Maakt antivirussoftware games trager?

Een nieuw onderzoek naar de invloed van antivirussoftware op gameplay.

Veel gamers geloven dat het draaien van een antivirussoftware hun games trager maakt. Dit is echter vrij lastig na te gaan, omdat traditionele methoden voor prestatieanalyse zich meestal richten op de impact die het spel zelf heeft op de computerbronnen. Het bestuderen van de interactie tussen de game en de antivirussoftware (twee ongerelateerde processen) is veel ingewikkelder.

Maar dat weerhield ons team niet van deze taak, dat daarvoor een nogal interessante methode heeft bedacht. Ze namen een gaming-pc en vijf hulpbron-intensieve games, en onderzochten vervolgens het effect van drie beveiligingsoplossingen op het gaming-proces in een reeks gebruiksscenario’s.

Onderzoeksmethodologie

Er werd voor een redelijk moderne gaming-pc gekozen: Intel Core i7-12700K met Nvidia RTX 2070, Samsung 850 Evo 250GB SSD, en 2x G Skill Intl F4-3200C14-16GTZKW-modules van elk 16 GB op een Asus TUF GAMING Z690-PLUS WIFI D4-moederbord. Vervolgens stelden ze een golden image samen: een primaire kopie van de harde schijf met een vers geïnstalleerd Windows 10-systeem en vijf games. Na elke reeks tests herstelden ze de schijfstatus van de golden image, zodat elke test onder dezelfde omstandigheden werd uitgevoerd, op een vers besturingssysteem zonder artefacten die waren achtergelaten door eerdere software-installaties.

De eerste reeks tests werd uitgevoerd op een schoon systeem zonder beveiligingsoplossing; althans, voor zover dat mogelijk was, want als er geen externe antivirussoftware is geïnstalleerd op Windows 10, wordt de ingebouwde Windows Defender automatisch ingeschakeld. Het experiment omvatte dus het volgende:

  • Windows Defender
  • Kaspersky Internet Security
  • Norton 360 for Gamers

De gekozen games waren:

  • Red Dead Redemption 2 (action-adventure)
  • Far Cry 5 (first-person shooter)
  • Dota 2 (multiplayer online battle arena)
  • Shadow of the Tomb Raider (action-adventure)
  • Counter-Strike: Global Offensive (multiplayer tactical first-person shooter)

Deze spellen hebben ingebouwde benchmarks: vooraf ingestelde scenario’s die automatisch computerbronnen laden om de compatibiliteit met die computer te controleren. Oftewel: ze tonen de relatieve prestaties van het spel op een specifieke hardware in een specifieke omgeving.

Ingebouwde benchmarks zorgden ervoor dat de game-engine in elke test hetzelfde presteerde. Bij deelname van echte gamers aan het onderzoek zou het onmogelijk zijn geweest om in elke proef hetzelfde effect op het apparaat te krijgen.

De tests werden uitgevoerd in verschillende omstandigheden: een simpel spel, een spel met videostream die wordt opgenomen op schijf, en in de online streamingmodus. De onderzoekers maten de framerate (FPS of beelden per seconde) om te zien welk effect de beveiligingsoplossingen in de standaardconfiguratie hadden op de games.

Het oordeel

Het blijkt dat antivirussoftware vrijwel geen effect heeft op de gameplay. In de woorden van de onderzoekers: “de tests lieten geen impact zien op het spelproces.” Alle geregistreerde afwijkingen vielen binnen de marge voor meetfouten.

Bovendien leverden de tests dezelfde resultaten op, zowel voor ons product (gericht op thuisgebruikers in het algemeen) als voor een speciale gaming-editie van onze concurrenten. Hier volgt de conclusie woordelijk:

Norton 360 for Gamers, Kaspersky Internet Security en Windows Defender presteerden even goed in 4 van de 5 geteste games en vertoonden geen FPS-dalingen.

Wat kan antivirus nog meer verstoren?

Antivirussoftware vertraagt games dus niet, maar is er nog sprake van andere negatieve effecten? Ervaren gamers weten dat een beveiligingsoplossing die op de achtergrond draait hen op het kritieke moment in de steek kan laten door:

  • Het lanceren van een database-update. Wat als de antivirussoftware tijdens een online sessie besluit de databases bij te werken, waardoor het internetkanaal overbelast raakt? Dit veroorzaakt een vertraging die heel vervelend kan zijn bij online games.
  • Het tonen van meldingen over onderschepte bedreigingen. Uw antivirussoftware kan plotseling vol trots melding maken van een gestopte bedreiging. En boem, net als u op het punt staat de eindbaas te verslaan, verschijnt er een melding.
  • Scannen van de harde schijf. U gaat zo op in een spel dat u de tijd eventjes helemaal vergeet. Maar de netjes om 7 uur ’s ochtends ingeplande volledige scan van de harde schijf begint en verpest alles.

U kunt zich redelijkerwijs afvragen: waarom hebben onze onderzoekers niet ook in deze scenario’s het effect van antivirussoftware op de gameplay geanalyseerd? Het antwoord hierop is eenvoudig: Kaspersky-producten zijn voorzien van een speciale gaming-modus. Deze wordt automatisch ingeschakeld wanneer u begint te spelen en stelt database-updates van de antivirussoftware, meldingen en regelmatige schijfscans (inclusief geplande) uit tot na uw gaming-sessie.

Tegelijkertijd biedt het ononderbroken (en onmerkbare) bescherming op de achtergrond. En dat betekent het volgende:

  • Het systeem is volledig beschermd tegen malware-aanvallen – of het nu gaat om goede oude ransomware of zelfs bestandsloze malware.
  • Links waarop u in een chatroom klikt worden onmiddellijk gescand op scams, phishing en andere online bedreigingen.
  • Uw persoonlijke gegevens worden voortdurend gecontroleerd op lekken, ook op het dark web.
  • Alle wachtwoorden en sleutels worden veilig en versleuteld opgeslagen, zodat uw accounts en al hun inhoud (of het nu cryptocurrency of skins zijn) worden beschermd tegen diefstal.
  • Een VPN-verbinding verbergt uw IP-adres, beveiligt gegevens tijdens verzending en verbetert de ping/latentie als u de snelste server kiest (VPN is niet beschikbaar voor downloads of activering in Wit-Rusland, China, Saoedi-Arabië, Iran, Oman, Pakistan en Qatar).
  • Uw thuiswifi biedt beveiliging tegen indringers.
  • Register, automatisch laden en andere systeemparameters zijn geoptimaliseerd voor gaming, zodat u geen enkele milliseconde verspilt.

Bovendien biedt Kaspersky Premium toegang tot unieke diensten zoals Priority Support Line, PC Health Check-Up en Remote IT Services. U kunt er ook de prestaties van uw pc mee optimaliseren door dubbele en grote bestanden op te ruimen, apps en activiteiten te beheren, en nog veel meer.

Tips