5 manieren om uw thuis-wifi in zelfisolatie te verbeteren

Is uw wifiverbinding wat instabiel? Hier leest u wat eenvoudige tips om dit probleem te verhelpen.

In het tijdperk vóór het virus was u vrij tevreden met de kwaliteit van uw wifi thuis, maar dat is inmiddels veranderd, en u bent niet alleen. Het leven in een lockdown heeft alles voor iedereen veranderd, en dat allemaal op hetzelfde moment. Bovendien is dit online bestaan niet lang verspreid over de werkruimte, uw huis en het pendelen, maar in één huis geconcentreerd, gevoed door één enkele kabel. Onder deze verhoogde belasting zijn er probleemgebieden merkbaar geworden.

Eén kind zit bijvoorbeeld in een Zoom-gesprek met vrienden en leert zo van alles over make-up, een ander redt de wereld van moordende zombies, uw echtgenote houdt een Skype-taalles in de keuken, en de kat zit in de badkamer (in de offline modus, voorlopig in ieder geval), waardoor uw slaapkamer als werkruimte dienst doet, en dat met een zeer instabiele wifiverbinding. Er zijn verschillende manieren om dit probleem op te lossen, maar stap 0 is begrijpen wat er precies opgelost moet worden.

0. Wat is het probleem?

Allereerst moet u de specifieke oorzaak van het probleem identificeren. Is het daadwerkelijk het wifi-signaal dat problemen geeft? Of kan het iets anders zijn, zoals een lage verbindingssnelheid van uw internetprovider?

Begin met een snelheidscontrole via Speedtest.net of nPerf.com. Als u een geweldige snelheid voor gegevensoverdracht krijgt in de buurt van de router (de doos waardoor u wifi hebt), maar een lage snelheid in de keuken, dan ligt het probleem bij uzelf. In dat geval is het tijd voor een andere invalshoek: het analyseren van uw wifi-netwerk.

Er zijn tal van apps beschikbaar die de signaalsterkte van wifi-netwerken bepalen voor alle mobiele en desktop-platforms. Typ simpelweg “wifi analyzer” in welke zoekmachine of app store dan ook in, en u ziet tientallen opties. Kies er een die de resultaten visualiseert, waardoor het eenvoudiger is om resultaten in de verschillende ruimtes van uw huis te vergelijken. Volg bij het kiezen van een app de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. Controleer allereerst of er geen toegang tot uw contacten of berichten is vereist (wat duidelijk niet nodig is voor dit soort apps), en scan het vervolgens met een antivirusprogramma[KSC .

Als u een wifi-analyse-app hebt gebruikt en ontdekt hebt dat in de keuken het netwerk van de buren op volle toeren draait terwijl uw eigen netwerk ternauwernood signaal afgeeft, betekent dit dat uw wifi niet goed werkt. Maar wanhoop niet: dit probleem is waarschijnlijk op te lossen.

1. Geef het een goede schop

Dit oude gebruik (dat als iets niet goed werkt u er een flinke klap tegen geeft) is vaak verrassend effectief bij draadloze netwerken. We bedoelen niet dat u uw router letterlijk een schop geeft, maar het kan goed zijn dat het fundamentele probleem met uw thuis-wifi schuilt in de specifieke combinatie van de inrichting van uw huis en de richting waarin uw router de radiogolven verstuurt.

Experimenteer dus wat met de positie van de router en de hoek van de antennes om het bereik te verbeteren. Toevallig is dit ook de eenvoudigste methode waar geen extra tijd, geld of specialistische kennis voor nodig is.

Als uw router zich bijvoorbeeld in een nis of een soort kast bevindt, zeker een metalen, probeer hem dan eens te verplaatsen. Metaal en wifi zijn geen beste vrienden, en datzelfde geldt voor gewapend beton.

De positie van de antennes van de router maken ook een flink verschil. Google naar “stralingspatroon router” voor de theorie hierachter. Terug naar de praktische kant. Houd er rekening mee dat de beste positie voor de routerantennes in de meeste gevallen recht omhoog is. Op die manier biedt uw wifirouter het best mogelijke horizontale bereik in plaats van de vloer van waardevolle brandbreedte te voorzien.

