Na een onderbreking van meer dan twee jaar keerde de Mobile World Congress-beurs eind juni terug met gemengde reacties. Vóór de pandemie waren alle acht grote paviljoens voor tentoonstellingen overvol, maar dit jaar waren er slechts drie bijna vol. Veel grote bedrijven besloten MWC21 dit jaar even over te slaan. De aankondigingen van nieuwe producten waren niet de interessantste ooit, en nu Spanje nog altijd worstelt met nieuwe COVID-19-gevallen, vonden sommigen dat grootschalige evenementen beter opgeschort konden worden.
De lijst met kritiek op het evenement is zowel lang als gerechtvaardigd. MWC21 was inderdaad ver verwijderd van de kolossale Mobile World Congress-conferenties uit het verleden. Desalniettemin was het evenement dit jaar interessant en belangrijk. In de eerste plaats symboliseerde het een terugkeer naar een zekere schijn van post-pandemische normaliteit, al was het nog niet wat iemand een paar jaar geleden als normaal zou hebben beschouwd.
Ten tweede bood MWC21 ook een voorproefje van hoe andere grote conferenties en soortgelijke drukbezochte evenementen in de nabije toekomst zouden kunnen worden georganiseerd. De uitgebreide veiligheidsmaatregelen waren misschien nog wel het belangrijkste aspect van dit evenement. Of u het nu leuk vindt of niet: deze technologieën gaan deel uitmaken van ons dagelijks leven als we zo nu en dan nog eens iets offline willen ondernemen.
Geen smartphone, geen toegang
Grote evenementen maken al geruime tijd gebruik van apps. Ooit waren conferentie-apps nog handig voor bezoekers (bijvoorbeeld om de agenda te bekijken of zich in te schrijven voor een sessie), maar inmiddels vormen ze nu een vereiste om toegang verschaft te krijgen.
De conferentie heeft de vertrouwde fysieke badges voor evenementen achterwege gelaten en vereist een moderne smartphone met een recente versie van Android (of het net-niet-volledige Android-platform van Huawei) of iOS om de app te kunnen gebruiken. De discriminatie jegens gebruikers van veel oudere telefoons is waarschijnlijk wel te rechtvaardigen gezien het thema van het Mobile World Congress. Maar hetzelfde systeem zal ongetwijfeld populair worden, zelfs voor minder technische evenementen.
Bezoekers moesten een negatieve COVID-19-testuitslag hebben om de zaal binnen te komen, en eenmaal binnen, gevaccineerd of niet, moesten ze elke 72 uur opnieuw een test ondergaan en dezelfde app gebruiken om hun resultaten bij te werken. Ze moesten daarnaast ook dagelijks een gezondheidsverklaring afleggen.
De plaatselijke tests werden afgenomen in een enorme hal die aan de grenscontrole op een grot luchthaven deed denken. De anderhalvemeterregel tussen mensen in de wachtrij was onmogelijk te handhaven, maar iedereen stond binnen een uur weer buiten.
Voor een andere glimp van onze toekomst gebruikte de locatie gezichtsherkenning bij de ingang om de identiteit van digitale badgehouders te bevestigen. (Bezoekers konden ook kiezen voor handmatige ID-controle, wat ten koste ging van snelheid.)
Het biometrische systeem herkende de meeste bezoekers zelfs met mondkapje op, en we hebben het dan over de FFP2-mondkajes die verplicht waren, die meer dan de helft van het gezicht bedekken. Maar als het gezicht niet herkend werd, moesten de medewerkers bij de ingang sommige mensen vragen hun kapje naar beneden te doen. Het is moeilijk te zeggen hoeveel van deze complexe operatie inderdaad de verspreiding van infectie tegenging, maar het zag er serieus uit.
Natuurlijk was het MWC-programma ook deels hybride, waarbij veel aanwezigen en exposanten ervoor kozen het risico niet te nemen om het evenement persoonlijk bij te wonen. Sommige sessies, zoals onze persconferentie over cybersecurity-problemen in dating-apps, werden op de locatie gestreamd voor online kijkers. Sommige keerden deze stream om, waarbij de spreker op een scherm werd geprojecteerd voor al het aanwezige publiek in de hal. En sommige van de presentaties waren op voorhand opgenomen.
Lessen voor de toekomst
Conferenties en beurzen zullen hoogstwaarschijnlijk niet op dezelfde schaal als vroeger gaan plaatsvinden. Dat mag geen verrassing zijn, maar na MWC21 is dat niet te ontkennen. Zes maanden geleden hoopten sommigen dat de massale vaccinatie het leven tegen de zomer of de herfst weer normaal zou maken, maar die hoop lijkt nu onrealistisch.
Voorlopig kunnen technofoben in ieder geval beter thuis blijven. Mobiele apps, biometrie en andere vormen van 5g-microchipping zullen in de nabije toekomst onvermijdelijk zijn bij grote evenementen. Dat gezegd hebbende, het leven gaat door. Uiteindelijk vond MWC21 wel plaats, wat best indrukwekkend is.