeld hiervan is 'hoe je de geur van alcohol en cannabis kunt verbergen', ondanks dat de bot niet om die informatie werd gevraagd en wist dat de accountgebruiker 15 jaar oud was.
Online gamen
In 2023 genereerde de wereldwijde online gamingmarkt een omzet van ongeveer 26,14 miljard dollar . Hoewel gamen onschuldig lijkt, worden veel van de populairste games voor jongeren online gespeeld, waarbij je met andere spelers kunt communiceren. Alleen al in 2022 detecteerde Kaspersky meer dan zeven miljoen aanvallen op kinderspellen .
Gamen, vooral via open communicatieplatformen, maakt kinderen ook kwetsbaar:
- Online roofdieren
- Cyberpesten
- Agressieve en ongepaste taal
- Per ongeluk kwaadaardige bestanden downloaden
- Diefstal van gamingaccounts
- Gaming-zwendel
Sociale media
TikTok, Instagram, Facebook, X, Snapchat en WhatsApp, maar ook Likee en Roblox (niet als gameplatform, maar als communicatieruimte) zijn allemaal sociale media-accounts die door kinderen worden gebruikt . Hoewel WhatsApp niet automatisch als een app voor sociale media wordt beschouwd, is het wel een app waar ouderlijk toezicht op zou moeten worden toegepast.
Net als gamen zijn kinderen, pre-tieners en tieners vatbaar voor intimidatie, ongewenste aandacht van kindermisbruikers en cyberpesten.
Kinderen delen mogelijk te veel informatie online en beveiligen hun profiel niet goed. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk slachtoffer worden van phishing, pesten en dergelijke.
Preventieve maatregelen
Voor ouders is toegangsbeheer van cruciaal belang, en dit kan in brede termen op twee manieren gebeuren:
- Software voor ouderlijk toezicht : wordt vaak meegeleverd met oplossingen voor internetbeveiliging en biedt u de mogelijkheid om de tijd die uw kind online doorbrengt te beheren.
- Antivirus-softwareprogramma 's helpen u omgaan met problemen zoals spyware en virussen die afkomstig zijn van websites die uw kinderen mogelijk onbewust bezoeken.
Met de softwarefuncties voor ouderlijk toezicht kunt u:
- Internetactiviteit monitoren
- Controleer de tijd die u online doorbrengt
- Beperkingen instellen per gebruiker of contactpersonen
- Bepaalde websites blokkeren of toestaan
- Houd fysiek bij waar het apparaat zich bevindt
Antivirussoftware kan apparaten nog beter beschermen tegen:
- Phishingscams
- Malware
- Spyware
- Hacken van persoonlijke informatie
Wederzijds respect
Kinderen moeten wel wat ruimte hebben om te leren en te groeien door hun eigen keuzes te maken. Repressieve inhoudscontroles helpen hen niet om dat te bereiken en kunnen hen zelfs rebelser maken.
- Zorg ervoor dat uw kinderen weten dat ze met u over alles kunnen praten.
- Wees volledig transparant over de reden waarom bepaalde grenzen gelden
- Praat met uw kinderen over internetveiligheid, zodat ze de gevaren die ermee gepaard gaan, goed begrijpen.
Wat je kinderen moeten weten over internetbeveiliging
Moeten ouders het gebruik van sociale media beperken? Er zijn voor- en nadelen aan het feit dat ouders toezicht houden op sociale media en andere onlineactiviteiten. Het is echter uw voornaamste doel om kinderen te leren over de risico's van onlineactiviteiten. Zo zorgt u ervoor dat de onlineactiviteiten leuk, veilig en vertrouwd zijn.
Op elk platform vindt u ook een handleiding voor ouders over social media, zodat u alle details over het favoriete platform van uw kind begrijpt.
1. Vermijd online vreemden
Dankzij het internet komen kinderen elke dag gemakkelijk in contact met vreemden.
