Regels om veilig online te shoppen

Hier volgen enkele eenvoudige tips om uw geld te beschermen tegen fraudeurs, phishers en carders bij het online shoppen.

Hier volgen enkele eenvoudige tips om uw geld te beschermen tegen fraudeurs, phishers en carders bij het online shoppen.

Online winkelen is iets wat we tegenwoordig allemaal bijna dagelijks doen, en veel van ons zouden zelfs niet meer zonder deze luxe kunnen. Een paar keer klikken en een bezorger brengt al een pizza of hondenvoer rechtstreeks aan de deur, terwijl de kaartjes voor de bioscoop rechtstreeks in uw inbox belanden. Deze trend vraagt natuurlijk om extra waakzaamheid: het zijn niet alleen online winkels en diensten die uit zijn op uw geld, maar ook oplichters die altijd nieuwe listen bedenken om u uw geld af te troggelen. Vandaag hebben we het over de trucs van cybercriminelen en hoe u uw geld kunt beschermen wanneer u online shopt.

Accountdiefstal

Aanvallers zijn voortdurend op zoek naar gebruikersaccounts voor diensten die verband houden met online betalingen. Waarom? Soms is het heel eenvoudig: ze willen toegang krijgen tot betaalkaarten die aan dat account zijn gekoppeld en op uw kosten zelf eens flink gaan shoppen. Er is geen twijfel mogelijk: het kapen van account kan directe geldelijke verliezen veroorzaken.

Er zijn natuurlijk complexere gevallen waarin gehackte accounts worden gebruikt in verschillende frauduleuze constructies om andere gebruikers of online diensten op te lichten, of om gestolen geld wit te wassen en te innen. Dat wil zeggen, als uw gehackte account wordt gebruikt voor illegale activiteiten, zal dat niet noodzakelijk leiden tot onmiddellijke geldverliezen. Maar het kan zo wel zijn dat de politie uiteindelijk bij u aanbelt, met alle onaangename gevolgen van dien.

Laten we eens beter bekijken hoe iemand precies uw accounts kan kapen.

Phishing

Een e-mail ontvangen over een weggeefactie of een onheilspellende melding over een geblokkeerd account? Wat u ook doet, klik nergens op, want dit kunnen natuurlijk heel goed oplichters zijn die achter uw gegevens aanzitten. Dit is bijvoorbeeld hoe cybercriminelen Amazon-gebruikers naar phishingpagina’s lokten met bonuspunten die onmiddellijk moesten worden verzilverd. Als de gebruiker op de link klikte en zijn of haar persoonlijke gegevens invoerde, gingen deze rechtstreeks naar de oplichters.

Malware

Phishing is niet de enige manier om accounts en persoonlijke gegevens te stelen. Met het gebruik van banking trojans kunnen cybercriminelen het inlogscherm vervalsen en achter uw gegevens komen, of u omleiden naar een valse site die alles wat u invoert rechtstreeks aan hen doorstuurt.

Openbare wifi-netwerken

Vandaag de dag kunt u overal online shoppen. Het is bijvoorbeeld niet ongewoon dat mensen naar het winkelcentrum gaan om een product persoonlijk te passen en het vervolgens online tegen een lagere prijs bestellen. Bovendien kunnen ze een bestelling plaatsen via het gratis wifi-netwerk van datzelfde winkelcentrum. En dit is het moment waarop de oplichters hun kans zien.

Wanneer u online shopt, verzendt en ontvangt u namelijk een schat aan waardevolle informatie, waaronder rekeninggegevens. En iedereen met de juiste vaardigheden en toegang tot hetzelfde netwerk kan in deze gegevens snuffelen. In het geval van gratis wifi in het winkelcentrum kunnen er tientallen, zo niet honderden vreemden verbonden zijn met hetzelfde netwerk, waarvan sommigen er misschien zijn voor iets veel minder onschuldigs dan alleen maar winkelen.

Maar zelfs op uw wifi-netwerk thuis blijft de beveiliging een probleem – vooral als u nooit het wachtwoord van de router hebt veranderd en niet zeker weet welk encryptieprotocol uw netwerk gebruikt. Dit alles laat de deur voor cybercriminelen wagenwijd open.

Lekken bij online winkels

Helaas zijn er nog meer manieren om uw gegevens te verliezen. Online winkels zijn niet waterdicht, en soms worden er databases van gebruikersaccounts gelekt. Voor fraudeurs zijn die gegevens natuurlijk goud waard. En als u toevallig hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende diensten, hebben aanvallers toegang tot al deze diensten.

