Zeven digitale gewoontes voor kinderen

Vaardigheden die kinderen nodig hebben om in de digitale wereld te overleven.

We hebben allemaal bepaalde vaardigheden nodig om in de huidige digitale wereld te overleven. Volwassenen hebben de neiging deze aan te leren naarmate nieuwe technologieën hun intrede doen, maar de kinderen van tegenwoordig worden praktisch met een smartphone in hun hand geboren. Het is aan de ouders om hen te leren hoe te leven in een wereld van constante bombardementen aan informatie. Hier leest u alles over zeven gewoontes die uw kinderen zullen helpen zich aan te passen aan het internet.

1. Plan tijd zonder apparaten in

Als kinderen veel tijd doorbrengen met het gebruik van technologie, kunnen ze eraan verslaafd raken. Volgens onderzoekers van de American Academy of Child & Adolescent Psychiatry kan deze verslaving leiden tot slaapproblemen, stemmingswisselingen, gewichtstoename, een slecht zelfbeeld en problemen met het lichaamsbeeld.

Deskundigen stellen voor kinderen vertrouwd te maken met de online wereld van vandaag de dag door hun schermtijd geleidelijk te verhogen en beperkingen op te heffen. Sommige tips zijn ook van toepassing voor kinderen van elke leeftijd: De eenvoudigste en meest doeltreffende manier is apparaten niet te gebruiken voor het slapengaan en ze ’s nachts uit te zetten. Spreek ook andere momenten af waarop kinderen hun telefoon niet mogen gebruiken, zoals tijdens het eten met het gezin.

2. Neem de leiding over het opladen

Hoewel de technologie met rasse schreden vooruitgaat, hebben de apparaten van vandaag nog steeds snel te weinig stroom. U kunt twee vliegen in één klap slaan voor het slapengaan door kinderen hun apparaten buiten hun slaapkamer te laten opladen, bijvoorbeeld in de gang of keuken. Het apparaat is dan ’s ochtends altijd opgeladen en uw kinderen kunnen niet vlak voor het slapengaan naar TikTok-video’s kijken.

Houd er rekening mee dat kinderen hun apparaten overdag zo vaak gebruiken dat tegen de tijd dat het avond wordt, de batterij van de telefoon waarschijnlijk leeg is. Als dat in uw gezin het geval is, kunt u overwegen draagbare opladers voor uw kinderen te kopen en hen eraan te laten wennen de opladers mee te nemen als ze lang weg zijn.

3. Besteed aandacht aan informatiebeveiliging en meer

Wanneer kinderen worden ondergedompeld in de virtuele wereld, zijn ze vatbaar voor een groot aantal gevaren, zowel op het web als in de echte wereld. Begin met hen erop te wijzen dat ze niet op hun scherm mogen staren als ze de straat oversteken of de trap op of af lopen.

De volgende stap is online veiligheid, met inbegrip van internetbedreigingen zoals oplichting, diefstal van persoonsgegevens, virussen en nog veel meer. Vertel uw kinderen dat ze geen verdachte websites mogen bezoeken (en leer ze wat dat betekent), daar geen wachtwoorden of persoonlijke informatie mogen invoeren, geen vreemd uitziende links mogen openen en geen apps mogen downloaden die niet afkomstig zijn uit de officiële app stores.

Benadruk dat ze nooit persoonlijke documenten, creditcardgegevens of foto’s mogen delen die henzelf of hun vrienden in een compromitterende situatie kunnen brengen.

Het is onwaarschijnlijk dat kinderen al die regels meteen zullen onthouden en opvolgen. Voor wat extra hulp kunt u de hulp van een betrouwbare beveiligingsoplossing inschakelen. Zo beschermt Kaspersky Internet Security apparaten bijvoorbeeld tegen virussen, phishing en online oplichtingspraktijken, en Kaspersky Safe Kids helpt kinderen te beschermen tegen gevaarlijke inhoud en beperkt de hoeveelheid tijd die ze op hun apparaten doorbrengen.