Ook in online reacties, chatrooms en privéberichten komen cybercriminelen voor. Ze verschuilen zich achter avatars om kinderen te misleiden en hun persoonlijke gegevens te geven. Deze informatie kan vervolgens worden misbruikt om je identiteit en geld te stelen. Deze phishingscams komen vooral vaak voor bij kwetsbare mensen, zoals kinderen en ouderen.
Ook vreemden kunnen kinderen manipuleren om persoonlijke informatie te verstrekken voor illegale doeleinden of afpersing.
Wat uw kinderen moeten weten:
- Mensen zijn niet wie ze online zeggen dat ze zijn
- Geef nooit persoonlijke informatie door, zelfs niet aan 'bekende' vrienden
- Geef nooit de persoonlijke gegevens van anderen door
- Foto's en video's kunnen niet permanent worden verwijderd, dus wees voorzichtig met wat u deelt.
Hoe u uw kinderen kunt helpen:
- Blijf bij betrouwbare sites
- Zorg ervoor dat games en platforms geschikt zijn voor hun leeftijd
- Houd toezicht op online-activiteiten, met name chatplatforms en contacten
Uitgebreide internetbeveiligingsproducten zoals Kaspersky Premium kunnen hierbij helpen. Deze programma's voorkomen dat je kind informatie zoals bankrekeninggegevens, namen en adressen verzendt via chatrooms en instant messengers.
Online pesters blokkeren en melden
Op gamingsites en sociale media zitten sommige mensen alleen maar om anderen gewoon lastig te vallen en te kleineren. Dergelijke spelers worden cyberbullies genoemd.
Het kan lastig zijn om cyberpesten onder controle te krijgen en te voorkomen . In de meeste online games proberen moderators ze te verbannen. Maar met zoveel spelers kan het moeilijk zijn om ze allemaal te pakken te krijgen. Sociale media kunnen al net zo lastig zijn, omdat elk platform verschillende richtlijnen heeft als reactie op cyberpesten.
Wat uw kinderen moeten weten
- Informeer ouders direct als iemand hen een ongemakkelijk gevoel geeft.
- Documenteer en rapporteer bewijs van pestgedrag, zoals gebruikersnamen op schermen en screenshots van misbruik.
- Wees alert op online pesterijen en meld ze.
- Blokkeer de overtredende gebruiker onmiddellijk en rapporteer dit op het platform.
Soms kan online pestgedrag een voortzetting zijn van intimidatie in het echte leven, waarvoor verdere tussenkomst nodig is.
Hoe u uw kinderen kunt helpen
- Houd in de gaten met wie uw kinderen online praten.
- Stel uw internetbeveiliging zo in dat u wordt gewaarschuwd als er specifieke woorden in uw communicatie worden gebruikt.
- Leer de richtlijnen voor het melden van online gedrag op sociale media
- Zorg ervoor dat jonge kinderen niet geïsoleerd raken als ze online spelen.
- Praat met uw kinderen over hun online-activiteiten.
3. Sommige links, downloads en websites zijn problematisch
Cybercriminelen weten dat kinderen graag gratis software, muziek en spelletjes downloaden. Ze weten ook dat kinderen links en e-mailbijlagen sneller vertrouwen.
Wat uw kind moet weten
- Klik niet op de links die op het scherm verschijnen.
- Alleen toegang tot geverifieerde sites
Hoe u uw kinderen kunt helpen
- Installeer een legitiem beveiligingspakket dat onveilige links op alle apparaten blokkeert.
- Werk uw internetsoftware regelmatig bij om up-to-date te blijven.
- Wijzig uw wachtwoorden regelmatig en gebruik een wachtwoordkluis.
Alles wat op het internet wordt gedeeld, blijft daar ook voor altijd op staan
Het kader van het internet betekent dat niets permanent kan worden verwijderd. Er blijven altijd artefacten van de gegevens achter, bijna als broodkruimels. Privégegevens kunnen ook via mensen langer worden opgeslagen dan gepland. Als je kind een foto, bericht of andere gegevens naar iemand stuurt, heeft die persoon altijd de mogelijkheid om dit op te slaan. De apparaten van je kind kunnen zelfs worden afgeluisterd door middel van spyware of man-in-the-middle-aanvallen.
