Goede voornemens voor een veilig 2023

Zes eenvoudige stappen voor persoonlijke digitale veiligheid in 2023.

Zes eenvoudige stappen voor persoonlijke digitale veiligheid in 2023.

Temidden van de vele dramatische gebeurtenissen van 2022 is het u vast niet ontgaan dat er in de loop van dat jaar tal van ongewenste records zijn gevestigd op het gebied van het aantal informatielekken, ernstige incidenten op het gebied van computerbeveiliging en andere problemen in de digitale wereld. Wij bij Kaspersky hopen allemaal dat 2023 een rustiger en beter jaar wordt, en we willen dan ook ons steentje bijdragen om dat mogelijk te maken. En ook u kunt hierbij helpen! Werk aan de volgende zes eenvoudige goede voornemens om uw persoonlijke veiligheid online drastisch te verhogen en het web minder eng te maken.

1. Neem afscheid van wachtwoorden

Vorig jaar bracht wel één grote verbetering in netwerkbeveiliging: de giganten Apple, Google en Microsoft introduceerden tegelijkertijd wachtwoordloze aanmeldingen. In plaats van een wachtwoord slaat uw apparaat voor elke site een unieke cryptografische sleutel op. U hoeft zo niets in te typen, en het is heel moeilijk te stelen. U kunt meer over deze interessante technologie lezen in ons artikel, maar hier beperken we ons tot een onlangs gepubliceerde GIF die dit inlogproces illustreert:

Tot op heden ondersteunen niet veel sites deze nieuwe wachtwoordloze verificatie, maar u zou toch moeten proberen over te stappen indien het wel wordt aangeboden. Dit verkleint immers het risico dat uw account wordt gekaapt! Het is ook gewoon handig, want u hoeft geen wachtwoord te bedenken, het te onthouden (of, god verhoede, het ergens op te schrijven!), en het later in te voeren.

Chrome, Edge en Safari ondersteunen de technologie al op zowel desktop- als mobiele platforms.

2. Kies voor wegwerpcontactgegevens

Het lekken van informatie blijft een van de grootste digitale risico’s. Er worden gebruikersgegevens gestolen van internetproviders, verzekeringsmaatschappijen, bezorgdiensten, sociale netwerken en zelfs databases van scholen. De gestolen gegevens worden vervolgens gebruikt om verschillende scams uit te voeren.

Helaas kunnen wij als gebruikers weinig doen om lekken te voorkomen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat er minder informatie over ons beschikbaar is, en het moeilijker maken om die met elkaar te vergelijken: dat wil zeggen dat het vergelijken van de namen en telefoonnummers in twee gestolen databases een aanvaller niet nog méér informatie over ons oplevert. Daarom raden we aan minimale informatie te geven aan niet-kritieke diensten (voornamelijk online winkels en commerciële digitale diensten) door uw achternaam of social media-accounts niet te vermelden, en in het algemeen optionele velden over te slaan. En gebruik wegwerp-e-mailadressen en -telefoonnummers als contactgegevens. Tal van diensten bieden tijdelijke telefoonnummers voor het ontvangen van bevestigings-sms’jes, evenals eenmalige e-mailadressen. Google bijvoorbeeld maar eens op “disposable phone number/e-mail address”. Sommige van dit soort betaalde diensten bieden zelfs wegwerpcreditcardnummers, wat online winkelen nog veiliger maakt.

3. Houd u verre van toxic social media

Vorig jaar zagen we veel te veel negatieve gebeurtenissen, en de stortvloed aan haat op social media bereikten nieuwe hoogten. Sommige sociale netwerken, zoals Twitter, vervielen om technische redenen in wanorde. Als u in 2022 al de kriebels kreeg van social media, dan is dit het jaar om die voorgoed vaarwel te zeggen. Overigens hebben we al eens een lijst met tips opgesteld over hoe u gebruikersprofielen kunt opzeggen zonder waardevolle gegevens te verliezen.

Sommigen geven er echter de voorkeur aan om niet te stoppen, maar te migreren, bijvoorbeeld naar Telegram of Mastodon.

4. Stop met ‘doemscrollen’

Sociale netwerken en nieuwssites kunnen uren van onze tijd en dus ook veel energie opslokken. Stel een tijdslimiet voor sociale netwerken en nieuwsapps op uw telefoon in om te voorkomen dat u eindeloos nieuws en berichten blijft checken. Begin met een uur per dag, en probeer u daaraan te houden. Veel leveranciers bieden deze functie aan: Apple noemt het Schermtijd, bij Google is het Digitaal welzijn en Huawei koos voor Digitale balans. En als uw kinderen te veel tijd doorbrengen op sociale netwerken kan Kaspersky Safe Kids handig zijn.


 
Zij die geneigd zijn zichzelf te misleiden door de ontbrekende tijd op hun apparaten in te halen, moeten extra zelfbeheersingstools inschakelen in de instellingen van het sociale netwerk zelf. YouTube heeft ook een dergelijke functie, genaamd Take a Break.

5. Houd werk en privé gescheiden

Er zijn tal van redenen op te noemen waarom het gescheiden houden van werk en privé positief is. Het bevordert zowel de fysieke als de mentale gezondheid, omdat uw werk dan de tijd met familie en vrienden niet verstoort en andersom de huishoudelijke zaken u niet afleiden tijdens de werkuren. Uw werkgever profiteert zo ook van een betere cybersecurity omdat u persoonlijke en werkinformatie, apps, enzovoort niet door elkaar haalt. Idealiter zou de scheiding fysiek moeten zijn, dat wil zeggen dat u dus verschillende telefoons en computers voor werk en privé gebruikt. U moet er alleen aan denken geen persoonlijke sites, e-mail en sociale netwerken te gebruiken op uw werkapparaat, en omgekeerd.

6. Let op uw digitale hygiëne

Gebruik beveiligingssoftware op alle computers en telefoons. Zorg er bij elke site die nog een wachtwoord vereist voor dat dit een uniek wachtwoord is. Update regelmatig alle apps en het besturingssysteem. Deze tips zijn niets nieuws, maar toch blijven miljoenen mensen ze negeren, sommigen uit onwetendheid, anderen uit luiheid. U kunt al het gedoe vermijden door de hele routine toe te vertrouwen aan een uitgebreide oplossing van Kaspersky. Onder de vele functies vindt u automatische updates voor verouderde apps, oplossingen voor onveilige Windows-instellingen, een wachtwoordmanager voor alle platforms, en natuurlijk de beste anti-spam-, anti-phishing- en anti-malware-bescherming in de sector, en dat allemaal verpakt in een strakke, gebruiksvriendelijke interface. Meer informatie vindt u op onze website.

Tips