Vijf regelmatige checks voor Android

Wat u regelmatig moet controleren om uw Android-smartphone en gegevens veilig te houden.

De smartphone staat centraal in het leven van velen. Een wel heel innovatieve man trouwde zelfs met zijn “digitale metgezel.” Zelfs als uw prioriteiten in het leven net wat anders liggen, kunnen we ongetwijfeld stellen dat uw telefoon enorme hoeveelheden aan persoonlijke gegevens en waardevolle informatie bevat, van foto’s en spelletjes tot contacten en muziek, en nog veel meer.

Om ervoor te zorgen dat u de controle behoudt over al die gegevens, is er wat regelmatig onderhoud vereist. Beschouw het als het poetsen van uw tanden, alleen in dit geval is het uw telefoon die u schoon moet houden. In deze post bespreken we vijf regelmatige veiligheidscontroles voor Android-smartphones.

1. Controleer apps

Begin met de lijst met geïnstalleerde apps. Ga de hele lijst door en verwijder alles wat u niet gebruikt.

Dit levert tal van belangrijke voordelen op. Ten eerste het meest voor de hand liggende: u maakt ruimte vrij op uw smartphone en verbetert zo de prestaties (het geheugen werkt niet optimaal als de telefoon volstaat). Ten tweede verlengt u de batterijduur als een aantal lang vergeten apps altijd op de achtergrond voor extra belasting hebben gezorgd. Ten derde zorgt u er zo voor dat u minder snel een doelwit wordt voor spionnen en dieven als een app op uw telefoon mogelijk schadelijk potentieel heeft. Zelfs een volkomen legitiem programma kan een bron van infectie worden als dit gehackt wordt of als de ontwikkelaars zonder het te weten een schadelijke bibliotheek gebruiken in de app-code. Minder apps betekent dus minder kans op dit soort incidenten.

Hebt u een app al tijden niet gebruikt maar denkt u dat die alsnog wel eens van pas kan komen? U kunt die dan best nu verwijderen en simpelweg later opnieuw installeren — dat kost slechts een paar tikken op uw scherm.

2. Controleer uw machtigingen

Nu u alleen nog de apps hebt die u daadwerkelijk gebruikt, is het tijd om nog eens door deze lijst te gaan, maar nu om naar de machtigingen te kijken.

Over het algemeen is het de regel om geen onnodige machtigingen te verlenen bij het installeren van een nieuwe app. Hoe meer machtigingen een app krijgt, hoe meer hij op uw apparaat kan doen en hoe meer gegevens hij over u kan verzamelen. Dus geef elke app alleen de minimaal vereiste machtigingen zodat ze kunnen werken.

Let vooral op machtigingen die verband houden met de admin-apps en toegankelijkheid van uw apparaat, en verleen deze machtigingen alleen als u de app 100% vertrouwt.

Nogmaals, wees niet bang om machtigingen ook weer in te trekken. Als u een machtiging intrekt en de app werkt niet langer goed of sommige functies verdwijnen, kunt u deze machtigingen altijd weer opnieuw toewijzen. De app zal u er waarschijnlijk zelfs om vragen. Bekijk onze post voor meer details over machtigingen op Android en wat ze doen.

3. Controleer op updates

Updates zijn belangrijk omdat deze kwetsbaarheden oplossen, wat betekent dat ze u tegen aanvallen beschermen. Apps van Google Play worden normaal gesproken automatisch geüpdatet, maar om hier zeker van te zijn, kunt u naar de appstore gaan en zelf de nieuwste versies downloaden. Als u op eigen risico besluit iets te downloaden dat niet van de officiële appstore  komt (wat we ten zeerste afraden), bent u zelf verantwoordelijk voor het handmatig controleren op updates.

Updates van het Android-systeem zijn weer een ander verhaal. Door handmatig op updates te controleren, kunt u deze al verkrijgen voordat de smartphone ze tijdens de volgende automatische update installeert. Zo geniet u van vroege bescherming tegen potentiële gevaren.

4. Scan met antivirus-software

Google Play heeft zijn eigen antivirus, Google Play Protect, die de apps die naar de appstore worden geüpload controleert. In andere woorden: als u apps van de officiële appstore downloadt, zijn die hoogstwaarschijnlijk veilig.

Er is af en toe wel sprake van uitzonderingen (bekijk het verhaal van CamScanner). Maar op Google Play worden schadelijke apps in ieder geval op een gegeven moment gedetecteerd en verwijderd. Als u apps van andere stores installeert of ze handmatig als APK-bestanden op uw smartphone installeert, zijn er geen veiligheidsgaranties. Daarom raden we u aan om regelmatig de inhoud van uw smartphone te scannen met een mobiele antivirusoplossing.

Met gratis veiligheidssystemen moeten de scans normaal gesproken handmatig uitgevoerd worden. Dit kunt u het beste doen na het installeren van elke nieuwe app of na updates. Als u bang bent dat u dit vergeet, kies dan voor een oplossing die het apparaat automatisch scant volgens een schema dat u instelt. Deze optie is bijvoorbeeld beschikbaar in de betaalde versie van Kaspersky Security Cloud for Android.

5. Controleer op gegevenslekken

Uw Android-apparaat bevat waarschijnlijk veel persoonlijke informatie, van foto’s tot apps van sociale netwerken met al uw chats. En helaas is er steeds vaker spraken van gegevenslekken. Als bijvoorbeeld uw wachtwoord of het nummer van uw bankkaart in handen van cybercriminelen vallen, kunt u zonder account komen te zitten of het slachtoffer van fraude worden. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van dit soort lekken.

Informatie over lekken is volop beschikbaar. In veel gevallen informeren bedrijven hun klanten; en u kunt ook informatie opzoeken op IT-nieuwssites zoals threatpost.com. Het overgrote deel aan nieuws over lekken zal echter te maken hebben met bedrijven en diensten die u niet kent of niet gebruikt. Om onnodige zorgen te voorkomen en alleen op de hoogte te blijven van problemen die u persoonlijk aangaan, kunt u ook Kaspersky Security Cloud gebruiken. Onze oplossing informeert u alleen over incidenten die specifiek voor u relevant zijn en biedt tevens advies over wat u te doen staat.

Conclusie

Om samen te vatten, we raden aan om onze lijst met regelmatige preventieve taken voor Android-smartphones en -tablets te bekijken:

  • Verwijder ongebruikte apps;
  • Trek onnodige machtigingen voor alle apps in;
  • Installeer de laatste updates voor Android en alle apps;
  • Draai een handmatige antivirus-scan als u geen regelmatige automatische scans hebt;
  • Wijzig de wachtwoorden voor accounts die onder een gegevenslek hebben geleden.

Dit kost inderdaad wat tijd, maar het goed in de gaten houden van dit soort administratieve beveiligingsklusjes geeft u betere controle over uw telefoon en maakt hem veel veiliger. Voor meer informatie over hoe u de controle behoudt over de apparaten en technologieën die u thuis en elders vindt, kunt u de tag digital comfort zone in de gaten houden.

Tips