Wat uw kind moet weten
- Deel nooit iets online dat u ook niet in het echt zou delen, of het nu over uzelf of over iemand anders gaat.
- Wees altijd vriendelijk. Alles wat op internet gezegd wordt, is permanent.
- Zelfs apps om tijd te wissen (Snapchat) worden nog steeds op een server opgeslagen.
Hoe u uw kinderen kunt helpen
- Zorg ervoor dat je kinderen met je kunnen praten over alles, zelfs over het kopen van apps als ze een bericht hebben ontvangen over een winactie of van een vreemde.
- Activeer internetbeveiliging voor de apparaten van kinderen.
How to: 6 manieren om met je kinderen te praten over internetveiligheid
Je moet met je kinderen praten over online bedreigingen op een manier die ze kunnen begrijpen. Het internet vormt reële risico's voor kinderen en tieners. Ouders kunnen hen uitleggen hoe weloverwogen beslissingen te nemen.
Hier volgen zes manieren om met je kinderen.te praten over internetveiligheid.
1. Bepaal de basisregels
Voordat je een computer of mobiel apparaat aan je kinderen geeft, is het verstandig een gesprek met ze aan te gaan, relevant voor hun leeftijd, over wat ze wel en niet mogen doen.
- Stel grenzen aan de schermtijd : als u de tijd die kinderen online doorbrengen beperkt, is de kans kleiner dat ze naar ongewenste delen van het internet afdwalen.
- Zorg voor open communicatie over activiteiten . Dit geldt ook voor het aansluiten bij nieuwe platforms, het zien van verontrustende content of het delen van informatie.
- Toon altijd vriendelijkheid en respect - Kinderen mogen niet ten prooi vallen aan de anonimiteit van het internet en moeten anderen behandelen zoals ze zelf behandeld willen worden.
2. Geef aan hoe en waarom je hun online gebruik zult controleren
Als kinderen ouder worden en sociale netwerken gaan gebruiken, vertel ze dat je hun posts bekijkt en leg uit waarom je dat doet. Zelfs tieners begrijpen misschien niet helemaal wat de impact van hun posts op de lange termijn is en dat deze permanent op internet blijven staan. Maak ze bewust dat je met ze meedenkt.
Als je opmerkt dat je manier van bewaking conflicten veroorzaakt, sta dan open om iets nieuws te proberen. Herinner je kinderen eraan dat hun veiligheid jouw eerste zorg is, maar wees niet bang om hen een beetje vrijheid te geven naarmate ze ouder worden.
Om de veiligheid van uw kinderen op internet te waarborgen, is er software voor ouderlijk toezicht, zoals Kaspersky Safe Kids. Deze software biedt een eenvoudige oplossing om de onlineactiviteiten van uw kinderen te bewaken en beheren.
4. Leer kinderen hoe ze zelf actie kunnen ondernemen
Laat je kinderen zien dat ze online proactief stappen kunnen ondernemen door ze te leren hoe ze de privacy-, rapportage- en blokkeringsfuncties op de sites die ze bezoeken kunnen gebruiken.
Oudere kinderen weten misschien meer over de online wereld dan jij. Je zou hen experts kunnen maken en ze vragen om jou de veiligheidsfuncties van de websites die ze bezoeken te laten zien.
4. Praat over wat er in hun leven gebeurt
Open communicatie is cruciaal bij veel aspecten van het ouderschap, vooral bij online veiligheid. Dat komt omdat cyberpesten net zo werkt als in de echte wereld. Het is vaak iets waar kinderen niet over willen praten, omdat ze bang zijn dat ze in de problemen komen of niet meer op internet mogen. Maak duidelijk dat je geïnteresseerd bent in alle aspecten van het leven van je kinderen. Zorg er ook voor dat ze weten dat ze bij je terecht kunnen met eventuele problemen. Voer regelmatig gesprekken om je kinderen te laten zien dat je er altijd voor hen bent, wat er ook gebeurt.