4. Streef naar duurzame mediaconsumptie

Als onze apparaten voortdurend meldingen versturen, kunnen we gemakkelijk overweldigd raken en onze concentratie verliezen. Zelfs volwassenen hebben het soms moeilijk om de verleiding te weerstaan om berichten te checken, dus u kunt zich vast wel voorstellen hoe moeilijk het is voor kinderen. Beperk de meldingen op de telefoons van uw kinderen zodat ze niet worden afgeleid van schoolwerk of andere taken – en zodat ze hun huiswerk sneller kunnen afmaken.

Helaas kunt u meldingen van alle apps op alle apparaten niet in één keer verwijderen; u moet deze afzonderlijk configureren op telefoons en laptops, en elk besturingssysteem heeft zijn eigen specifieke functies en ingebouwde tools om dit te doen. We hebben enkele artikelen die u kunnen helpen bij het beheren van meldingen:

5. Volg de digitale etiquette

Net als in de echte wereld bepalen ongeschreven regels het gedrag op internet. Mensen krijgen deze meestal onder de knie door gewoon online te communiceren, maar kinderen hebben hulp nodig om ongemakkelijke situaties te vermijden, en dus moet u bepaalde verwachtingen met hen bespreken voordat ze online gaan. Bespreek bijvoorbeeld de verschillen tussen communicatie via e-mail, op sociale netwerken en in berichten-apps.

Het is ook belangrijk om acceptabel gedrag uit te leggen. Een vuistregel is dat u zich elke keer voordat u iets post afvraagt: Zou ik dit ook persoonlijk zeggen? Beledigingen schrijven en mensen online vernederen is niet alleen onbeleefd, het kan ook gevolgen hebben.

6. Orden informatie

Sommigen zeggen dat een opgeruimde telefoon of computer een opgeruimde geest weerspiegelt. Een rommelige kast heeft waarschijnlijk niet echt invloed op het leven van uw kind, maar het verliezen van wachtwoorden of bestanden of het vergeten van telefoonnummers kan wel een probleem zijn. Kinderen moeten van jongs af aan al leren om informatie te ordenen.

Beter nog, ze zouden er een gewoonte van moeten maken om reservekopieën te maken van hun meest kritieke informatie. Maak optimaal gebruik van externe schijven (flash drives of harde schijven) of cloud-opslag. Dat laatste is een belangrijk onderwerp dat apart zou moeten worden behandeld. De cloud is een geweldig hulpmiddel, maar kinderen moeten er wel voorzichtig mee zijn. Ze moeten vooral oppassen dat niet zomaar iedereen toegang krijgt tot belangrijke bestanden.

7. Plan regelmatig een digital detox in

Nu digitale technologie bijna elk aspect van het leven van kinderen infiltreert, is het bijna onmogelijk om een overdaad aan informatie te vermijden. Dat betekent dat kinderen afstand moeten kunnen nemen en het internet een minder belangrijk deel van hun leven moeten laten uitmaken – eerst met uw hulp en daarna op eigen kracht.

Beperk in de eerste plaats het gebruik van sociale netwerken – die zijn vaak de grootste verspiller van tijd en energie. Het artikel “Acht stappen naar vrijheid: hoe u zich losmaakt van sociale netwerken” biedt handige tips en helpt uw kinderen hierbij.

Een effectievere, maar ook ingewikkeldere manier om informatie-overbelasting tegen te gaan is de digital detox, waarbij u uw apparaten voor een bepaalde tijd weglegt. Voor de beste resultaten moet u dit regelmatig doen. U kunt detoxen combineren met natuurexcursies, lichaamsbeweging of activiteiten met vrienden – zolang er maar geen apparaten zijn toegestaan.

Het digitale tijdperk dwingt ouders tot gloednieuwe uitdagingen. Denk eraan dat u zelf het goede voorbeeld moet geven. In het begin zal het moeilijk zijn om deze regels te volgen, maar na verloop van tijd zullen ze ingebakken raken en uw kinderen helpen om opnieuw contact te maken met de wereld om hen heen.

Tips