Koopt u graag games online? Dol op het shoppen van coole items en loot boxes? Doet u alles voor een geweldige korting en vertrouwt u online verkopers zonder daar twee keer bij na te denken? Gefeliciteerd, u bent het ideale doelwit voor cybercriminelen die op jacht zijn naar creditcardgegevens en gaming-accounts, of schurken die in niet-bestaande items handelen. Wij leggen uit hoe u online kunt shoppen zonder uw geld opeens kwijt te zijn.
1. Koop van officiële bronnen
Het klinkt misschien logisch, maar officiële winkels zijn de enige plekken waar u games, virtuele accessoires, gaming merchandise en andere gelijksoortige items zou moeten kopen. Dat is simpelweg de enige manier om in ieder geval een aantal garanties te krijgen. Als u iets op een schimmige website koopt en de verkoper vertrekt met de noorderzon, dan bent u uw geld voorgoed kwijt.
Ons eerste advies is om alleen pc-games te kopen op ofwel bekende platforms zoals Steam en GOG of op de officiële websites van ontwikkelaars, om mobiele apps via de App Store of Google Play te downloaden en om in-game items alleen binnen games zelf te kopen.
Als u op zoek bent naar een ongebruikelijke mod, kunt u geluk hebben op de websites van ontwikkelaars. Steam Workshop is bijvoorbeeld een goede plek om de creaties van andere spelers te vinden. Maar onbekende sites die fantastische mods adverteren zijn het risico niet waard.
2. Bespaar slim
Profiteren van uitverkopen en aanbiedingen is een goede manier om geld te besparen, zolang u maar voorzichtig bent. De Epic Games Store geeft bijvoorbeeld regelmatig games weg. Maar klik niet te overhaast op een link in een e-mail die een enorme korting op een net uitgebrachte AAA-titel belooft. De meest verleidelijke aanbiedingen zijn vaak een scam. Voer in plaats daarvan handmatig de URL van de website van de ontwikkelaar of winkel in uw browser in en kijk of de korting daar ergens staat vermeld. Als dat niet zo is, dan is het niet echt.
Een andere manier waarop mensen geld proberen te besparen is door op zoek te gaan naar tweedehands accounts of game keys op de grijze markt. Doe dat niet. De kans is goot dat het item gestolen is en geblokkeerd zal worden, en omdat de ontwikkelaars en wettelijke uitgevers hier niet bij betrokken zijn, hebt u geen garantie op het terugkrijgen van uw geld.
3. Bekijk het retourbeleid
Het is altijd goed om voordat u tot koop overgaat de regels te kennen wat betreft het retourneren van een spel dat u toch niet zo leuk vindt of dat niet op uw computer werkt. Dit is vooral belangrijk als u niet zeker weet of de titel het geld wel waard is.
De meeste geautoriseerde retailers bieden een geldteruggarantie, maar de voorwaarden kunnen verschillen. Voor spellen van Google Play hebt u bijvoorbeeld 48 uur de tijd om een beslissing te maken na uw aankoop. Steam kan het terugbetalen van een game weigeren als u al meer dan twee uur gespeeld hebt.
Bovendien kunnen deze regels ook nog eens per game verschillen. Een spel dat met korting is aangeschaft kan bijvoorbeeld helemaal geen geldteruggarantie hebben. Het is belangrijk om dit soort dingen vooraf te weten.
4. Gebruik een speciale bankpas om online te shoppen
Kunt u het geloven dat websites wel eens gehackt worden? Heus! Als dit onheil uw favoriete winkel treft, kunnen uw betaalgegevens in de handen van cybercriminelen vallen. Foutjes of storingen kunnen ook leiden tot het lekken van gevoelige informatie, zoals op Steam gebeurde. In plaats van het koppelen van zomaar elke kaart met toegang tot een flinke smak geld, is het beter om een debetkaart te gebruiken voor online winkelen, en hier indien nodig meer saldo op te zetten. Als er dan sprake is van indringers, kunnen ze niet gelijk onbeperkt aan het kopen slaan.
Sommige banken geven virtuele kaarten uit die speciaal hiervoor zijn gemaakt. U kunt ook op zoek gaan naar betaalkaarten speciaal voor gamers, met aanbiedingen voor extra cashback op gaming-platforms en in-game bonussen.
5. Gebruik een veilige verbinding
Op openbare netwerken wordt de informatie die u online verstuurt, of dat nu kaartgegevens of inloggegevens zijn, soms onversleuteld verzonden, wat betekent dat netwerkbeheerders en hackers die kunnen lezen. Wij raden aan om alleen thuis op online winkels in te loggen (na het correct beveiligen van uw thuisnetwerk, natuurlijk).
Als u nou net in een koffietentje zit terwijl de laatste seconden van een aanbieding wegtikken, gebruik dan een VPN. Kaspersky Secure Connection beschermt u gegevens op een openbaar netwerk bijvoorbeeld tegen onderschepping.
6. Bescherm uw accounts
Vergeet niet om uw accounts goed te beveiligen, want daar staan uw aankopen natuurlijk opgeslagen. Om te voorkomen dat cybercriminelen uw verzameling verder verkopen en geld op uw kaart uitgeven, moet u uw account op Steam en Battle.net goed beveiligen, net als op eventuele profielen op sociale netwerken die u gebruikt om in te loggen op gaming stores (maar gebruik sociale netwerken als het even kan niet om ergens anders in te loggen).
Om dezelfde reden is het erg belangrijk om te controleren op welke sites u bent ingelogd via sociale netwerken. Om deze lijst op Facebook te vinden, gaat u naar Instellingen en klikt u vervolgens in het linkermenu op Apps en websites.
7. Bescherm uw apparaten
De computers, smartphones en tablets die u voor het gamen gebruikt hebben ook beveiliging nodig. Een betrouwbaar antivirussysteem blokkeert frauduleuze websites en malware, geeft meldingen af in het geval van veiligheidsproblemen en verstoort uw gameplay niet in tegenstelling tot wat men vaak denkt. De gaming mode die u in moderne beveiligingsoplossingen vindt wordt automatisch ingeschakeld als u op volledig scherm speelt.