Controleer ook of er wellicht iets in de weg zit. Een koelkast is bijvoorbeeld een vijand van radiogolven, maar deze kan minder eenvoudig verplaatst worden. Aan de andere kant kunnen een magnetron of babymonitor, die op 2,4 GHz werken en om dezelfde frequentie als de router concurreren, veel makkelijker worden verplaatst.

Als dat het probleem niet oplost, is het tijd om op radicalere matregelen over te stappen.

2. Configureer de kanalen

Wifi opereert in een reeks nauwe banden, kanalen genaamd, van het radiospectrum. Er zijn weinig kanalen beschikbaar, ondanks dat het aantal apparaten dat ze wil gebruiken hoog kan zijn. Daardoor kan de populairste band, 2,4 GHz, verstopt raken met ruis van aangrenzende netwerken en andere apparaten.

Bij elke reboot of op een ingeplande tijd selecteert de router het kanaal met de minste interferentie. Het is vergelijkbaar met de manier waarop een navigatiesysteem de route kiest met de minste verkeersopstoppingen.

Routers voeren deze taak normaal gesproken vrij goed uit, maar het is mogelijk om zelf in te grijpen. U kunt de router bijvoorbeeld configureren zodat hij frequenter automatisch naar de minst verstopte kanalen zoekt, of u kunt ze zelfs handmatig instellen. Maar wees voorzichtig met die laatste optie; spectrumverstopping is veranderlijk, want niet alleen uw router maar ook die van uw buren veranderen constant en automatisch van kanaal.

Sommige routers laten gebruikers ook de wifi-signaalsterkte wijzigen. Controleer de instellingen van de router om te zien of deze op de maximale waarde staat ingesteld, en als dat niet het geval is, ga dan vooral uw gang en doe dat alsnog.

3. Op 5 GHz overstappen

Virtueel natuurlijk. De 5-GHz-band is een respectabelere regio van het radiospectrum met meer en bredere kanalen. Bovendien ondersteunen oudere routermodellen en de goedkoopste nieuwe routermodellen 5 GHz niet, en dat is dan ook de reden dat er minder sprake van verstoppingen is en dat de snelheid van informatieoverdracht veel hoger kan liggen.

Als uw huidige router de 5-GHz-band niet ondersteunt, kunt u proberen om naar een modernere optie te upgraden met ondersteuning voor de 802.11ac-standaard (oftewel wifi 5). Dat is niet langer een luxe, want de goedkopere modellen zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer € 40.

Het is inmiddels niet meer nodig om voor de geavanceerdere 802.11ax (wifi 6) te gaan, die nog altijd vrij duur is. Het upgraden naar wifi 6 zal waarschijnlijk een merkbare impact hebben als u tal van hongerige wifi-apparaten thuis hebt.

Houd er echter rekening mee dat het overstappen naar 5 GHz geen wondermiddel is. Het nadeel van en hogere frequentie is dat het signaal naarmate het meer afstand aflegt sneller verslechtert, en het effectieve bereik in grotere appartementen of huizen kan dus teleurstellend zijn.

Het hangt allemaal af van wat het probleem met uw wifi-netwerk precies is. Als het 2,4 GHz-spectrum waar u woont verstopt is met netwerken van anderen en 5 GHz beschikbaar is, kan een update zeker helpen. Maar als uw 2,4 GHz-netwerk uw keuken niet bereikt vanwege de afstand en een overvloed aan betonnen muren, zal ook 5 GHz weinig verandering teweeg brengen.

4. Gebruik kabels

We zijn zo gewend geraakt aan het gemak van wifi dat we soms dat goede oude bekabelde Ethernet vergeten. Het verbinden via een kabel is vaak de eenvoudigste en snelste oplossing bij ogenschijnlijk hopeloze wifi-problemen.

