Atleten zien de Olympische Spelen als het toppunt van hun carrière. Velen trainen tientallen jaren om op een dag hun land te vertegenwoordigen en hun volkslied ver van huis te zingen. Voor oplichters is het echter veel eenvoudiger: de Olympische Spelen zijn gewoon een nieuwe kans om nietsvermoedende individuen op te lichten.
Vandaag delen we hoe oplichters zich hebben voorbereid op de Olympische Spelen in Parijs, hoe ze van plan zijn geld en persoonlijke gegevens van sportfans te stelen, en wat je moet weten om je favoriete atleten op een veilige manier te volgen.
Data-abonnement voor de Olympische Spelen
De Olympische Spelen in Parijs gaan op 26 juli van start en de Franse media voorspellen een tijdelijke bevolkingsexplosie met 15,3 miljoen bezoekers. Toeristen uit andere landen willen natuurlijk altijd verbonden blijven met het internet, maar … wie schiet hen te hulp? Dat zijn uiteraard de oplichters, met een aanbod dat te mooi is om waar te zijn: zogenaamd 48 GB gratis internet, ongeacht je provider.
Laten we het even berekenen: een standaard mobiel abonnement met 40 GB internet en onbeperkt bellen in Frankrijk kost ongeveer € 11,-. Gezien het verwachte aantal toeristen, kunnen de kosten voor het aanbieden van gratis internet voor iedereen hoger dan € 168 miljoen zijn. Geen enkel telecombedrijf geeft zulke grote databundels weg, daarnaast zullen veel van deze bezoekers immers nooit meer terugkeren naar Frankrijk.
Maar wie heeft de tijd om daarover na te denken als het aanbod zo verleidelijk is en de Parijse sfeer zo betoverend? Helaas krijgt de toerist geen enkele gratis megabyte nadat deze zich heeft geregistreerd en alle formulieren heeft ingevuld. Het is zelfs mogelijk dat de toerist dit pas beseft zodra de telefoonrekening is leeggeroofd. Tegelijkertijd heeft de toerist de oplichters zijn telefoonnummer, persoonlijke gegevens en de bankgegevens gegeven. De oplichters weten nu ook dat de toerist ver van huis is om de Olympische Spelen in Parijs bij te wonen en dat die daarom zijn banktransacties waarschijnlijk niet nauwlettend in de gaten houdt.
Vergeet je ticket niet … en sjaal!
Wat is het eerste dat toeschouwers van de Olympische Spelen willen? Kaartjes voor de Spelen natuurlijk. Net op tijd voor de Olympische Spelen in Parijs hebben oplichters een netwerk van websites voor de verkoop van valse kaartjes opgebouwd. Boogschieten? Zeker weten! Voetbal? Absoluut. Badminton? Dat hoef je niet eens te vragen! Ze zijn overal op voorbereid! Om legitiem te lijken, hebben de oplichters zelfs pop-ups toegevoegd waarin ze om toestemming vragen om persoonlijke gegevens te verzamelen en webtracking te gebruiken. Daarnaast voegen ze links toe naar hun eigen ‘privacybeleid’, zodat het nietsvermoedende slachtoffer ermee instemt om zijn gegevens met de oplichters te delen!
Het platform biedt niet alleen de mogelijkheid om kaartjes te kopen, maar ook om ze te verkopen, voor het geval je besluit ritmische gymnastiek te kijken in plaats van voetbal. Zo kunnen de oplichters hun bereik uitbreiden naar degenen die van tevoren kaartjes hebben gekocht, maar hun plannen hebben gewijzigd.
Maar het kopen van merchandise van de Spelen is wel veilig, toch? Nee, dat is ook nog een valkuil. Voor fans van goedkope merchandise hebben oplichters een speciaal cadeau: phishingwebsites. Sleutelhangers, herdenkingsmunten, magneten en sjaals: oplichters bieden het allemaal aan, en tegen geweldige prijzen.
Natuurlijk wordt de merchandise (noch officieel, noch namaak) nooit daadwerkelijk verzonden. Kopers blijven achter met lege portemonnees en gecompromitteerde gegevens.
Laat oplichters niet voor goud gaan
De beste manier om jezelf te beschermen is een combinatie: met Kaspersky Premium word je beschermd tegen phishinglinks en andere online bedreigingen, terwijl je eigen oplettendheid en bewustzijn van veelvoorkomende vormen van oplichting en kennis van hoe je ze moet vermijden, de rest van de bedreigingen kunt aanpakken.
- Koop geen kaartjes van niet-officiële bronnen. Gebruik enkel de officiële website van de Olympische Spelen.
- Gebruik een virtuele kaart met een bestedingslimiet voor alle online aankopen. Dit is voornamelijk van belang als je niet 100% zeker bent van de legitimiteit van de site.
- Schakel waar mogelijk een tweefactorauthenticatie Hierdoor zorg je ervoor dat je rekeningen en geld veilig zijn, vooral als je bang bent dat je je gegevens op een phishingsite hebt ingevoerd. Je kunt 2FA-tokens trouwens bewaren in Kaspersky Password Manager.
- Wees op je hoede voor geschenken van vreemden. 48 GB gratis internet ontvangen klinkt geweldig, maar het is eigenlijk te mooi om waar te zijn.
- Volg ons Telegram-kanaal om op de hoogte te blijven van het laatste nieuws rondom cyberbeveiliging.