Grote data inbreuken, marketeers die je online op de voet volgen, nare mensen die jouw foto’s verkennen op social media – de lijst van digitale ergernissen gaat maar door. Toch is de situatie niet helemaal hopeloos: Je hebt wel degelijk controle over je data. Hier volgt hoe je je online privacy kunt verbeteren.
1. Controleer de privacy-instellingen op social media
Als je accounts hebt op sociale platforms, dan hebben deze netwerken veel informatie over jou, en je zou verbaasd kunnen zijn over hoeveel van die informatie standaard zichtbaar is voor iedereen op internet. Daarom raden we sterk aan om je privacy-instellingen te controleren: het is aan jou om te bepalen welke informatie je wilt delen met vreemden versus vrienden – of zelfs met niemand behalve met jezelf.
- Verander je privacy-instellingen op social media platforms. Hier volgt hoe je dit kunt doen op Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Snapchat en VK.com.
2. Gebruik geen openbare opslag voor privé-informatie
Oversharing heeft niet alleen betrekking op social media. Gebruik geen onlinediensten die bedoeld zijn voor het delen van informatie, om privédata op te slaan. Google Docs bijvoorbeeld is niet de ideale plek om een lijst wachtwoorden in op te slaan, en Dropbox is niet de opslagplaats voor paspoortscans, tenzij deze zich in een geëncrypteerd archief bevinden.
3. Voorkom tracking
Wanneer je een website bezoekt, geeft je browser een boel dingen weer over jou en je surfgeschiedenis. Marketeers gebruiken die informatie om je te profileren en jou met advertenties te bestoken. De privémodus kan dit soort tracking niet helemaal voorkomen; daarvoor heb je speciale tools nodig.
- Gebruik Privé Browsing van Kaspersky Internet Security om Internet tracking te voorkomen.
4. Houd je hoofdzakelijke e-mailadres en telefoonnummer privé
De beloning voor het delen van je e-mailadres en telefoonnummer? Een boel spam in je inbox en honderden robocalls op je telefoon. Zelfs als je niet kunt vermijden om deze informatie te delen met bepaalde internetdiensten en online winkels, deel het nooit met willekeurige mensen op social media. Denk ook aan het maken van een apart e-mailadres en, indien mogelijk, een apart telefoonnummer voor dit soort zaken.
- Creëer een extra e-mailaccount en schaf een extra simkaart aan voor online shoppen en andere situaties die het delen van deze informatie met vreemden vereist.
5. Gebruik berichtenapps met end-to-end encryptie
De meeste moderne berichtenapps maken gebruik van encryptie, maar in de meeste gevallen gaat het hier om, wat zij noemen, encryptie in transit — berichten worden gedecrypteerd door de provider en opgeslagen op de server. Wat als iemand deze servers hackt? Neem nooit dit risico – kies voor end-to-end encryptie — op die manier kan zelfs de provider van deze berichtendienst je gesprekken niet lezen.
- Gebruik een berichtenapp met end-to-end encryptie – bijvoorbeeld, WhatsApp;
- Let erop dat Facebook Messenger, Telegram en Google Allo standaard geen end-to-end encryptie gebruiken. Om dit in te schakelen, moet je handmatig een geheime chat openen.
6. Gebruik veilige wachtwoorden
Het gebruik van zwakke wachtwoorden om privéinformatie te beschermen is net zo effectief als het toeschreeuwen van deze data aan voorbijgangers. Het is haast onmogelijk om lange en unieke wachtwoorden voor al je diensten te onthouden, maar met een wachtwoord manager hoef je slechts een hoofdwachtwoord te onthouden.
- Gebruik overal lange wachtwoorden (12 of meer karakters);
- Gebruik voor iedere dienst een ander wachtwoord;
- Gebruik een wachtwoord manager om het gebruik van veilige wachtwoorden gemakkelijker te maken.
7. Controleer toestemmingen voor mobiele apps en browserextensies
Mobiele apps nodigen uit om hen toestemming te geven om je contacten en opgeslagen bestanden te zien, om je camera, microfoon, locatie, etc. te gebruiken. Sommige van de apps werken niet zonder deze toestemmingen, maar sommige gebruiken deze informatie om je te profileren voor marketing (of erger). Gelukkig is het relatief makkelijk om te controleren welke apps welke toestemming hebben verkregen. Hetzelfde geldt voor browserextensies, die ook spionage-neigingen vertonen.
- Controleer de toestemmingen die je aan mobiele apps geeft. Hier volgt hoe je dat kunt doen op Android en op iOS;
- Installeer geen browserextensies, tenzij je deze echt nodig hebt. Controleer zorgvuldig welke toestemmingen je geeft.
8. Vergrendel je telefoon en computer met wachtwoorden of codes
Onze computers en telefoons slaan een boel data op die we liever privé houden, dus bescherm deze met een wachtwoord. De wachtwoorden hoeven niet complex en uniek te zijn, maar ze dienen willekeurige mensen buiten te houden. Maak het wat moeilijker op mobiele apparaten: zescijferige pincodes of zelfs wachtwoorden in plaats van vier cijfers of ontgrendelpatronen. Voor apparaten die biometrische authenticatie ondersteunen – of het nu gaat om vingerafdruk- of gezichtsherkenning – geldt dat het over het algemeen OK is, maar onthoud dat deze technologieën beperkingen hebben.
- Gebruik wachtwoorden of biometrische authenticatie om telefoons, tablets en computers te vergrendelen.
9. Schakel notificaties uit op vergrendelde schermen
Je telefoon beschermen met een lang en veilig wachtwoord, maar notificaties aan laten op een vergrendeld scherm? Op die manier kunnen voorbijgangers een kijkje in je zaak nemen. Om ervoor te zorgen dat deze informatie niet op vergrendelde schermen verschijnt, dien je de notificaties op de juiste manier in te stellen.
- Schakel notificaties op vergrendelde schermen uit of verschuil gevoelige informatie van je vergrendelde scherm. Hier volgt hoe je dit kunt doen op Android en op iOS.
10. Blijf privé op wifinetwerken
Openbare wifinetwerken gebruiken meestal geen geëncrypteerd verkeer, en dat betekent dat iedereen op hetzelfde netwerk kan proberen om jouw verkeer te bespioneren. Vermijd het versturen van gevoelige data via wifi – loginnamen, wachtwoorden, creditcardinformatie, etc. – en gebruik een VPN-verbinding, zoals Kaspersky VPN Secure Connection om je data te encrypteren en te beschermen tegen meekijkers.
- Vermijd het gebruik van openbare wifinetwerken indien mogelijk;
- Als je moet verbinden met een openbare hotspot, gebruik dan een VPN.