Bij het gebruik van bekabelde verbinding kunt u twee virtuele vliegen in één klap slaan: ten eerste lost dit het probleem op van een kamer die constant lijkt te weigeren om het wifi-signaal binnen te laten, en ten tweede kunt u op zijn minst een aantal apparaten via de kabel verbinden waardoor de draadloze verbinding met de rest van de apparaten waarschijnlijk ook verbetert. U kunt zo natuurlijk geen smartphone of tablet verbinden, maar het is een goede oplossing voor een pc of een smart-tv.

Als de kabel in uw huis een doorn in het oog is en als u hem niet eenvoudig kunt verbergen, probeer het dan met een powerliner adapter die het netwerksignaal via de elektrische bedrading van uw huis overdraagt. Het nadeel is dat apparaten op het stroomnet enigszins onvoorspelbaar zijn, en soms weigeren ze om samen te werken met lokale elektrische kabels. Houd hier dus rekening mee.

5. Bouw een mesh-netwerk

Er zijn tal van ander manieren om de kwaliteit van uw bereik te verbeteren. U kunt bijvoorbeeld proberen om signaalversterkers te installeren of de antennes van de router te vervangen voor een effectievere variant (u zult verrast zijn door de rotzooi die eigenlijk in die indrukwekkend uitziende hoorns van een typische thuisrouter zit).

Maar als het woord “decibel” u eng in de oren klinkt en netwerkapparaatbeheer niet bepaald een hobby van u is, dan is het waarschijnlijk het beste om aan de slag te gaan met een kant en klare mesh-netwerkkit.

Zulke kits zijn beschikbaar bij de meeste bekende fabrikanten van netwerkuitrustingen. Ze bestaan uit een centrale router en verschillende extra toegangspunten. Die laatste worden opgesteld zodat het signaal de verste delen van uw huis of appartement bereikt. Met een mesh-systeem kan het bestreken gebied van uw wifi-netwerk zo groot zijn als u wilt; dat hangt allemaal af van het aantal extra toegangspunten.

In tegenstelling tot traditionele versterkers, wordt dit systeem centraal beheerd (extra apparaten worden normaal gesproken automatisch geconfigureerd), wat een hoop tijd en moeite bespaart. Als u het toegangspunt via Ethernet met de router kunt verbinden, zullen zowel de snelheid als het bereik verbeterd worden. Als dat niet kan, geen zorgen, want mesh-systemen zijn zeer flexibel.

Een andere belangrijke eigenschap is snelle, naadloze roaming. Uw videogesprek met collega’s zal niet worden onderbroken, zelfs niet als uw familieleden u de keuken uitsturen naar een ruimte in huis die wordt gedekt door een ander toegangspunt.

Voor kwalitatieve roaming op een smartphone of computer is ondersteuning van de 802.11k/r/v-familie van standaarden vereist. Het goede nieuws is dat dit niet langer een luxe is; de mobiele apparaten van Apple bijvoorbeeld, te beginnen met de iPhone 6s, ondersteunen alle drie deze standaarden.

Een aantal instellingstips. Om roaming goed te laten werken moeten uw 2,4 GHz- en 5GHz-netwerken dezelfde combinatie van netwerknaam en -wachtwoord gebruiken. Wat betreft het Mobility Domain ID/key hoeft u zich geen zorgen te maken — dit is slechts een label voor het koppelen van netwerksegmenten (sommige routers stellen ze zelfs automatisch in).

Bij een mesh-netwerk komen natuurlijk extra kosten kijken, maar u hoeft echt geen honderden euro’s te besteden aan een hoogwaardige kit. Sommige fabrikanten bieden routers aan die meshing standaard ondersteunen, dus het enige dat u hoeft te doen is aanvullende, goedkope hulppunten kopen, indien nodig. Het kan zijn dat één al genoeg is.

We raden u niet aan om met een mengelmoes van mesh-uitrustingen van verschillende verkopers aan de slag te gaan, dus houd rekening met de mogelijkheid van toekomstige uitbreiding bij het kiezen van een systeem.

Moge de wifi met u zijn!

Tips