Zit jouw digitale deur écht dicht?

Met ‘Maak het ze niet te makkelijk‘ start de overheid deze week een campagne om burgers bewust te maken van de online gevaren die jij en ik elke dag lopen.

Met ‘Maak het ze niet te makkelijk‘ start de overheid deze week een campagne om burgers bewust te maken van de online gevaren die jij en ik elke dag lopen. Een goed initiatief want helaas blijft cybercrime alleen nog maar toenemen. En welk onderzoek je er ook op naslaat, we weten inmiddels dat de consument niet vaak genoeg gewaarschuwd kan worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Maar redden we het met de vier simpele stappen die we voorgeschoteld krijgen?

Internetcriminelen zoeken de zwakke, onbeveiligde plekken op in je software of jouw apps. Vergelijk het met een deur die open staat. Het stappenplan van de overheidswebsite biedt goede eerste handvatten om je digitale data en identiteit te beschermen. Maar met een paar extra maatregelen zitten je digitale ramen en deuren niet alleen dicht, maar ook nog eens goed op slot. Zo is de kans al vele malen kleiner dat cybercriminelen bij jou binnendringen.

Extra tips voor online bescherming: 

  • Installeer beveiligingssoftware.

Bescherm je apparaten met uitgebreide beveiligingssoftware. Installeer dus niet alleen een antivirusscanner, maar ook software  dat beschermt tegen onder andere spyware, adware en ransomware en een firewall biedt. Deze software is als het ware het slot op je digitale deur.

  • Bescherm ook je telefoon en tablet.

Veel mensen denken dat telefoons en tablets niet beschermd hoeven te worden. Niets is minder waar. Het zijn kleine computers en worden vaak gebruikt voor fraudegevoelige zaken als internetbankieren en online aankopen. Dus installeer ook beveiligingssoftware op deze kleine apparaten. Verder is het zaak om geen  apps te downloaden via een onofficiële appstore of via een onbekende link in een e-mail.

  • Gebruik geen openbare wifi.

Openbare wifi zijn vaak niet goed beveiligd en eenvoudig te hacken. Internetcriminelen maken ook zelf netwerken aan, die lijken op de wifi van de locatie waar je je op dat moment bevindt. Terwijl jij gebruik maakt van deze hotspot kan de internetcrimineel bij jouw persoonlijke gegevens en bestanden. Om dit te voorkomen is het zaak om een VPN-verbinding te gebruiken. Alle data die uitgewisseld wordt via die verbinding is versleuteld en dus veilig voor cybercriminelen.

  • Wees alert bij het bezoeken van websites.

Een kwart van de phishing-aanvallen wordt uitgevoerd via https-websites. Twee jaar geleden was dat nog minder dan 1 procent. Dus het advies ‘bezoek alleen https-websites want deze zijn veilig’, gaat niet meer helemaal op. De kans op phishing-aanvallen is aanzienlijk kleiner op https-websites, maar voordat je je registreert, inlogt, online betaalt of andere persoonlijke informatie deelt is het belangrijk dat je de authenticiteit van de website checkt. Controleer de domeinnaam zorgvuldig en klik niet op vreemde links. Kijk ook naar het uiterlijk van de website of deze er niet verdacht uitziet en maak gebruik van beveiligingssoftware die URL’s checkt op phishing.

  • Maak extensies zichtbaar.

Zet de ‘extensies voor bekende bestandtypen verbergen’ optie in de mapopties van Windows Verkenner uit. Dit maakt het makkelijker om kwaadaardige bestanden te herkennen. Blijf weg van toegestuurde of gedownloade bestanden met de extensie ‘.exe’, ‘.vbs’ en ‘.scr’ als u niet voor 100% zeker bent over de herkomst van deze bestanden.

Maar vergeet vooral niet de 4 stappen van de overheid, want deze zijn absoluut noodzakelijk. Hierbij nog even kort op een rij: 

Veilig op je werk..

Daarmee is de kous overigens nog niet af. Dan heb je het als consument prima op orde, maar ook op je werk heb je een eigen verantwoordelijkheid om veilig om te gaan met de spullen van een ander. Natuurlijk kan de IT-afdeling je bij een hoop helpen, maar in een digitale samenleving gaat security ons allemaal aan. Een overheidscampagne helpt daar absoluut bij, maar het begint vooral bij jezelf! #maakhetzeniettemakkelijk

Tips