Nepwebsites

Er zijn ook creatieve oplichters die hun eigen sites maken die de sites van echte webshops nabootsen. Sommige van deze nepsites worden gebruikt om het slachtoffer geld afhandig te maken zonder de beloofde goederen of diensten te leveren. En als extra bonus kunnen ze ook uw betaalkaartgegevens stelen.

Hoe kunt u veilig online winkelen?

Hier volgen enkele eenvoudige tips om uw gegevens en geld te beschermen wanneer u online winkelt.

1. Gebruik sterke wachtwoorden

De brute-force-techniek waarbij alle mogelijke combinaties van wachtwoorden een voor een worden ingevoerd is natuurlijk niet erg effectief. Maar met moderne methodes zijn kortere en minder complexe wachtwoorden toch vrij kwetsbaar. De regel blijft dus gelden: hoe langer uw wachtwoord is, hoe kleiner de kans dat cybercriminelen erachter komen. Wij adviseren ten minste 10 tekens te gebruiken, zelfs voor minder belangrijke accounts. En voor accounts waar je echt om geeft, kunt u het wachtwoord beter twee keer zo lang maken.

Een andere gevaarlijke gewoonte is het gebruik van dezelfde wachtwoorden voor meerdere sites. Als de cybercriminelen de gegevens voor één account hebben buitgemaakt, zullen ze het daar waarschijnlijk niet bij laten en proberen in te loggen bij andere diensten met de gestolen gebruikersnaam en het gestolen wachtwoord.

U kunt uw eigen wachtwoordsysteem bedenken of een wachtwoordgenerator gebruiken om sterke willekeurige combinaties te bedenken. En om die vervolgens niet te vergeten, kunt u uw inloggegevens opslaan in een wachtwoordmanager, die ook altijd een wachtwoordgenerator bevat.

2. Gebruik een VPN om verbinding te maken met openbare netwerken

Een beveiligde verbinding versleutelt al het verkeer en voorkomt zo dat aanvallers uw inloggegevens en betaalgegevens kunnen onderscheppen. Klik hier om te lezen hoe u de beste VPN-app kiest.

3. Koppel geen bankkaarten aan webshopaccounts

Aanvallers stelen graag accounts die zelden worden gebruikt, zodat hun acties langer onopgemerkt blijven. Daarom loont het de moeite om een bankkaart alleen te koppelen aan online winkels die u regelmatig bezoekt, en ervoor te zorgen dat uw account niet wordt gekaapt en dat er geen verdachte transacties in uw aankoopgeschiedenis verschijnen.

In andere gevallen is het veiliger om de optie “kaart onthouden” te weigeren en de kaartnummers handmatig in te voeren. Op die manier is de kans kleiner dat u geld verliest door een vergeten account bij bijvoorbeeld een online dierenwinkel waar u ooit eens een keer hamstervoer hebt gekocht.

4. Betaal indien mogelijk met betaaldiensten

Betaaldiensten, zoals Google Play of PayPal, slaan uw gegevens versleuteld op beveiligde servers op. De webshop waar u wat koopt ontvangt zo alleen het virtuele rekeningnummer dat door de dienst aan de kaart is toegekend. Omdat uw kaartgegevens niet zichtbaar zijn voor de webshop, blijven uw financiën veiliger voor gewetenloze verkopers, gegevenslekken van de site en het onderscheppen van gegevens tijdens de overdracht via het internet.

5. Neem een aparte kaart voor online winkelen

Neem een aparte kaart voor online aankopen, en laat daar een beperkt bedrag op staan. Zelfs als aanvallers achter de details van deze kaart komen, kunnen ze nog steeds niet bij uw belangrijkste geldbron. U kunt de kaart het beste onmiddellijk opwaarderen voordat u een aankoop doet en dan alleen met het bedrag dat u van plan bent uit te geven.

6. Houd uw betaalgeschiedenis goed bij

Stel transactiemeldingen in en controleer regelmatig uw betaalgeschiedenis. Als u iets verdachts ziet, bel dan onmiddellijk uw bank. Elke onverwachte afschrijving, zelfs van een klein bedrag, moet een alarmbel doen rinkelen, omdat het oplichters kunnen zijn die een proefballonnetje oplaten, of de eerste automatische betaling voor een abonnement waar u niet om gevraagd hebt.

7. Gebruik betrouwbare bescherming

Deze eenvoudige regels om uw gegevens en geld te beschermen maken uw online winkelervaring veilig. Om niet ten prooi te vallen aan de trucs van cybercriminelen, kunt u ons artikel over het online spotten van scammers lezen. En gebruik natuurlijk altijd een betrouwbare beveiligingsoplossing die phishing-sites automatisch detecteert en blokkeert.

Tips