Ons artikel Zijn uw werknemers klaar voor het werken op afstand? ging al in op de risico’s die thuiswerken met zich meebrengt. Een onoplettende medewerker zou de infrastructuur gemakkelijk in gevaar kunnen brengen en begeleiding vanuit het bedrijf is gewenst. Maar hoe ziet de Nederlandse thuiswerker dit zelf? Zijn we echt zo roekeloos of zijn we ons bewust van onze eigen verantwoordelijkheid als het aankomt op digitale veiligheid?
Kaspersky deed in maart/april 2020, terwijl de wereld massaal vanuit huis ging werken, onderzoek naar de houding van werkend Nederland tegenover thuiswerken en het veilig omgaan met bedrijfsgegevens. En wat blijkt? Nederland omarmt het thuiswerken, wil dit in ‘het nieuwe normaal’ ook vaker blijven doen en heeft digitale veiligheid hoog in het vaandel staan. Tegelijkertijd maakt werkend Nederland zich totaal niet druk om cybercriminaliteit. En dat laatste vormt een risico: kan deze naïviteit roet in het eten gooien voor een veilige thuiswerksituatie? Het antwoord is ja.
De perfecte thuiswerkomgeving?!
Uit ons onderzoek bleek dat werkend Nederland een paar belangrijke thuiswerk-randvoorwaarden heeft. Op de eerste plaats staat toegang tot alle bestanden, software en programma’s, gevolgd door snel internet én goede beveiliging van data en bestanden. Een werkbare, digitaal veilige omgeving lijkt het summum voor een fijne thuiswerkplek. Maar in hoeverre hebben we dit thuiswerk-walhalla al bereikt?
Overmoedig of tikkeltje naïef
Zo’n 40% geeft aan dat de werkgever op stel en sprong maatregelen moest nemen om het thuiswerken mogelijk te maken. Eenzelfde deel zegt thuis over minder middelen, zoals bestanden en programma’s, te beschikken dan op kantoor. Tegelijkertijd zegt 78%(!) zich géén zorgen te maken over de veiligheid van hun data en bestanden met oog op virussen en hackers. Ruim twee derde zegt dan ook geen extra maatregelen te hebben genomen.
Met onderstaande tips ben jij thuiswerk-proof!
- Bekijk altijd goed je privacy- en beveiligingsinstellingen zorgvuldig.
- Gebruik unieke, complexe wachtwoorden voor alle online accounts.
- Beperk wat voor anderen zichtbaar en deelbaar is.
- Vertrouw niet automatisch iemand. Controleer de contactpersonen die met je in contact zijn gekomen of gekoppeld zijn op een app.
- Schakel functies uit, tenzij je ze gebruikt of nodig hebt om de toegang mogelijk te maken (bijv. microfoon, camera toegang, enz.).
- Post geen dingen waarvan je niet wilt dat iedereen het ziet.
- Bescherm al jouw apparaten met een internetbeveiligingsproduct.
- Installeer updates zodra deze beschikbaar zijn.
- ls het werk gerelateerd is, gebruik dan voor bijvoorbeeld groepsbijeenkomsten de app die door jouw werkgever wordt aanbevolen en/of verstrekt, in plaats van jouw eigen favoriete app.