Er wordt door burgers steeds vaker gebruik gemaakt van onbemande luchtvaartuigen voor het maken van foto’s en video’s, het leveren van pakketjes, opsporings- en reddingsacties en andere doeleinden. Met het oog op de veiligheid — van zowel de drones als hun omgeving — hebben sommige landen al regels en beperkingen opgesteld voor het gebruik van drones. Maar helaas zijn deze regels niet bij alle gebruikers van onbemande luchtvaartuigen bekend, of worden ze simpelweg niet opgevolgd. En net zoals bij alle soorten elektronische apparaten, kan het bij drones soms uit de hand lopen. Wat zijn de potentiële consequenties? Hier zijn wat voorbeelden.
Het Witte Huis aangevallen?
In januari 2015 crashte er een drone in de tuin voor het Witte Huis in Washington, D.C. Een beschonken regeringsambtenaar bestuurde de drone vanaf een appartement in de buurt van de officiële woonplaats van de Amerikaanse president en had de controle erover verloren. Volgens de <em>New York Times<em> sms’te hij zijn vrienden, bezorgd dat de drone op het terrein van het Witte Huis terecht was gekomen, en ging vervolgens… lekker slapen. Toen de onruststoker de volgende dag over een incident bij het Witte Huis hoorde, besloot hij op te biechten.
Hij had geluk: uit onderzoek bleek dat de drone voor de crash ongecontroleerd rondvloog, dus de openbare aanklager besloot geen aanklacht in te dienen tegen de piloot. Het incident benadrukte echter een probleem bij de beveiliging van het Witte Huis. De kleine drone vloog zo langs de radars die ontworpen zijn om traditionele luchtvaartuigen en raketten te detecteren — en de intenties hadden zomaar veel minder onschuldig kunnen zijn.
Kort na het incident bracht de drone-fabrikant een firmware-update voor het model uit om te voorkomen dat het binnen een straal van 25 km van het Witte Huis kon komen. De drones zijn ook onbruikbaar gemaakt in de omgeving van luchthavens, elektriciteitscentrales en andere kritieke faciliteiten. Maar niet alle drones beschikken over deze ingebouwde veiligheidsmaatregelen.
Chaos op de luchthaven
In december 2018 legden drones Gatwick Airport in Londen plat. Vliegtuigen bleven langer dan een dag aan de grond vanwege meldingen van drones boven het vliegveld, die steeds op mysterieuze wijze verschenen als de luchthaven opnieuw wilde openen. Het incident trof 140.000 passagiers en er moesten bijna duizend vluchten worden geannuleerd.
Bovendien werden de schuldigen nooit gevonden, wat speculaties op gang bracht dat ze niet eens zouden bestaan. De rapporten waren exclusief afkomstig van ooggetuigen; de beveiligingssystemen van Gatwick, net als bij het Witte Huis, hadden niets gedetecteerd. Om het incident verder te onderzoeken zette de politie bovendien hun eigen drones in, wat geleid kan hebben tot nog meer meldingen.
Crash in de lucht
In een ander incident, dat in 2017 plaatsvond in de Canadese provincie Quebec, waren er geen ooggetuigen aanwezig om de botsing van een drone te voorkomen. Toen een klein vliegtuig aan land kwam, botste het met een onbemand luchtvaartuig op een hoogte van 450 meter — vijf keer zo hoog als de toegestane hoogte van drones. Gelukkig bleef de schade aan het vliegtuig met acht passagiers aan boord beperkt en konden ze veilig landen.
De consequenties hadden echter veel ernstiger kunnen zijn. Onderzoekers van de University of Dayton toonden vorig jaar aan dat zelfs een lichte drone significante schade kan aanrichten bij een vliegtuig.
Drones vs. wolkenkrabbers
Een crash met een drone op de top van de uitkijktoren de Space Needle in Seattle leidde bijna tot een tragedie. Het was oudjaarsavond in 2016, en pyrotechnici waren bezig met de voorbereidingen voor het feestelijke vuurwerk. De propellers van de drone draaiden nog even door na de crash, en bevonden zich gevaarlijk dichtbij een kabel die door het lanceersysteem liep. Gelukkig waren de werkers in staat de drone te immobiliseren.
Na de nodige inspanningen werd de eigenaar van de drone gepakt en beboet. Het bekijken van de video van de camera van de drone om erachter te komen waar de onfortuinlijke drone was opgestegen hielp de politie niet, maar dankzij het konden ze de identiteit van de bestuurder ervan alsnog achterhalen.
Trainingsoefening
De beroemde <em>Flying Scotsman</em>, een passagierstrein die tussen de hoofdsteden van Engeland en Schotland reist, had ook een intieme ontmoeting met een drone. In 2016, een maand na een lange renovatie, werd de trein beschadigd door een onbemand luchtvaartuig. Een drone die de trein filmde raakte een boom langs het spoor, en de camera van de drone vloog in een van de treinwagons. Er raakte niemand gewond, maar de passagiers werden opgeschrikt door de harde knal.
In april van dit jaar ontsnapte een andere drone die de trein filmde ternauwernood aan een botsing met de <em>Scotsman</em>. Als vrouwe Fortuna hier niet tussenbeide was gekomen, was de luide knal hoogstwaarschijnlijk gepaard gegaan met schade aan essentiële onderdelen en ernstige verwondingen.
Een drone in het wiel
Ook fietsers lopen gevaar. In 2017 crashte een drone die de Golden State Race Series in Rancho Cordova, California filmde in een boom en viel hij op de baan. Een onderdeel van de drone kwam vast te zitten in het voorwiel van een van de renners, waardoor hij voorover sloeg. Gelukkig was de renner nagenoeg ongedeerd, en de eigenaar van de drone beloofde om ter compensatie een nieuw wiel en een helm voor hem te kopen.
Stroomonderbreking van drie uur
In de plaats West Hollywood, in de buurt van Los Angeles, was een drone verantwoordelijke voor een drie uur durende stroomonderbreking bij honderden huizen. Door de ironie van het lot vloog de drone net een paar weken nadat de gemeente van Los Angeles had besloten om de regelgeving voor het gebruik van drones te verscherpen in een hoogspanningslijn.
Hoewel het overdag gebeurde en veel mensen vooral buiten te vinden waren, vielen er geen gewonden, maar er waren wel 650 inwoners van West Hollywood die moesten wachten tot de kabels weer gerepareerd waren. De brandweer blokkeerde ook twee rijstroken van de Sunset Boulevard, waar de crash plaatsvond.
Drones schieten
Zelfs als de bestuurder wel in controle is en de drone zich zelf in goede staat bevindt, kan de vlucht alsnog in een tranendal eindigen. In Nieuw-Zeeland schoot een plaatselijke bewoner bijvoorbeeld een drone uit de lucht die over zijn land vloog, en moest hij dit bijna bekopen met een gevangenisstraf.
Volgens de politie en de bestuurder van de drone filmde het luchtvaartuig niet op illegale wijze privéterrein, maar maakte het een video van een stuk grond dat aan de overkant van de straat van de schutter te koop stond. De aanklagers konden echter niet bewijzen dat de drone niet uit koers was gevlogen. Het resultaat was dat de schutter werd vrijgesproken.
Veilig luchtruim
Zoals u ziet zijn drones niet alleen een handige tool voor het maken van foto’s en video’s, maar kunnen ze ook een potentiële serieuze dreiging vormen voor mensen en eigendommen. Gelukkig bestaan er technologieën voor tijdige detectie en neutralisatie van eigenzinnige drones. Lees met dat in het achterhoofd deze post voor meer details over onze antidrone-oplossing.