5. Betrek kinderen bij besluitvorming
Vraag wat ze denken over wat ze online zien en of het potentieel gevaarlijk is. Als ze het daar niet mee eens zijn, luister dan naar hun argumenten en wees bereid om te reageren. Zelfs als ze het eens zijn met de regels, hebben kinderen meer de neiging om ze te volgen als ze geloven dat ze een rol hebben gespeeld bij het opstellen ervan.
6. Vergeet de positieve kanten niet
Weten hoe je met je kinderen over de gevaren van het internet praat is één ding, maar het is net zo belangrijk om de positieve kanten ervan te laten zien. Stimuleer verantwoordelijk online gedrag door te praten over de manieren waarop internet kan helpen met huiswerk en andere interesses. Kinderen volgen het voorbeeld van hun ouders op allerlei zichtbare en minder zichtbare manieren. Voorbeelden delen van hoe je op een verantwoorde manier met internet omgaat kan een veel krachtigere boodschap overbrengen dan regels en beperkingen te handhaven.
Tips voor internetveiligheid voor kinderen - essentiële raad voor ouders
Kinderen van nu groeien op in een digitale wereld. Het is onmogelijk om te voorkomen dat kinderen met internet en andere digitale zaken in aanraking komen. Maar het is wel mogelijk om ze veilig te houden en risico's te vermijden door je kinderen te leren hoe ze veilig online kunnen zijn. Het begint met de juiste strategie en deze tips kunnen daarbij helpen.
Om samen te vatten, hier zijn de meest waardevolle tips om kinderen online veilig te houden:
- Spreek met je kinderen over de potentiële gevaren die ze online kunnen tegenkomen.
- Probeer van de computer een gedeelde gezinservaring te maken.
- Stimuleer je kinderen om elke online-ervaring te bespreken waarover ze verdrietig zijn of zich onprettig voelen.
Beperk de inhoud die via de computer kan worden geopend:
- Veel oplossingen voor internetbeveiliging kunnen je hierbij helpen.
- Moderne webbrowsers kunnen speciale plug-ins gebruiken die ongepaste inhoud blokkeren
Geef richtlijnen die je kind laten weten wat het wel en niet kan doen op het internet. Je kunt bijvoorbeeld je kind aangeven of hij of zij het volgende mag:
- Zich registreren bij sociale netwerken of andere websites
- Online aankopen doen
- Muziek-, video- of programmabestanden downloaden
- Instant messaging-programma's gebruiken
- Chatrooms op internet bezoeken
- Als je kind instant messaging mag gebruiken en/of chatrooms mag bezoeken, is het verstandig om uit te leggen dat het gevaarlijk kan zijn om te chatten met of berichten te verzenden naar iemand die je kind niet kent en vertrouwt.
Download en installeer de nieuwste beveiligingspatches en -updates voor al je apparaten zodra ze beschikbaar zijn. Dit omvat je besturingssystemen, apps en andere software.
Installeer een krachtig antivirusproduct dat alle computers en mobiele apparaten van uw gezin kan beschermen tegen schadelijke programma's en hackers. In veel softwareproducten voor internetbeveiliging worden anti-virusmogelijkheden gecombineerd met geavanceerde functies voor ouderlijk toezicht, zodat je je kinderen eenvoudiger kunt beschermen wanneer ze online zijn. Zoek naar de volgende functies:
- Anti-malware
- Anti-spamfilters
- Bescherming tegen phishing
- Ouderlijk toezicht
- Realtime bewaking van het surfgedrag
Gerelateerde artikels en links:
Gerelateerde producten en diensten:
- Kaspersky Safe Kids
- Kaspersky Premium Antivirus