Zo kun jij met recht het goede securityvoorbeeld geven

Ben jij al securitybewust of kan je het misschien nog bijschaven? Zorg dat je Alert Online bent!

Communicatieprofessionals weten al veel langer dat gedragsverandering bij de mens zo’n beetje het allermoeilijkste is wat er bestaat. Dat verklaart wellicht waarom nog steeds bijna een kwart van de Nederlanders geen gebruik maakt van beveiligingssoftware. Nog eens 25% zegt niet eens te weten of zijn of haar telefoon beveiligd is tegen ongewenst bezoek. Het zijn feiten en cijfers die het CBS onlangs publiceerde. 80% van de veiligheidsincidenten wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Dus alle reden om weer aandacht te vragen voor digitale veiligheid tijdens de Alert Online campagne die deze week van start gaat. Helaas nog altijd broodnodig zolang cybercriminaliteit toe blijft nemen en het menselijk bewustzijn behoorlijk achter de feiten aanloopt. Aandacht voor digitale veiligheid moet een structureel proces zijn niet langer toebedeeld aan IT-professionals. Maar inmiddels van ons allemaal. En denk nou niet omdat je in de IT-sector zit, dat je het wel weet. De schoenmaker die zijn eigen kinderen op versleten schoenen laat lopen, kan ook voor jou van toepassing zijn. Dus loop onderstaande checklist door om te beoordelen of jij zelf doet waar je anderen ook op kan wijzen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publiceer geen gevoelige informatie op sociale media

Je woont een interessante presentatie bij van één van je collega’s en neemt een foto van een slide, want dat was toch wel opmerkelijke informatie. Waarom ook niet even tweeten?  Denk twee keer na want mogelijk geef je daarmee onbewust meer weg over je bedrijf dan je werkgever lief is.

Laat je laptop, tablet of smartphone nooit onbewaakt alleen

Het is als je koffer op het vliegveld. Ook al zit er een wachtwoord op je device, niet handig om het apparaat onbewaakt alleen te laten.

Vergeet niet regelmatig security updates en back-ups te maken

Het komt eigenlijk nooit uit. Als je al bijna te laat bent voor de vergadering, krijg je een verzoek voor een security update. Makkelijk om te negeren maar doe het niet. Stel je pc dan in ieder geval zo in, dat je de security update op een later moment doet. En ook voor back-ups maken, geldt dat je jezelf voortdurend reminders kan geven.

Passwords achter digitaal slot en grendel

Ik ken nog genoeg mensen die hun wachtwoorden allemaal ergens in een notitieboekje hebben opgeschreven. Natuurlijk niet handig als je dat boekje kwijt bent of nog erger, het in verkeerde handen valt. Zorg dat je passwords en andere belangrijke inloggegevens in een digitale kluis zitten, en liefst nog verspreid over meerdere plekken. Dat je complexe wachtwoorden moet gebruiken, hoeven we hopelijk niet meer uit te leggen.

Weloverwogen openen van e-mails

Frauduleuze e-mails zien er steeds professioneler uit. Dus let op bij het openen van je mail, links of bijlagen bij de mail. Wees altijd kritisch op de afkomst. Vertrouw je het niet? Open het niet!

Nooit cracked software installeren

Een ideale manier voor hackers om in te breken, is via zogeheten cracked software. Dus check goed of de software van goede komaf is, voordat je die installeert.

Wees voorzichtig met het delen van persoonlijke of vertrouwelijke informatie

Gemak dient de mens. Dus hier en daar even snel een persoonlijk account aanmaken, is zo gepiept. Maar weet wel waar je dat doet, en wees je bewust van de risico’s bij het delen van vertrouwelijke of persoonlijke informatie.

Check, check dubbelcheck bij het inpluggen van USB-sticks

USB-sticks of flash drives kunnen malware bevatten. Dus wees voorzichtig met het inpluggen van accessoires op je laptop of andere devices.

Gebruik je zakelijk account niet voor andere doeleinden

Hoe verleidelijk is het om tijdens je werk even een bestelling te doen? Doe het niet want dat kan tot verrassend veel gedoe leiden.

Zit er nog een tip bij waar jezelf slordig mee bent? Of waarvan je weet dat anderen dat doen? Zegt het voort want helaas is het ongelooflijk belangrijk dat we blijven investeren in veiligheidsbewustzijn. Alleen dan kunnen we onze digitale wereld een stuk veiliger maken.

Tips