Online games hebben last van lag, het beeld bevriest tijdens een sollicitatiegesprek en video’s streamen is onmogelijk? Het kan zijn dat uw router het simpelweg niet aankan, maar het kan ook met de buren te maken hebben. Zitten die misschien op uw kosten op het internet te surfen?
Ongenodigde gasten vinden
Om te ontdekken of u last hebt van profiteurs die uw bandbreedte gebruiken, kunt u de lijst met apparaten die met uw netwerk zijn verbonden bekijken. De beheerpagina’s van uw router tonen u deze lijst, maar helaas ligt de prioriteit van niet alle fabrikanten bij gebruiksvriendelijkheid en kan deze lijst dus lastig te begrijpen zijn. Een andere optie is om de simpele en duidelijke thuisnetwerkkaart van Kaspersky Security Cloud te gebruiken.
Dat doet u zo: in de routerinstellingen of Kaspersky Security Cloud opent u de lijst met verbonden apparaten en loopt uw deze zorgvuldig na. Als u een onbekende naam naast de verwachte telefoons en laptops van uw huishouden plus eventuele slimme apparaten die u bezit ziet, dan maakt iemand anders waarschijnlijk gebruik van uw verbinding.
Niet erg aardig natuurlijk, maar vast niet gevaarlijk, toch?
Wel dus. Uw buurman denkt misschien dat hij alleen maar WandaVision downloadt, maar daar kan per ongeluk ook malware bijzitten die vervolgens uw apparaten zal aanvallen via het wifinetwerk dat u zonder het te weten deelt. Een trojan kan aanvallers toegang bieden tot elk stukje data dat u over het internet verstuurt: creditcardnummers, vertrouwelijke werkdocumenten en meer. Zelfs als u geen problemen hebt met een langzamere verbinding, is het de moeite waard om profiteurs permanent van uw thuisnetwerk te verwijderen en ervoor te zorgen dat ze niet meer terugkomen.
Blokkeer ongeautoriseerde wifi-toegang
Verander uw wachtwoorden. Wachtwoorden vormen nog altijd uw eerste verdedigingslinie, dus als u dit nog niet hebt gedaan, moet u nu een wachtwoord voor uw wifi-netwerk instellen. Als u dit wel al had gedaan maar er nog altijd buitenstaanders op uw netwerk zitten, verander het wachtwoord dan om u te beschermen tegen brute-force-aanvallen. Zorg ervoor dat het wachtwoord sterk is! Ja, elk verbonden apparaat zal opnieuw verbinding moeten maken, maar het zou niet nodig moeten zijn om dat sterkere wachtwoord meer dan eens per apparaat in te voeren.
Verander meteen ook de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw beheerpaneel van uw router. Houd er rekening mee dat de fabrieksinstellingen vaak niet uniek zijn — er worden regelmatig dezelfde combinaties gebruikt zoals admin/admin of admin/wachtwoord, die elk van de duizenden eenheden van hetzelfde model ontgrendelen. Die zijn ook nog eens eenvoudig te vinden, want online gepubliceerd, en vormen in feite een open uitnodiging voor hackers.
WPS uitschakelen. Het gebruik van WPS (Wi-Fi Protected Setup) vereenvoudigt het autorisatieproces. Bij het instellen van een draadloos thuisnetwerk is er toch wel wat technische kennis vereist, en daarom hebben routers nu WPS, zodat gebruikers simpelweg op een knop op de router kunnen drukken, klikken of tikken of een 8-cijferige code kunnen invoeren om verbinding te maken. Deze korte code is extreem kwetsbaar voor brute-force-aanvallen, en om hem in te voeren hebt u niet eens toegang tot het beheerpaneel nodig. In de praktijk betekent dit dat iedereen binnen het bereik van het netwerk via een brute-force-aanval binnen enkele uren de code kan kraken (en nog veel sneller als u de fabrieksinstellingen nooit hebt gewijzigd).
Schakel WPA2-encryptie in de routerinstellingen in om uw gegevens tegen onderschepping te beschermen.
De nieuwste routermodellen ondersteunen ook WPA3, wat nog betere bescherming biedt. Helaas zijn nog niet alle apparaten hier compatibel mee. Als u de tijd en energie hebt, kunt u gaan experimenteren. Zo niet, dan is WPA2 voldoende voor basic bescherming. U kunt het type versleuteling in de routerinstellingen wijzigen.
Klik hier voor meer tips voor de beveiliging van uw thuiswifi.
Wat te doen als uw thuiswifi traag is
U hebt ongenodigde gasten inmiddels buiten gewerkt, maar uw verbinding is nog altijd traag. Dan ligt het probleem ergens anders. Probeer in dat geval onze tips voor het optimaliseren van uw thuiswifi uit.
Veilig bandbreedte delen
Als uw thuisnetwerk geweldig werkt en u daadwerkelijk wifi met uw buren wilt delen, stel dan een gastnetwerk voor ze in. Op die manier kunt u uw buren helpen zonder dat u uw eigen apparaten in gevaar brengt.
Blijf beschermd
Nu u uw thuisnetwerk in een digitaal fort hebt omgetoverd, is het tijd om aan de beveiliging buitenshuis te denken. Voor de momenten waarop u met een ander wifi-netwerk moet verbinden is het belangrijk om uw internetverbinding te beveiligen zodat niemand gegevens van u kan stelen.