Plotseling zien we hoe ons volledige leven zich online afspeelt. Nooit eerder was de verbonden wereld — en ons vermogen om online te communiceren, socializen en werken — zo alomtegenwoordig, en ook zo essentieel. Hoewel de mogelijkheid om zo veel online te doen ongelofelijk is, is het ook zo dat cybercriminelen als deze bewegingen volgen. Als de kans bestaat om een situatie uit te buiten en mensen te overtuigen om persoonlijke gegevens te verstrekken of hun geld afhandig te maken, kunt u er zeker van zijn dat cybercriminelen daar al mee bezig zijn.
We hebben al voorbeelden gezien van malware die een graantje mee wilde pikken van het nieuwe coronavirus van 2019, oftewel COVID-19, waarbij schadelijke bestanden werden verstopt in documenten die ogenschijnlijk informatie iets met het virus van doen hadden. Maar dat zijn niet de enige gevaren waardoor onze online veiligheid in het geding kan komen.
Streaming
In de afgelopen weekenden hebben al gezien dat er meer dan ooit gestreamd werd, met miljoenen mensen die normaal gesproken de deur uit gaan om de gezelligheid in bars en restaurants op te zoeken en nu thuiszitten. Hierdoor zijn streamingdiensten onder hoge druk komen te staan en hebben we gezien hoe een aantal van de grote bedrijven de kwaliteit van hun content hebben verlaagd om vertraging proberen te minimaliseren. Desalniettemin zal de impact ongetwijfeld tot gevolg hebben dat sommige mensen naar alternatieve manieren op zoek gaan voor toegang tot online content.
Maar het afdwalen van de beschermende portalen voor legitieme streamingdiensten voor films, games en andere content speelt cybercriminelen in de kaart. Hoe verleidelijk het ook kan zijn om andere contentbronnen te zoeken, we raden u aan om geduldig te zijn. Hou vast aan de vertrouwde streamingdiensten en volg deze tips voor veilige online streaming:
- Gebruik vertrouwde bronnen — diensten waar u een abonnement op heeft. Controleer het URL-formaat en de spelling van de bedrijfsnaam voor u iets downloadt. Nepwebsites kunnen er heel overtuigend uitziet, maar er zijn altijd wel afwijkingen waardoor u het verschil kunt zien.
- Schenk aandacht aan de extensie van het gedownloade bestand. Videobestanden zouden niet op .exe moeten eindigen.
- Wees zeer voorzichtig met het gebruik van torrents. Zoek naar reacties over downloadbare bestanden. Als u bijvoorbeeld reacties ziet die niets te maken hebben met de content, kijk u waarschijnlijk naar malware.
- Bescherm de apparaten die u voor streaming gebruikt en zorg ervoor dat u uw besturingssystemen en applicaties updatet zodra dit kan.
- Vermijd links die een vroege bezichtiging van content beloven, en als u enige twijfels over de authenticiteit van de content hebt — als u bijvoorbeeld niet zeker weet of iets echt in uw regio beschikbaar is — controleer dit dan bij uw entertainment-aanbieder.
- Gebruik indien mogelijk een creditcard voor betalingen, maar probeer het opslaan van kartgegevens op de streamingsite te vermijden.
- Gebruik een uniek, complex wachtwoord voor elk van uw online accounts.
Winkelen
De vraag voor online winkeldiensten is al enorm gestegen nu mensen graag online eten, entertainment en andere goederen willen kopen. Dit, in combinatie met winkelen uit pure verveling evenals aantrekkelijke aanbiedingen van retailers om hun hoofd boven water te houden nu de economie zo zwaar getroffen wordt, zorgt ervoor dat er ook cybercriminelen op de loer liggen.
De drukste winkelpunten zien een overeenkomstige toename in winkelgerelateerde malware- en phishing-aanvallen, want online criminelen grijpen graag de kans om mensen te verleiden met aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn. En dat is normaal gesproken ook zo. Daarom raden we consumenten aan om extra waakzaam te zijn in deze tijden, en onthoud deze tips bij het online shoppen en het openen van e-mails van online retailers:
- Wees op uw hoede met aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn. Dat is namelijk ook vaak zo.
- Typ de URL in uw browser om de deal op de website te controleren in plaats van door op links in e-mails te klikken.
- Ga na of u het hangslot-pictogram/HTTPS in de adresbalk ziet als u betaalt. Houd er echter rekening mee dat dit hangslot alleen betekent dat het veilig is als het website-adres correct is. Dus controleer dit dubbel!
- Gebruik een creditcard in plaats van een debetkaart voor extra betalingsbeveiliging.
- Vermijd het opslaan van uw kaartgegevens op een website.
- Bescherm apparaten die u voor winkelen gebruikt en zorg ervoor dat u zo snel mogelijk patches en updates installeert.
- Gebruik een uniek, complex wachtwoord voor elk van uw online accounts.
Fake news
Fake news is niets nieuws; we hebben al kunnen zien hoe het belangrijke gebeurtenissen in het verleden heeft beïnvloed. Tijdens nationale en globale crises is het gebruik en de impact van fake news meer aanwezig dan ooit. In deze tijden is het vooral belangrijk om aandacht te schenken aan de bron en de echtheid van de informatie voordat u deze deelt of er iets mee doet.
We hebben al gezien hoe er slecht gezondheidsadvies over ontstekingsremmende medicijnen in verschillende media circuleerde, inclusief op WhatsApp en sociale netwerken, en zelfs op echte online nieuwssites. De verspreiding van fake news vertraagt en verwart alleen de inspanningen om écht behulpzame en essentiële informatie en adviezen te verstrekken. Daarom raden we aan om extra moeite te doen om de echtheid van de informatie die u leest en ziet te controleren om te voorkomen dat u aan dit probleem bijdraagt.
- Vertrouw alleen gerenommeerde en gevalideerde nieuwssites.
- Probeer informatie die van mond tot mond gaat te verifiëren, inclusief berichten via apps en social media.
- Als u de informatie niet kunt verifiëren, deel deze dan niet. Ga op verantwoordelijke wijze om met de informatie die u deelt of repost.