De massale overstap op thuiswerken heeft meer veranderd dan u op het eerste gezicht ziet. Aan de ene kant hebben werknemers die het idee eerst nog verafschuwden nu inmiddels hun mening moeten bijstellen. Aan de anderen kant hebben veel bedrijven die gedwongen werden hun werkprocessen aan te passen de voordelen van deze aanpak ingezien en overwegen ze nu om dit tot een permanente optie te maken. Zo’n verschuiving heeft natuurlijk ook enorme impact op de arbeidsmarkt gehad, net als op werkprocedures en veiligheid. Daarom besloten onze collega’s onderzoek te doen naar hoe werknemers bij bedrijven over de toekomst denken.
Ze vroegen het onafhankelijke onderzoeksbureau Censuswide om een globaal onderzoek te doen naar hoe werknemersgewoontes zijn veranderd, hoe werknemers zich hun ideale werkplek voorstellen, en naar hun kijk op technologieën voor het werken op afstand. Het bedrijf ondervroeg meer dan 8000 mensen bij midden- en kleinbedrijven (met maximaal 250 werknemers). Het onderzoek werd uitgevoerd in Brazilië, België, China, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Nederland, Rusland, Spanje, Zuid-Afrika, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
De resultaten tonen aan dat de meeste werknemers verandering willen. Toen er gevraagd werd naar welke vastgestelde processen ze niet wilden terugkeren, gaf slechts een kwart van de ondervraagden aan dat ze over het algemeen tevreden waren met hoe alles vroeger was. Anderen wilden meer flexibiliteit: geen vaste uren of vijfdaagse werkweek meer, de mogelijkheid om thuis te werken, enzovoorts. Ze wilden hun werkuren aanpassen aan hun persoonlijke behoeften, zonder daarbij aan prestaties in te boeten.
Om meer controle te krijgen over hun leven en werk, gaf een derde van de ondervraagden aan van plan te zijn om van baan te veranderen in de volgende 12 maanden, ondanks de momenteel vrij instabiele situatie op de arbeidsmarkt. Het lijkt erop dat bedrijven die belangrijk personeel willen behouden concessies moeten doen en zich moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit. Dit betekent in het bijzonder het inpassen van verdere verbeteringen voor het werken op afstand, en minstens zo belangrijk: voor de bescherming van werkplekken op afstand. Hiervoor zal waarschijnlijk moeten worden overgestapt op beveiligingsoplossingen die hier speciaal voor zijn ontworpen en niet slechts zijn aangepast voor de bescherming van thuiswerkers.
Om meer te lezen over wat moderne werknemers zoal denken en wat ze verwachten van hun moderne werkgevers, kun ut de volledige versie van het rapport lezen (PDF). Daarnaast omvat het rapport deskundige tips om veilig te blijven in de nieuwe wereld, zowel voor werknemers als voor werkgevers.