Het beste antivirus kiezen voor je Android-telefoon

Antivirus voor Android is ondenkbaar. Hier volgt hoe je de beste antivirusapp kunt kiezen, zowel gratis als betaald, voor je Android-telefoon.

Heb ik een antivirus nodig op mijn telefoon? Ongeveer vijf jaar geleden zou dit een vraag zijn geweest, maar met het toenemende aantal malware-aanvallen in de afgelopen jaar, is het eerder een stelling: Ja, antivirus op en Android-telefoon is ondenkbaar. De vraag is: Hoe kies ke het beste antivirus voor Android-telefoons?

Hoe je een antivirusapp kunt kiezen voor je Android-telefoon of tablet

Vandaag de dag hebben security suites voor mobiele telefoons een hoop functies, en het is vaak meer dan alleen antivirus. Maar antivirus is een erg belangrijk onderdeel van iedere Internet security suite.

Wanneer is een antivirus goed of slecht? Er zijn meerdere parameters om antivirusapps voor Android te rangschikken. En gelukkig zijn er onafhankelijke testlabs die de veiligheidsoplossingen beoordelen op basis van die parameters. Laten we het eerst over die parameters zelf hebben.

Detectiegraad

Een antivirus moet iedere dreiging opsporen die je telefoon binnen wil dringen, dus in onafhankelijke tests moet een goede app een hoge detectiegraad hebben, wat betekent dat het zoveel mogelijk tests detecteert en blokkeert. Een voorbeeld: volgens de onafhankelijke lab AV-TEST detecteert Kaspersky Internet Security voor Android 99,9% van de Android-malware in real-time en 100% van de laatste Android-dreigingen die de afgelopen vier weken ontdekt zijn. Om te vergelijken, het sectorgemiddelde is 98%, en dat betekent dat Kaspersky Internet Security voor Android een hoge detectiegraad heeft.

Fout-positieven

Een andere parameter is het aantal fout-positieven, oftewel het aantal keer dat jouw antivirus alarm slaat terwijl er geen dreiging is. Volgens dezelfde test van AV-TEST had Kaspersky Internet Security voor Android alleen een fout-positief met 2.385 niet-kwaadaardige apps van Google Play, en geen enkele bij officiële software uit andere stores. Dat betekent dat je niet wordt lastiggevallen met een vals alarm.

Bruikbaarheid

De derde parameter is de snelheid van het antivirus en in welke mate het rendement en de batterijduur van je Android beïnvloedt. Dit wordt bruikbaarheid genoemd. Hoe sneller en lichter een veiligheidsoplossing, hoe beter, omdat in een ideale situatie zou een antivirusapp voor Android niet merkbaar moeten zijn in geval er iets kwaadaardigs is.

Eigenschappen

Zoals we eerder gezegd hebben, zijn veiligheidsoplossingen voor Android meer dan alleen een antivirus; ze hebben ook een hoop andere functies, die ook belangrijk zijn wat betreft het maken van een keuze voor een degelijke veiligheidsoplossing. Hier volgt een lijst eigenschappen die te verwachten zijn in een mobiele veiligheidsoplossing (gedeeld door AV-TEST):

  • Antidiefstal — de capaciteit om op afstand het apparaat te blokkeren of te formatteren in geval van verlies of diefstal.
  • Gespreksblokker – een eigenschap waarmee oplichters jou kunnen bellen.
  • Berichtenfilter – doet hetzelfde maar dan voor tekstberichten.
  • Veilig browsen – een plug-in waarmee jouw browser geen kwaadaardige websites kan laden.
  • Oudercontrole – een eigenschap waarmee ouders de tijd kunnen controleren dat hun kind met het apparaat doorbrengt, en waarmee bepaalde apps en gefilterde inhoud niet toegankelijk zijn op het apparaat.
  • Back-up – de capaciteit om back-ups te maken van jouw foto’s en andere bruikbare data op jouw apparaat.
  • Encryptie – zowel de optie om bestanden van het apparaat te encrypteren of de mogelijkheid om een VPN-tunnel te maken om jouw Internetverbinding te beveiligen.

Kaspersky Internet Security voor Android heeft antidietfstal, gespreksblokker, berichtenfilter, en veilig browsen, alsmede extra functies zoals tekst antiphishing module die phishing-pogingen eruit filtert en privacybescherming om de alomtegenwoordige tracking op het Internet tegen te gaan.

Oudercontrole, back-up en encryptie zitten niet in Kaspersky Internet Security voor Android, omdat we hiervoor losstaande apps hebben. Ten eerste Kaspersky Secure Connection die een VPN-service biedt. Ten tweede, Kaspersky Safe Kids, wat een geavanceerde oudercontrole is met een boel extra mogelijkheden, sommige zelfs uniek.

Uiteindelijk is de antivirusapp met de hoogste detectiegraad, de kleinste impact op het rendement en de batterijduur en het laagste aantal fout-positieven, het beste antivirus voor Android. De vraag is dus waar je deze data kunt vinden op de verschillende antivirusoplossingen te vergelijken op basis van die parameters? Het antwoord is: onafhankelijke testlabs, die regelmatig informatie posten op hun websites. Hier kun je bijvoorbeeld onafhankelijke tests van AV-TEST, AV-Comparatives en PCMAG vinden. Met de informatie op deze websites en de lijst van extra functies, kun je de juiste antivirusoplossing kiezen voor jouw Android-telefoon, die het beste bij jou past.

Tot slot neigen antivirusoplossingen een prijskaartje, maar er zijn ook gratis antivirusapps voor Android. Laten we kijken naar hoe gratis verschilt van betaald.

Heb ik een betaald antivirus nodig op mijn Android-telefoon of is er een gratis variant genoeg?

Of je moet betalen voor een antivirus voor Android hangt helemaal af van hoe je het gebruikt. Het belangrijkste verschil tussen de betaalde en gratis versies van Kaspersky Internet Security voor Android is dat de betaalde versie alles automatisch scant, terwijl je bij de gratis versie zelf het scanproces in gang moet brengen.

Dat betekent dat het gebruikspatroon van beide oplossingen compleet verschilt. Met de betaalde versie is het een kwestie van installeren en klaar; de app doet alles voor je, het scant ieder nieuw bestand en iedere nieuwe website die je opent. Maar om de veiligheid te garanderen met de gratis versie van Kaspersky Internet Security voor Android, moet je iedere scan handmatig openen, iedere keer dat je een nieuwe app installeert, of een nieuw bestand opent.

Als je denkt dat je hiervoor genoeg discipline hebt, dan zou de gratis versie voldoende moeten zijn. Je kunt onze gratis antivirus voor Android hier downloaden. Mocht je je echter niet druk willen maken over het handmatig scannen van jouw Android-apparaat, dan is de betaalde versie een betere optie, omdat die het automatisch doet.

Mocht je de betaalde versie willen van ons mobiele antivirus, gebruikt dan eerst dezelfde link als hierboven om Kaspersky Internet voor Android te downloaden, en vervolgens kun je binnen de app de aankoop doen.

Onthoud dat vandaag de dag een antivirus voor Android absolute noodzaak is. Welke? Dat laten we aan jou over, maar iedere Android-telefoon heeft beveiliging absoluut nodig, net zoals iedere computer.

Tips